Csak engem idegesít, amikor egy kutyára azt mondják fajtiszta?
# 3
A keverékek, korcsok" is fajtiszták, mert a faj maga a kutya. Ez egy állatfaj, és azon belül vannak a fajták.
Ez egy olyan dolog, amin egyszerűen túl kell lépni.
Engem pl jobban idegesít, hogy a falum tele van kutyákkal, de kb csak 10-en sétáltatjuk őket HETI rendszerességgel(a napi sétáról már nem is érdemes beszélni, meg ugye a hosszúságukról se)
Ez a kutyával való foglalkozás talán legpasszívabb, legkézenfekvőbb és legmegvalósíthatóbb dolga-kutya, nyakörv, póráz és mész előre.
#3-as vagyok. Aki lepontozott, az gondolom mindig mindent a szakszótáraknak vagy a magyar helyesírás szabályainak megfelelően mond, vagy ír, és sosem használ köznapi, a hétköznapi szójárásnak megfelelő kifejezést. Az égő helyett mindig izzót, vagy világítóegységet mond, a kuplung helyett tengelykapcsolót, autó (automobil-önjáró szóból eredően) helyett személygépkocsit, ne adj Isten személygépjárművet, mikró helyett mikrohullámú sütőt, stb.
Számomra a "fajtiszta" szó a szokványos, az elfogadott, a megszokott, de én nem vagyok se kutyatenyésztő, se kutyatenyésztéssel kapcsolatban érdeklődő személy, így számomra -és szintén a saját véleményemet hangoztatva- az "átlagember" számára a fajtiszta az a fajtatiszta, és a nem fajtiszta a keverék.
Kedves lepontozó: nekem ilyen érdekes páros kifejezés a fékbetét-fékpofa. Szakmán kívülieknek ez sokszor egy és ugyanaz (nem tudják, mi a különbség), számomra nem. De szakmán kívülieket emiatt nem szoktam sose kijavítani, se "lepontozni". További jó kötekedést és szép estét! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!