Mit csináljak, tesz rám a kutyám?
Egy pár dominanciagyakorlat jót tenne nektek.
Pl kimész a kapun, ha kimegy utánad, akkor megfogod és egy határozott mozdulattal, egy szó nélkül visszab.szod kerten belülre.
Ugyanezt kocsival kiszállásnál is el lehet játszani.
Behívás megtagadására viszont más módszerek vannak.
Pl egy kötődési tréning nem ártana.
Egy pár dominanciagyakorlat jót tenne nektek.
Pl kimész a kapun, ha kimegy utánad, akkor megfogod és egy határozott mozdulattal, egy szó nélkül visszab.szod kerten belülre.
Ugyanezt kocsival kiszállásnál is el lehet játszani.
Behívás megtagadására viszont más módszerek vannak.
Pl egy kötődési tréning nem ártana.
Amilyen nevelés bevált a corsodnál, az ezek szerint nála nem válik be, kevés. Vele határozottabbnak kell lenned, mondhatni keményebbnek. A példánál maradva: ha elindul, akkor nem szólongatod, meg visszatereled, hanem ahogy feláll az ülésből és indulna, grabancon fogod és visszaülteted. Addig ott kell ülnie, míg te fel nem oldod, el nem engeded.
Behívás az keményebb dió, de az is jobban fog menni, ha alapvetően megerősíted a tekintélyedet nála.
Lehet most sokan lefognak pontozni, de mi lenne ha kocsikiallasnal ha nyitod a kaput kimegy, szepen turelmesen mesz utana akar 30percig amig meg nem unja, es mikor megvan leorditod, de ugy torkaszakadtabol, hogy mi a kuvvvva anyadat kepzelsz magadrol takarodj vissza es ezzel a lendulettel visszateszed. Vagy olben visszaviszed es ugy. Aztan kovetkezore leulteted jutifalattal es mondod marad.. eloszor csak szembol, utana 1 lepest hatralva stb jopar 10metereket es mindig dicser. Ha felall akkor raszolsz, nem / marad vagy ha hasztalan akkor ismet orditas. Plusz meg olyat lehet mielott kiallsz kiviszed setara akar az utcavegre csak, es utana probalni leultetni. Ha kell fogd meg a grabancat, nyomd le a foldre es kiabald le hogy ez nem buli amit csinal. Nekem bullkeverekem van, szinten hasonloan gondolkodik, es bar idibe van csak,amig gazdasodik, nala benne van a pakliban, hogy ha kutyat lat, nekimegy. Harcoltattak, es nagyon nehez kiszedni a fejebol ( de nem lehetetlen, 1 honapnyi gyakorlassalnapi 3x setaval elertem hogy a szomszed kutyakra ha be is feszul, nem ugrik ki).
De szerintem nem kell engedelmesre varni, egy jo suli segit amikor szukseg van ra, akar berak titeket a folyamatban levo csapathoz, hogy addig is legyen nemi gyakorlat :) vagy meg rehabilitacios sulitol is lehetne kerni velemenyt, ok azert nagyon ott vannak a nevelesben, hiszen problemas kutyakat tesznek helyre. :)
Visszakérdezek: biztos, hogy megfelelően jutalmazod és tanítod te azt a kutyát? Azt, hogy egy helyben maradjon huzamosabb ideig fokozatosan kell felépíteni és ha egy picit is zizegősebb a kutyád, akkor NAGYON nehéz feladat megülnie a fenekén. Márpedig, ha nehéz számára egy feladat, akkor értékesebb azaz finomabb jutalomfalat jár érte - mert az se mindegy, hogy milyet használsz. (Ha már jól megy a feladat akkor fokozatosan el tudjátok hagyni a falatot, de alkalomadtán nem árt rádicsérni.)
A behívásnál szerintem lépjetek két lépést vissza. Van ez a Look at that! game (Nézd meg! játék) nevű cucc, amivel pont azt tanítod a kutyáknak, hogy bármilyen izgalmas vagy félelmetes vagy érdekes dolgot lát, ingerküszöb alatt nézze meg, majd nézzen rád (klikk, jutalomfalat). Teljesen nem érdemes letiltani a bámészkodásról, mert a tiltott gyümölcs mindig édesebb (a mumus amire nem lehet ránézni se pedig mindig félelmetesebb). Viszont ezzel a módszerrel meg tudod neki tanítani, hogy melletted AKARJON maradni, hogy ráad AKARJON nézni, és az izgalmas valami egy idő után nem is lesz olyan izgalmas. Ezt a feladatot vezényszavak nélkül végzik, a kiváltó inger az igzalmas / félelmetes valami jelenléte és így a kutya saját maga kontrollálja az izgatottságát. Nyilván ha ezt sikerül elsajátítania akkor a behívás is könnyebben fog menni (illetve a kapcsolatotok is javulni fog, mert "hű a gazdi milyen okos")
Teljes leírás itt: [link]
Menőbbek vagyunk ám nálatok, mert az én kutyám el sem indul a macskák után, viszont néhányat már megtanított arra, hogy jöjjön ki hozzá dorombolni :D
A corsod egy nagyon könnyű eset volt ezek szerint :D
A bull típusú kutyád milyen, staffi van benne vagy mi? Mert akkor a terrier vérrel számolni kell. Az aztán az izgalmas :D
Vicces, kicsit mintha magamat olvasnám, eddig az összes kutya a családban könnyen rávehető volt akármire. Németjuhász, spániel, csivava, tacskó, boxer...
És aztán örökbe fogadtam egy terrier keveréket, aki ugyan nagyon okos, nagyon jó fej, de k.va makacs és nagy ívben tojt a finomkodó módszereimre, teljesen kiborított az első néhány hónapban, mire ráéreztem, mi válik be nála :D
A pozitív megerősítéses módszer alapvetően működik náluk, ha valamit jól csinál vagy megtanul, hatalmas csinnadrattát kellett eleinte csapni. Aztán éles helyzetben gyakoroltunk, folyamatosan nehezítettük. (Pl. helyben maradás lakáson belül pár pillanatigtól eljutottunk odáig, hogy erdős részen nem iramodik el a mókus után). Ha valamit TUD, ISMERI a parancsot és ennek ELLENÉRE carik a fejedre, elcsámborog, na akkor elkapni a frakkját, megrázni, rádörrenni.
Pl. nálunk póráz nélküli sétánál ez vonatkozott a többi kutyához odarohangálásra, tiltás ellenére.
Ott megy 30 méterre a vizsla, enyém szuggerálja, elindul felé, mondom MARAD. Megtorpan egy kicsit aztán mint a puskagolyó odarongyol ökörködni. Na ilyenkor utána mentem és úgy lehordtam, hogy lapos kúszásban jött a lábamhoz.
Nem az a baj, ha más kutyákkal ismerkedik, de mikor tiltás ellenére úgy gondolja, hogy csakazértis odamegy, na az nálunk nem működik.
Nálatok látom a behívásnál csinálja ezt a kutya. Annyit tegyél, hogy mindig érd el, hogy a te akaratod érvényesüljön. Nem jön oda? Akkor odamész és rádörrensz, leszidod, majd újra hívod és ha jön, azonnal baromira megdicsérni. Értesd meg vele, hogy az éri meg neki, ha engedelmeskedik.
Hát igen, pitbull TERRIER :)
Gyakoroljatok folyamatosan, légy rámenős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!