1 hónap múlva megyek a Bichon Bolognese kutyusumért, mire készüljek fel?
Tenyésztőtől lesz egy szuka kutyus 3,5 hós most .
-Mennyire szabad "kényeztetni"?
-Azzal ugye nem csinálok bajt,ha magam mellé fektetem?
-Mikor lehet sétáltatni?
-Hányszor kell levinni,hogy szoktassam pelusra?
-Mit vegyek neki?
-Ilyen idős korban már lehet tanítani?
-Mennyivel és mivel etessem?
Köszönöm,tapasztaltokra lennék kíváncsi!
25/N
Szia!
-Mit jelent az,hogy kényeztetni?Nyilván szeresd,de ne úgy,hogy lenyúzd róla a bőrt,ne engedj meg neki mindent,nem kell neki 10 csili-vili nyakörv.
-Miért tennél?Csak legyenek szabályok,pl ne másszon rád,ne túrjon ki,még azzal a pár kilójával sem!
-Ha megvannak az oltások.Utána minden nap 3szor-4szer,ahogy időd van.Persze eleinte,amíg szobatisztaságra tanítod,akár 6-szor is le kell vinni.
-Nem kell a pelus.A legtöbb kutya hamar megtanulja,dicsérd,ha kint végzi a dolgát,és szidd meg,ha bent(persze csak ha pont elkapod,utólag ne!)
-Amit akarsz.Nyakörv,póráz,fekhely,tálak,játékok.
-Bármikor lehet tanítani,és kell is.
-Minőségi táppal,plusz néha rendes húst is adhatsz neki(maradék).Nézd meg a tápok összetételét,és úgy dönts,ne a reklámok/ár alapján.Adagolás szintén hátulján
Mivel 4,5 hónaposan hozod el, már lehet sétáltatni. Nem kell pelus, vidd le sokszor, hamar szobatiszta lesz. Ha leraksz pelust, újságpapíer, csak összezavarod, hiszen azt akarod tanítani, hogy ne végezze a dolgát lakásban.
Nem tudom mit értesz kényesztetés alatt, de tekintsd annak ami, kutyának és ennek megfelelően bánj vele.
Szerintem a kutya ne aludjon a gazda ágyába. Elég tapasztalatlannak tűnsz, ami nem baj, mindenki volt kezdő kutyatartó. Legyen olyan hely, ahova te mehetsz, de ő nem. Erre az ágy a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldàs.
Honnan van a pici?
Nekem is volt kiskoromban egy ilyen kutyusom. 14 évesen halt meg 😢
- szabad, de azért ne túlságosan (pl. ne engedd neki, hogy akkor egyen, amikor akar, mert ugy nehezebb megállapítani, hogy van-e baja mert tudod, akkor nem eszik saját tapasztalat)
- nincs azzal semmi gond
- igazából bármikor en napi 2-3-szor vittem le pisilni kakilni, mert emeletes házban lakom
- 2-3-szor vidd le (de ezt mar írtam) pelust személy szerint az en kutyum szétrágta minden alkalommal 😂
- labdat, rágós madzagot, vagy kötelet. De győződj meg arról, hogy nem tudja szétszedni és/vagy lenyelni az adott dolgot
- persze, hogy lehet. Ilyenkor meg nagyon tanulékony
- Kényeztetés alatt nem tudom, mit értesz. Persze szeretni kell a kutyát, de úgy, mint egy kutyát, hogy az neki is jó legyen. Következetes nevelés például minden kutyának szükséges és jó, neki is.
- Azzal önmagában nem csinálsz bajt, ha magad mellé fekteted. Ha neked így jó, fektesd nyugodtan.
- Már lehet sétáltatni, mire elhozod, azonnal. A tenyésztő addigra elvileg nyakörvhöz, pórázhoz is szoktatja.
- Levinni eleinte legalább ötször-hatszor érdemes még, későbbiekben pedig majd napi négyszer illik egy kistestű kutyát.
- Nem javaslom, hogy pelenkára szoktasd, mert úgy nem vagy sokkal nehezebben lesz szobatiszta (szobatisztaság alatt azt értjük, hogy nem végzi a dolgát a lakásban, ez a kívánatos és természetes a kutyának is).
- Mit vegyél: nyakörv és/vagy hám, póráz, fekhely, etető-itatótál, megfelelő étel. Ez az alap, amire szükség van. Ezenkívül lehet még sok mindent: játékok, kefe, fésű, stb.
- Tanítani persze hogy lehet, sőt kell is. Javaslom a kutyaovit is, ott is rengeteg mindent fogtok tanulni, te is és ő is :)
- Etetés: a tenyésztő ad hozzá tápot, amit eddig evett. Először kapja ugyanazt, ha váltani szeretnél, akkor fokozatos tedd valami jó minőségű, kistestű kutyáknak való kölyöktápra. Adagolási javaslat rajta van a tápon, de a tenyésztő is segít ebben szívesen. Alternatíva, ha a táp nem lenne szimpatikus: BARF étrend.
- Ahogy a többiek már írták: a pelust felejtsd el! Azzal leginkább csak összezavarni lehet a kutyát: megdicséred azért, mert bent végzi a dolgát. Kb. 8 hónapos korára lehet elvárni, hogy teljesen szobatiszta legyen, addig csavard fel a szőnyeget, tartsd olyan helyen nap közben, amit könnyen lehet takarítani!
- Először azzal eteted, amit a tenyésztőnél is evett. Elég sokk lesz neki a költözés, nem kell még az emésztőrendszerét is bolygatni kajaváltással. Alapvetően 3 megközelítés létezik: a.) prémium kutyatáp (Taste of the Wild, Acana, Natural & Delicious, Orijen stb.), b.) B.A.R.F. etetési modell c.) direkt a kutya számára főzött étel. Ha tényleg jó minőségű a kutyatáp, annak önmagában már elégnek kellene lennie. Tápon van etetési útmutató, a többihez a dokitok tud útmutatást adni.
- 4,5 hónaposan, ha jól számolom már meg kellene lennie a teljes oltási programjának. Persze egyeztess a tenyésztővel, de ilyen idős korban _elvileg_ már lehetne.
- A kutyát akár azonnal is lehet tanítani. Nyilván költözés után nem kell hülyére terhelni, de az ilyen iszonyatosan alap dolgokat, mint a háziszabályok (nálunk ilyen volt pl. hogy a cicára szép nyugodtan kell nézni, a kamrába nem megyünk be), napirend, neve rögtön lehet neki tanítani.
- Mit vegyél? Nem kell ezt túlgondolni. Póráz, hám, nyakörv, biléta, kaja, jutalomfalat, 3 db játék (ajánlott: 1 labda, 1 kötél, meg valami kajával tölthető, mondjuk Kong puppy), 1 db klikker, 1 db ruha, mert február-márciusban még tud cudar idő lenni (használt is jó, jövőre úgyis seperc alatt kinövi). Mivel van időd vásárolni: fekhely, valami könnyen tisztítható (mondjuk fonott vagy műanyag kosár + párnahuzatba behúzott párna).
- Ágyban alvás: ha téged nem zavar és amúgy vannak szabályok és be is vannak tartatva, nem gond.
- Kényeztetés: nem tudom pontosan mit értesz ez alatt, de alap szabály az, hogy amit nem szeretnél látni egy 50kg-s rottweilertől, azt az 5 kilósnak se hagyd. Ilyen pl. az ugrálás, túlzott ugatás, hiszti... Amúgy az szab határt, hogy le tudod-e állítani a kutyát. A kedvenc sétapartnerünk pl. a gazdijával eszi a körtét (úristen! nasiznak!), de érti, ha elég lesz, meg valamit nem szabad megenni.
Na, ami nem szerepel még a listádon:
- 2 db baromi jó orvos. Ha az egyik éppen nem elérhető, akkor legyen ott a másik!
- Kiskutya szocializációja, kutyaovi.
- Nem az a kérdés, hogy mit tud megtanulni a kutya, hanem, hogy hogyan. Én azt látom, hogy az emberek többségének azért gyűlik meg a baja a kutyaneveléssel, mert fogalmuk sincs hogyan tanulnak. Szóval ajánlom Vámosi-Nagy Nóra Klikk! - Ahogy a kutyák szeretnek tanulni c. könyvét és a https://www.youtube.com/user/kikopup/videos csatornát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!