Melyik fajta tenyésztését tiltanád be (a jelenlegi formájában )?
Csupán a fajtagazdán múlik, milyen formában engedi meg az adott fajtát tenyészteni. Jó példa erre a shar pei.
Sajnos, a rottweilernél is kezdenek a fejformában elmenni a masztiffos felé.
Sajnos a divat határozza meg a keresletet. Ha disznőfejűre van kereslet akkor csak az az egy megoldás van, hogy a divathóbortoknak megálkjt kell parancsolni. Például azzal, hogy tenyésszervezetek figyelembe veszik az állatorvosi ajánlásokat és abbahagyják a pl. görbe hátú német juhász elfogadottként/kívánatosként való megjelölését.
Csak ebből nem lesz annyi lovetta...ezért nem fogják. Sajnos.
"Tény hogy nehezen kapnak levegőt de ezért is kell tisztítani a redőiket."
Ja, szerintem is tök életképesek... És nem, ezek a fajták nem a szaporítók miatt lettek ilyenek, hanem a TENYÉSZTŐK miatt, meg a kiállítások, bírók miatt, ahol ezek nyerhettek. Szelektálni kéne, de miből? A fajtatiszta populáció eleve valamilyen szinten beltenyésztett (lehet tiltakozni, de ez a fajtatiszta tenyésztés lényege, hogy egy beltenyésztett populációt hozunk létre), erre rá most elkezdünk egy olyan dologra szelektálni, ami ellentétes azzal, amire több évtizede szelektálunk már, akkor a genetikai változatosságnak annyi, nagyon kevés kutya marad, akikre a fajtát építeni lehet. Ezek a fajták túl vannak tenyésztve és kész, annyi nekik.
A német juhászt meg nem értem, miért szidjátok, igen, a küllemkutyák betegesek, de a munkavonalúakkal nincs semmi baj.
8# Mi a bajod a collie-val? Ellentétben pl. a fent említett bulldogokkal, a collie képes magától szaporodni, nem szükséges császármetszéssel szülnie, plusz egy csomó olyan collie tenyésztő van, amely rendesen szűreti a kutyáit, foglalkozik velük. A fiatalabbik collie-mat komplett szűréssel vettem vesére, szemre, genetikai dolgokra, anyja-apja terelő munkavizsgás, az anyja versenyt is nyert, és nem csak szépségversenyt.
Szóval még egyszer, mi bajod a collie-val??? Egy jó természetű collie a legkönnyebb kezdő kutyásnak, alkalmazkodó, tanulékony, könnyen kezelhető. (Ha esetleg nem lenne egyértelmű, NEM a border collie-ról beszélek!) 27 éve tartok collie-t, volt ennek a fajtának is nehéz időszaka, amikor csak a küllemét nézték, de szerencsére az utóbbi fél évtizedben egyre erősebb trend az egészségi szűrések és a temperamentum fontossága, főleg a fiatalabb tenyésztők kezdenek eleve így.
Minden olyan fajtát, aminek szenvedést okoz(hat) az élet.
Gondolok itt azokra akik alig kapnak levegőt (pl. bulldog) - nem lehet valami kellemes érzés szerencsétleneknek ... :(
Plusz tacskó, basset hound; érdekes módon még senki sem írta őket. Borzalmasan rossz ötlet ez a hosszú hát- rövid láb kombó, a legtöbb kutya csak szenved tőle idősebb korára, sőt, valamelyik már fiatalon is. Porckorongsérv (tacskóbénulás) szinte garantált náluk.
Szerintem nem humánus olyan fajtákat tenyészteni, amelyeknek szinte biztosan egészségügyi gondjai lesznek a külleme miatt.
Anélkül is lehetne szép kutyákat tenyészteni, hogy evvel szenvedést okoznánk nekik.
Egyetértek kérdező.
Mopsz, francia és angol bulldog, boston terrier és összes többi nyomottfejű fajta. Múltkor pont egy mopsz gazdival beszélgettem, a kutya folyamatosan kattogott már 25 fokban. Alig kapott levegőt, azt hittem ott múlik ki szerencsétlen (2 éves a kutya). Mindezt azért mert "jaj de cuki"...
A csivavával nincs gond ilyen téren, csak be kéne tartani a minimum 2kg szabályt, az alatt már gondok lehetnek az egészségével. (Nekem senki ne mondja, hogy egy 2 kilós kutya már túl nagy neki --> extra mini kell) Yorki ugyanez.
Mondjuk nálam már a shar-pei is határeset. (Ráncfelvarrás??)
Angol/francia bulldog, mopsz, boston terrier, stb. minden olyan fajtát, ahol légzési ill. születési gondok vannak (csak császár, stb.).
A küllemvonalas németjuhász, mármint azt a guggolós fajtát, aminek beremeg a hátsó lába minden egyes lépésnél.
A teacup fajtákat, amikor a legkevésbé életrevalóakból kitenyésztették a fajtán belül a mini változatokat.
Az esztelen méretnövelés miatt tönkretett kutyákat, ahol mind anatómiai, mind szervi problémák vannak már és az átlagéletkor lecsökkent 6-8 évre. (német dog, leonbergi, stb.)
Nem a fajtákat kell betiltani, hanem a felsorolt hibákat továbbtenyésztő és a standard szerint sajnos elfogadott, a fajtagondozó szervezet/ország hallgatólagos jóváhagyásával tönkretett egyedeket és visszaállni egy korábbi standardra, úgy kb. 100 évvel korábbiakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!