Hogyan tanítsam meg a behívást?
Mikor a behívást tanultuk, az én kutyám is nehezen akart csak visszajönni, jutalomfalattal sem lehetett odacsalogatni, mindig érdekesebb volt valami más. Aztán rájöttem a megoldásra: labda. Az enyém labdamániás, ezzel lehet a legjobban motiválni. Amikor hívtam, felemeltem a labdáját, hogy lássa, ha ilyenkor odajött hozzám, leültettem, és utána megkapta a labdát. Hosszú folyamat volt, mire eljutottunk odáig, hogy labda nélkül is első szóra jöjjön, de ma már nagyon ritka az, hogy nem jön vissza.
Tehát találd meg azt, amivel a legjobban motiválható a kutyád, érdemes azzal próbálkozni. Egy kiképzéssel foglalkozó ismerősöm azt is mondta, hogy a legtöbb kutya azért nem megy vissza közvetlenül a gazdájához, mert attól tart, hogy rákerül a póráz és vége a szabadon rohangálásnak - erre ő azt tanácsolta, hogy a séta alatt többször is legyen behívva a kutya, aztán engedjem tovább szaladgálni, ill. séta végén ha ráteszem a pórázt, még egy kicsit fussak, játsszak vele pórázon is, hogy a póráz a kutya számára ne jelentsen egyet a játék végével.
Persze,hogy nem érti mit akarsz.Természetes.
Otthon,egy szobában,majd az egész házban kezdjetek el gyakorolni.Hívd jutalomfalattal,játékkal,mindig,ha valami pozitív dolog fog történni,így hamar megtanulja,hogy jó dolog fog történni,ha idejön.Először hosszú/flexi pórázon gyakoroljátok kint,ott is sok jutalommal.
Ha valami miatt nem jön ide,ne hívd százszor.Kétszer-háromszor megismételheted,jutalmat mutatva,kicsit izgatott hangon(hogy felkeltsd a figyelmét),de ha így se reagál,akkor:
1,Ha közel van,fogd meg,és úgy hívd,hogy ne tudjon elmenni,se ottmaradni,hanem mindenképp jöjjön feléd.Ne légy mérges,dicsérd ha jön.
2,Ha messze van,akkor fuss,indulj el a másik irányba(mondjuk ennek otthon nincs értelme,de séta alatt igen).Ha jó a kapcsolatotok,tudja ki a vezér,egy idő után megijed,hogy otthagyod,így utánad megy.Dicsérd meg,ha így van.
Még plusszban hozzátenném,hogy ne hívogasd azért folyton,csak ha muszáj,néha gyakorlás képp.A lényeg,hogy ne unja,ne legyen az egész tanulás egy kényszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!