Ha a hiéna genetikailag inkabb macska mintsem kutya, akkor miért tud kutyákkal pározni?
Amennyire tudom, hiteles forrás nincs se hiéna-kutya, se hiéna-macskaféle hibridről.
Valami linket dobhatnál, honnan szedted az adataidat.
Attól, hogy hasonló a testfelépítése, még nem következik az, hogy képes utódokat nemzeni. Egymáshoz sokkal közelebbi rokonságba kell lenniük ehhez. A foltos hiénákkal pedig szinte lehetetlen lenne, mert nőstényeik még saját hím fajtársaikat is lenézik, nemi szervük pedig szinte teljesen úgy nézz ki, mint a hímeké.
Sakál-kutya hibrid létezik.
Bocsi, ezt valóban benéztem, illetve még régebben animal planeten hallottam valami ilyesmit. Nem lehet, hogy pl. a hiénakutya (ez csak tipp) az tud kutyával párosodni?
De a neten erről tényleg nem találok semmit.
Viszont az tény, hogy a foltos, csíkos, barna (stb.), tehát rendes hiénák azok a macskához állnak genetikailag közelebb, szinte macska félék. Még, ha a kutyákkal nem is tudnak szaporodni, az min múlik akkor hogy macskafélékkél sem? Pl. az oroszlán tud a leopárdal és a tigrissel is.
A hiénakutya az lehet, ő már a kutyafélék családjába tartozik, és a kromoszómaszáma is ugyanúgy 78, mint a sakálnak vagy a kutyának.
Amúgy a szaporodás egyik jelentős gátja éppen ez a kromoszómaszám, hiába rokon két faj, ha eltér a két ivarsejt kromoszómakészlete, akkor nem lesz megtermékenyülés. Hiénák esetében mondjuk pont fizikai akadálya is van a dolognak, a nőstények nemi szervei nagyon egyedi felépítésűek, egész mások mint a többi macskaalkatú fajnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!