Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szaporító v. tenyésztő?

Szaporító v. tenyésztő?

Figyelt kérdés

Van egy barátnőm, akinek a szülei kutyatenyésztéssel foglalkoznak. Németjuhászokat tartanak, kb. 30-35 példányt. Ebből 5-7 jár kiállításokra. A szukák évente kétszer fiallnak, a törzskönyv opcionális, és drágító (!), a nem szabványszerű kölyköket "produkáló" kan (állítólag most a sötét rajzos kutyát jobban viszik, mint a világosat!) többet nem fedez. A problémás kölyköket visszaveszik és olcsóbban vagy ajándékba továbbadják. Különválasztva olcsóbban kapható a munkakutya, mint a kiállítási. Szép, tiszta kenneljeik vannak és jól tápláltak a kutyák, és lelkiismeretes emberek a barátnőm szülei, de sok pontban akkor is "olcsokutyás" szaporításra vall a kutyatartásuk.

Szerintetek szaporítók, vagy tenyésztők?

2010. máj. 8. 14:16
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Ja és nem az a szelekciós szempont egy fajtánál,hogy az X színű kölyköket most jobban viszik,és amelyik kutya nem ilyet örökít,kizárjuk a "tenyésztésből".
2010. máj. 8. 15:24
 12/22 A kérdező kommentje:

15:10: Sajnos egy évben egy szuka kölykezik kétszer.

És igen, a szőrszínt számítják szelektáló tényezőnek. Azt mondta a barátnőm anyukája, amelyik kan kutya nem örökíti tovább a fiú utódaira a szőrszínét, az nem jó fedező, attól megválnak. És abban sem vagyok biztos - bár erre nem ertem rákérdezni - hogy más kenellből van-e fedezőkan, vagy a sajátjaikkal csinálják, mert hogy ez is kitétel egy szabályos tenyésztőnél.

2010. máj. 8. 15:41
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
15:10, a field spánieles. Igen, azt mondom, nem kötelező minden fajtát tenyészteni egy adott országban. Rengeteg fajta van, amit itthon nem tenyésztenek, esetleg csak szaporítanak. De miért is kéne mindet mindenhol tenyészteni? Nem csak Magyarországon lehet kutyát venni. Ha nekem tetszik egy fajta, amit itthon nem lehet kapni és ragaszkodom hozzá, akkor veszek külföldről, ennyi. Ha csak szaporítják itthon, akkor sem veszek a szaporítótól. Vagy akkor nem leszek sznob, lemondok a fajtáról és bemegyek az első menhelyre és válaszok egy kutyát, elég sok vár gazdira sajnos. Egyáltalán nem látok kivetnivalót abban, ha egy fajtának itthon nincs sem tulajdonosa, de még csak olyan kutya sem. Ott van pl. a corgi is, abból sem sok van és tenyésztője is egy kézen megszámolható. Mégsem tűnik el a corgi fajta a föld színéről. Ellenben azok a fajták, amiket tömegével tenyésztenek és szaporítanak, nézd meg, hol tartanak. A jó tenyésztők küzdenek azon, hogy a luxus-szaporítók, kutyagyárosok, tudatlan és felelőtlen emberek kártevését vért izzadva kompenzálják. És milyen érdekes, a kutyás berkekben sokszor pont őket éri a legtöbb támadás, csak mert nem a divatnak mennek, nem küllemre tenyésztik a fajtát, hanem az eredeti standard szerint. Hú, bonyolult és nehéz téma ez... Azért nem is megyek bele részletesen, mert nem kapcsolódik közvetlen a kérdéshez.
2010. máj. 8. 15:42
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Itt az a baj,hogy főképpen a kereslet szerint "tenyésztik"a kutyákat.
2010. máj. 8. 15:43
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
*nem látok kivetnivalót abban, ha egy fajtának itthon nincs sem tenyéásztője, de még csak olyan kutya sem.
2010. máj. 8. 15:43
 16/22 anonim ***** válasza:
Utolsóval én is egytértek.
2010. máj. 8. 17:59
 17/22 anonim ***** válasza:
12%
aha... tehát ha abban semmi kivetnivaló nincs, hogy egy országban még csak egy bizonyos fajta kutya sincs, és ugye a fajta nemesítése a cél, meg a túlélése, akkor nem gondoljátok, hogy kicsit növelni kellene az egyedek számát? Mert ha egy fajtából egyszer csak az egész földgolyón lesz 1200 darab, a lelkiismeretes tenyésztőknek hála, akkor azt a fajtát a kihalás szélén levő állatok közé szokták sorolni. Ez lenne a cél?
2010. máj. 8. 18:46
 18/22 anonim ***** válasza:
67%

De mint tudod sztem te is , a tenyészők azokat a kutyákat tenyésztik amelyiknek tetszik nekik e jelleme.Csak azért nem fog senkisem olyan kutyát tenyészteni amit amúgy nem kedvel , mert nincs belőle az országban.Különben sztem minden országban van olyan fajta kutya amiből nincsen , vagy csak nagyon kevés , de attól még másik országban lehet h pont abból találsz rengeteget.

Arra , h a legkeresettebb kutyákat tenyésztik sztem annyi a válasz , ha 1 tenyésztő lehoz 1 almot abból ált. 1 kutyát tart meg a többit eladja , ha olyat tenyészt mire egyáltalán nincs kereslet akkor mit kzdjen a sok kutyusról ? +ha egy Mo-on nagyon ritka kutyát akar tenyészteni , akkor külföldről kell behoznia kant/szukát és az sztem egyáltalán nem kis összeg. Így sem éri meg nekik mégis csinálják sztem nem várható el a tenyésztőktől h külföldre utazgassanak 1 kutya miatt ami aztán lehet h nem is olyan kutya mint amit beígértek nekik.

2010. máj. 8. 19:34
 19/22 anonim ***** válasza:
83%
hát igen... értem én ezt, meg is értem, csak amikor itt a fő kérdés épp a fajta nemesítése, és mint mindenki írja, nem a pénz, így pont azért tartom hamisnak ezt az érvelést, hiszen, ha a fajta nemesítése a cél és nem a pénz, akkor pont nem kellene érdekelnie a tenyésztőt, hogy mennyire népszerű Magyarországon a fajta... és itt jön be, hogy még a jó tenyésztőnek is a pénz számít, különben ritka fajtákat is tenyésztenének...
2010. máj. 8. 20:41
 20/22 Akiteki ***** válasza:
Mint Te is látod, csak megerősíthetlek: Messze vannak a tenyésztőtől, mint Makó Jeruzsálemtől. Ez tipikus szaporítás.
2010. máj. 10. 22:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!