Miért olyan fontos a törzs könyv?
Igazolja, hogy fajtatiszta, többér tudnád eladni a piciket!
Egy hátránya van a tk-s kutyuk után fizetni kell én is tk nélkül vettem egy mopszit és egészséges!:)
50 ilyen kérés van , és mindig el van magyarázva a "gyengébbek kedvéért " hogy miért fontos !
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__805940-mire-j..
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__591452-mire-j..
Neked is fontos a születési anyakönyvi kivonat, vagy a személyi igazolvány. A törzskönyves kutyák valóban drágábbak, mint törzskönyv nélküli társaik, de de a törzskönyvvel tudod igazolni, hogy fajtatiszta a kutyád. Mellesleg egy tenyésztő egészségügyi szűréseket végeztet a kutyán, hogy később ne legyen probléma. Például ideggyenge, beteg szülőktől nem fog almot lehozni, mert különösen ennél a fajtánál, nem csak a kutyus egészségét, de a gazdiét is nézni kell, mert nem túl szerencsés, ha játék közben leharapja a fél kezed. Nem csak a nevelésen múlik, hogy mi lesz a kutyából, hanem azon is, mit örökölt a felmenőitől. Ezt törzskönyv nélkül nem tudod meg, mellesleg a szaporítók egyáltalán nem oltják-féregtelenítik a kicsiket, így hazavitel után pár nappal akár el is pusztulhat. Ja, és a tenyésztő garanciát vállal a kutyái egészségére, ez fontos. Egy szaporító még szerződést sem ír. Maximum ad egy úgynevezett "kölyökcsomag+ irodalom"- cuccot ép el is van intézve. Tűnhet akármilyen barátságosnak, lehet akármilyen mézes-mázos a modora, ha a törzskönyvet csak "igény szerint" ad, akkor fordulj sarkon és hagyd ott. Nem csak a kutya, de a te érdeked is ez.
Remélem, hogy segítettem
ha esetleg mér érdekelnek a amiért adjak 100000et egy kutyáért mikor 30000éert is kapok? féle kérdések és válaszaik illetve miért is kell a törzskönyv? honnan vegyej egészséges kiskutyát? kérdések ajánlanám ezt a honlapot egy gyors áttekintésre:
A tk csak egy papír,ha jó kutyát veszel nem azt fizeted meg,a tk kiváltása 2000Ft (MKSZ).
A tk arra szolgál,hogy igazolja,honnan van a kutya,kinek a tulajdonában van,mikor született,mi az "igazoló száma", és persze a felmenők vannak még benne. De drága kutyánál nem a törzskönyvet fizeted meg,hanem a kutya minőségét,a tenyésztő nevét.
Igen fontos. Igazából nem presztizs értékének kéne lennie, mint egyeseknél. A törzskönyv nem más mint a kutyus "személyi igazolványa, anyakönyvi kivonata". Tudod honnan van a kutya, visszatudsz kutakodni a családfájában, meg tudod nézni mennyire beltenyésztett vagy sem, mindezek alapján sokmindenre lehet következtetni. Egyfajta garancia, hogy megbízható helyről, van, fajtatiszta.
Leszögezném a következőt: Egy tenyésztőtől vásárolt törzskönyves kutya nem a törzskönyv miatt drága, hiszen az csak 5500 Ft. A magas árak más okokból fakadnak: oltások, féregtelenítések gondozás, minőségi táplálás, állatorvosi vizsgálatok, tudatos, lelkiismeretes, KÖLTSÉGES tenyésztői munka, fajtanemesítés, egyszóval a génállomány jobbítása fejlesztése, és még sorolhatnám a dolgokat, ami miatt egy kutya tenyésztőnél annyiba kerül amennyibe kerül. Én is tenyésztő vagyok, collie-kat tenyésztek. Ja és kifelejtettem, hogy a szuka fedeztetése is pénzbe kerül, kb anyi legalább mint egy kiskutya ára, min. 70000-80000 Ft. És ehhez még hozzájön, az, hogy a szukát el kell vinni a kanhoz, ami sok esetben több száz km-es utat jelent, vagy akár azUSA-ba, Ausztráliába való utat is jelentheti időnként, ekkor már több milliós tételekről is beszélhetünk, és akkormég ez egy kutya. Több kutya esetén ennek a többszöröse. Költségtényezőt jelent a sok kiállítás, aholt mind a kutya, mind a tenyésztő elismerést szerez. Tehát itt az értékben eszmei értéek is megjelennek.
Valamint egy tenyésztő köteles garanciát vállalni a kutyákra, akár lappangó, akár örökletes betegségek esetén. Egy tenyésztő csakis törzskönnyvel és komoly szerződéssel ad el kuytát, amiben leszögezi a kutya számáraszükséges tartási követelményeket. És amennyiben a gazdi kínozza vagy szándékosan nem tartja be a szerződésben leírtakat, abban az esetben a tenyésztőnek joga van azonnal a kutyát díjmentve visszavenni.
Én is legalább 2-3 oldalas szerzőséseket szoktam írni, s csak a gazdajelölt szerződésben rögzítettek aláírása után kaphatja meg a kutyát. Aki meg nem tenyésztési céllal vásárol tőlem kuytát annak meg a szerződésben ivartalanítási kötelezettséget fogalmazok, meg, melynek a kuytus elvtele után egy hónapon belül eleget kell teniie, ezt keményen ellenőrzöm, nehogy szaporítók kezére kerüljön, valamint évente legalább egyszer a gazdinák láthatási lehetőséget kell biztosítania, hogy megnézzem megfelelően vannak e tartva a kutyák, minden előirt oltást megkapnak, nincsenek kis helyre zárva, láncra verve, s ilyen kor tüzetesen átvizsgálom a kuyták testét, az oltási könyvet elkérem ellenőrzésre. Eddig akik tőlem vettek kuytát, nem ellenezték ezt a dolgot, mindig együttműködők.
Utolsó vagyok!
Hozzáteszem, én ha tehetném akkor bevezetném azt a rendszert, hogy csak törzskönyvezett kutyákat lehessen vásárolni, kemény ellenőrzés, és a kuyta életének nyomonkövetése mellett. Akárkinek nem is lehetne kutyát adni, csakis szigoró rosta után engedném, hogy az adott gazdajelült elvigye a kutyát. Igaz nálam már ez működi. Csakis szigoró elbeszélgetés után döntök, és személyesen közlöm, hogy Önöknek/ Önnek Én nem adok el soha az életbe kutyát. Az esetek többségében sajnos kénytelen vagyok eztmondani, mert a beszélgetés végére burkoltan is de kiderül, hogy csak megélhetési, pénzszerzési célra akarja a kutyát, szaporítani szeretné, meg sokan könyörögnek, hogy tk nélkül adjam a kutyát. A hozzám jövő 10 vásárlóból 8 ilyen sajnos, a többi kettő beszületes, vagy tenyésztő, vagy nem tenyésztő. De így is mindig elkelnek a kutyáim. Igaz nálam ritkábban vannak almok, hiszen én a fajta tökéletesítésére törekszek, nem pedig a mennyiségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!