A németjuhász mennyire domináns fajta?
Kedves második, ez miféle új baromság, hogy ha nevelik, akkor nem lesz domináns egy kutya? Ez egy alap tulajdonság, akárcsak az ösztönszintek mértéke vagy a jó idegrendszer. Neveléssel lehet befolyásolni, de elnyomni nem!
Egy jó nj nagyon domináns. Őv fajta, arra lettek szelektálva, hogy minél dominánsabbak, agresszívebbek legyenek főleg ember felé. És persze kell a vezető, aki mindezt kontrollálja. A küllem kutyáknák persze ez csak töredékében jelentkezik, mint a munkásoknál.
Ennyi foglalkozás egy kutyának sem elég. A nj rendszeres, gyakori, szinte minden napos fizikai és szellemi lefárasztást igényel.
Hát ha a telepőr németjuhász nincs soha sétáltatva, viszont labdával le van fárasztva, akkor csak imádkozni lehet, hogy valóban őrizzen is, nem csak kerítésen kívüli embereket. Ugyanis ha utcán sosem találkozik emberekkel, akkor jó esély van rá, hogy földbe gyökerezik a lába, ha valakit a telepen belül talál. Na, mindegy.
Nekem is nj van, első kutyának kisgyerek mellé nem ajánlom. De csak azért nem, mert túl vehemens egy kisgyerekhez, bántani nem bántja ugyan, de nem összenyalni fogja a gyereket, hanem összeugrálni, összerágcsálni és összecsikarni. Persze ha határozottak vagytok és tudjátok is, milyen egy kiskölyök kutyát nevelni és emellett kutyaiskolába is elviszitek, hogy a nevelésben segítsenek, hát hajrá. A mienk kiskorától kezdve mindenhova vive van, így teljesen szocializálva van. Nem fél kutyától, nem eszik macskát (imádja a cicánkat), nem fél az idegenektől, utcán sem. S aminek különösen örülök, hogy személyvédő ösztöne is erős, nem csak területőrző (sok nj-nek nem erős a személyvédő ösztöne). Mielőtt belém kötnének a kötekedni vágyók, alapjáraton közömbös, de volt már, hogy egy részeg belém kötött, a kutya pórázon volt, és közelebb akart jönni, én figyelmeztettem, de akkor is közelebb jött, és már elkezdett kiabálni meg hadonászni, aztán meg csodálkozott, hogy a kutya elém ugrott nagy hörögve. Ja én meg direkt nem szóltam rá, mert láttam, hogy ez a b.rom nem hallgat rám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!