Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tanítsam meg a behívást?

Hogyan tanítsam meg a behívást?

Figyelt kérdés
Már 1 éves, viszont a behívás sehogy sem megy. Szabadon szoktam sétáltatni mert parancsra megáll, viszont elég unalmas már hogy ha nem akar jönni vagy rossz helyre megy nem tudom magamhoz híni hanem meg kell állítanom odamennem és tovább vezetnem. Eddig azt hittem hogy csak ellenkezik mikor hívom de rá kellett jönnöm hogy fogalma sincs hogy mit jelent a gyere. Néha a "tovább" paranccsal követ de akkor sem hozzám jön haneü elszalad mellettem. Ha simán tovább megyek akkor van hogy jön, de ilyenkor is csak elfut mellettem, ha netalán oda is jön nagyon megdicsérem (csak akkor ha hívásra jön mert nem akarom hogy azt higyje mind1 mikor jön ugyis kap juti falit) ha mondjuk ugrálok, fura gangokat adok ki akkor is csak elfut mellettem nem jön oda... semmivel nem tudom rávenni még finomsággal sem. Hogyan taníthatnám meg neki? (Ha hívom és nem jön utána megfogom és oda viszem ahol voltam nem nagyon érti mit is csinálunk, ha magam felé húzom, vonakodik és próál jobbra balra kitérni, nem tudom miért) amúgy séta közben követ, 5-10 méter távolságon belül marad, néha van hogy meszebbre elcsatangol, vagy valami érdekes szaglászni valót talál, ilyenkor lenne jó ha oda jönne.
2017. febr. 15. 18:22
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mikor a behívást tanultuk, az én kutyám is nehezen akart csak visszajönni, jutalomfalattal sem lehetett odacsalogatni, mindig érdekesebb volt valami más. Aztán rájöttem a megoldásra: labda. Az enyém labdamániás, ezzel lehet a legjobban motiválni. Amikor hívtam, felemeltem a labdáját, hogy lássa, ha ilyenkor odajött hozzám, leültettem, és utána megkapta a labdát. Hosszú folyamat volt, mire eljutottunk odáig, hogy labda nélkül is első szóra jöjjön, de ma már nagyon ritka az, hogy nem jön vissza.

Tehát találd meg azt, amivel a legjobban motiválható a kutyád, érdemes azzal próbálkozni. Egy kiképzéssel foglalkozó ismerősöm azt is mondta, hogy a legtöbb kutya azért nem megy vissza közvetlenül a gazdájához, mert attól tart, hogy rákerül a póráz és vége a szabadon rohangálásnak - erre ő azt tanácsolta, hogy a séta alatt többször is legyen behívva a kutya, aztán engedjem tovább szaladgálni, ill. séta végén ha ráteszem a pórázt, még egy kicsit fussak, játsszak vele pórázon is, hogy a póráz a kutya számára ne jelentsen egyet a játék végével.

2017. febr. 15. 18:35
 2/4 anonim ***** válasza:

Persze,hogy nem érti mit akarsz.Természetes.

Otthon,egy szobában,majd az egész házban kezdjetek el gyakorolni.Hívd jutalomfalattal,játékkal,mindig,ha valami pozitív dolog fog történni,így hamar megtanulja,hogy jó dolog fog történni,ha idejön.Először hosszú/flexi pórázon gyakoroljátok kint,ott is sok jutalommal.

Ha valami miatt nem jön ide,ne hívd százszor.Kétszer-háromszor megismételheted,jutalmat mutatva,kicsit izgatott hangon(hogy felkeltsd a figyelmét),de ha így se reagál,akkor:

1,Ha közel van,fogd meg,és úgy hívd,hogy ne tudjon elmenni,se ottmaradni,hanem mindenképp jöjjön feléd.Ne légy mérges,dicsérd ha jön.

2,Ha messze van,akkor fuss,indulj el a másik irányba(mondjuk ennek otthon nincs értelme,de séta alatt igen).Ha jó a kapcsolatotok,tudja ki a vezér,egy idő után megijed,hogy otthagyod,így utánad megy.Dicsérd meg,ha így van.

Még plusszban hozzátenném,hogy ne hívogasd azért folyton,csak ha muszáj,néha gyakorlás képp.A lényeg,hogy ne unja,ne legyen az egész tanulás egy kényszer.

2017. febr. 15. 18:37
 3/4 A kérdező kommentje:
A lakásban tökéletesen működik csak kint nem, nem igazán ijed meg tőle ha otthagyom mondjuk egy távolság után utánam fut, de így sem hozzám jön hanem elfut mellettem, ezzel sehol nem vagyok. Azon gondolkodtam hogy hogyan lehetne "rákényszeríteni" a dolgot mint az "állj" pranacsnál, azaz ha nem áll meg megrántom és visszafele húzom vagy hirtelen rálépek a pórázra ezzel megrántva őt, és mikor mellé érek jutalom falatot kap, ez a módszer tökéletes nála, ezért gondolom a behívásnál is hasonló dolgot kéne alkalmazni nála, mert így azt hiszi hogy nem kell jönnie. Ha minden behívásnál magamhoz húznám a pórázzal és utána jutalmaznám az hatásos lenne? Amúgy a játék nem rossz ötlet, már próbáltam de ha meglátja a botot a kezemben 50-50% hogy érdekli vagy nem és ha mégis érdekli csak futkosni kezd :/
2017. febr. 15. 18:50
 4/4 anonim ***** válasza:
Ha nem magadhoz húzod,hanem elkéred hogy ő induljon feléd,saját akaratából akkor ige
2017. febr. 15. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!