Ha megkap egy kiskutya aki be van oltva meg megkapott mindenfele oltast nagyon jo helyrol szarmazik, akkor nem lehet bajom ugye? Vagy a tetanusz mikor indokolt?
Engem is harapott már meg a 4 kilós kutyám úgy hogy ömlött a vér az ujjamból. Be van oltva, féregtelenítve van és még élek, sőt az ujjam se rohadt le :D
Nyugi szerintem nem lesz semmi baj. Betadinozd be.
(Ja és míg valaki beleköt, nem egy vadállat a kutyám, hanem ugatott egy másik kutyára és leakartam állítani de ráharapott az ujjamra mert ahogy leakartam fogni a szájához nyúltam véletlenül)
Semmi bajod nem lesz, ha felületi a seb, ne aggódj.
Tetanusz akkor indokolt, ha mély szúrt vagy harapott sebed van, amihez nem fér hozzá a levegő. A tetanusz baktérium levegőtől elzárva tud szaporodni, anaerob körülmények között.
Ezt viszont nem értem. 8 nap múlva már felesleges tetanuszt beadni, mert max a sérülést követő 48 órában beadva véd hatásosan. Én 2013-ban kaptam szintén kutyaharapás miatt, nem kóbor kutya harapott meg, és az ambulancián az orvos kifejezetten bunkó módon kioktatott erről, mert nem mindjárt másnap mentem, hanem csak a rákövetkező nap. Mivel a tetanusz lappangási ideje átlagosan pont 8 nap, ezért preventív oltást akkor már nincs értelme adni, mert nem fejlődik ki (idő híján) a védelem. Esetleg ha van konkrétan ellenanyagos oltás, azt beadhatják akkor. De normál esetben nem erre gondolunk, mikor tetanusz elleni oltásról van szó, hanem a védettséget kiváltó, elölt kórokozót tartalmazó megelőző oltásra.
Mindenesetre ha felszínes a sérülésed, ahogy írtad, akkor nem kell aggódnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!