Honnan érdemes kutyát "beszerezni"?
Az a baj, manapság már aki tenyésztő se biztos hogy jó. Már van olyan, hogy papíron minden jó, TK van, esetleg szűrések is, a kutyákat mégis úgy tartja mint a csirkéket, ketrecekben...
Azt mondom, menhely. Menj el, de ne egybe, nézz körül, tuti valaki meg fog tetszeni!
Sajnos tavasszal és nyáron annyi a kölyök mindenhol, hogy még válogatni is lehet. Őket meg úgy neveled, ahogy akarod, nem problémásak, mint esetleg egy már felnőtt.
Attól függ mit szeretnél.
Ha van egy konkrét kutyafajta amelyik tetszik és passzol a személyiségedhez és az életstílusodhoz, akkor tenyésztő.
Ha nincs ötleted egyáltalán, csak szeretnél magad mellé és kutyust, akkor inkább ments meg egy kis életet és fogadj örökbe.
És mi a baj a keverékekkel?
Amúgy: Gyepmesteri telep (hasonló mint a menhely, csak ha telt ház van,altatnak)
Menhely
Fajtamentés (számodra ideális lenne szerintem)
Tenyésztő
Ennyi.
Ha nincs konkrét fajta elképzelés akkor menhely is megteszi.
Tenyésztőket valóban meg kell válogatni.
Én azt mondom ha vkinek nincs a környezetében tenyésztő ismerős akkor érdemes kilátogatni kiállításokra,mert ott törzskönyves szapik nincsenek.
Nagyjából tudod.
Meg lehet saccolni a felnőtt méretet, valamint a szőre típusát is. Pl. egy drótszőrűn látod, hogy az.
Ha van egy kimondott fajta, amit szeretnél, akkor tenyésztőtől, mégpedig jó tenyésztőtől. Igen, ez drága, a minőséget (jelen esetben a kutya egészségét, és azt, hogy olyan lesz külsőre is és jellemre, amilyennek az adott fajtának lennie kell) meg kell fizetni.
Ha mindegy, csak kutyát szeretnél és egy körülbelüli elképzelésed van róla, hogy milyen legyen, akkor érdemes többször is meglátogatni menhelyeket, ott ismerkedni a kutyákkal. A keverékek általában egészségesebbek, mint a szaporítós fajtajellegű kutyák. Ha van valami ismert krónikus betegsége, arról a menhelyen tájékoztatnak.
Szia!
Ha választottatok fajtát, akkor tenyésztő! Azt írod, csak jövőre akarjátok magatok mellé venni a kutyát, így elkezdhetnétek már most gyűjteni egy kölyökre, illetve körbejárni a kenneleket, így nem lenne akkora érvágás százezreket beáldozni a kicsire és biztosan meg tudtok állapodni egy tenyésztőnél, valamint lesz időtök foglalózni is.
Esetetekben én fajtamentőt vagy menhelyet azért nem ajánlanék, mert ott általában szaporított, maximum fajtajellegű keverékek vannak, így nagy az esélye, hogy nem olyat kaptok, amiről álmodtatok. Persze, ha rugalmasabbak vagytok, és lazábban kezelitek, akkor innen is oké, de ha ragaszkodtok, hogy minden szempontból megfeleljen az elvárásoknak vagy esetleg kiállításra is mennétek, akkor én egy minőségi kennelnél tenném le a voksom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!