Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nagyméretű, rövid szőrű,...

Nagyméretű, rövid szőrű, nyugodt természetű, kis mozgásigényű kutya. Van ilyen fajta?

Figyelt kérdés
Olyan kutyát keresek, ami nem izgága, emberközeli, de ugyanakkor nyugodt, barátságos. Nem kell hosszú kilométereket futtatni, vagy úszni vinni majdnem napi szinten. A lényeg hogy ne őrüljön meg, ha pl. egyedül van hagyva hosszabb-rövidebb időre.
2016. nov. 17. 23:39
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

# 9

Az a helyzet, hogy a menhelyt nem merném bevállalni mert nem tudom hogy mire számíthatok, ha egy ottani kutyát fogadnék be. Én az általam tartott kutyáról szeretnék a lehető legtöbbet megtudni, hogy minél megfelelőbb gondozásban tudjam részesíteni. Ezért is választanék inkább fajtatiszta kutyát (kerül amibe kerül).

Igazából egyedül élek, a kutyákat nagyon szeretem és jó volna, a lenne egy társ mellettem. Nálam ez nem pillanatnyi hóbort, nagyon hosszú idő óda tervezem, de még nem mertem rászánni magam. Én nem akarok egy állatnak sem szenvedést okozni a nem megfelelő tartással.

2016. nov. 18. 10:32
 12/23 anonim ***** válasza:
Bullmasztiff, magyar/angol agár, német dog.
2016. nov. 18. 10:52
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, elnézést ha én vagyok értetlen, de nem tiszta. Most akkor lakásban lenne a kutya, vagy kertben? Csak mert az egyik kommentedben utaltál kerti tartásra. Ezt csupán azért kérdem, mert a kérdésedben rövid szőrű fajtát említettél és azok legtöbbje (kevés kivétellel) eleve nem alkalmas kinti tartásra. Ergo ha az a cél, alapon első lépésként olyan fajtában kell gondolkodni, aminek ez nem jelent egészségügyi rizikót és "csak" utána jöhet a többi kritérium, mint temperamentum, ecetera. Mindenképp azt kell összeszedni mi az, amit Te tudsz a kutyának nyújtani és ezeknek megfelel-e valamelyik fajta, semmiképp sem egy adott kutyát kell az életviteledbe belepréselni, mert az hosszútávon kapufa mindkettőtöknek. Szedd össze konkrétan a ráfordított idő mennyiségét (a minimummal számolj), mozgatást, agyi fárasztást, esetlges iskolát, tartási költségeket, orvosi tartalékkal együtt, megoldható-e a kutyaszitt, ha szükség van rá és ha mindenre megvan a válaszod, látni fogod melyik fajta, aminek megfelelsz, avagy alkalmas vagy-e egyáltalán arra, hogy felelősen állatot tarts. A legtöbb kutyatartó dolgozik, ergo az a tartásuk ellen nem indok, hogy maga van munkaidőben, viszont a legtöbb kutyus afféle második műszak és ha az embernek nincs kedve, ideje, mert fáradt, avagy szakad az eső és amúgy is bal lábbal kelt föl, akkor felejtős, mert az a kutya ugyanúgy kutya az összes létező napon, nincs el a sarokban magában.
2016. nov. 18. 10:53
 14/23 A kérdező kommentje:

# 13

Már sokszor végigjátszottam magamban ezeket amiket leírtál (az időt, a pénzt és az energiát is). Nem tartanék úgy kutyát hogy ne legyek pontosan tisztában a követelményekkel. De egyenlőre még ott tartok, hogy nem vagyok biztos abban, hogy 100%-ig meg tudnék felelni az elvárt követelményeknek. Amíg pedig ebben nem vagyok biztos, addig nem fogok kutyát tartani. Mint mások, akik csupán a saját szórakoztatásukra tartanak ebet, közben az elvárásokat nem veszik figyelembe, ergo az állatnak szenvedést okoznak.

Ha lenne kutya egyébként, akkor kinti-benti kutya volna. Magyarul az udvaron akkor lenne, ha épp senki nincs otthon, egyébként a lakásban volna. Ha arról lenne szó, még fűthető kutyaházat is csinálnék neki, hogy télen ne fagyoskodjon.

2016. nov. 18. 11:34
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Értelek. Dícséretes hozzáállás. A rövidszőrűek is elvannak kinti-benti tartással, a sajátjaim is kint dorbézolnak, ha nem vagyunk otthon (kivéve ha éjjel maradunk ki, akkor bent henyélnek, de amúgy is van kutyaajtó, ergo járkálhatnak maguktól is, ha úgy tartja kedvük- egy mentett vizsla és egy ridgeback). Nézd, ha így átlátod magad is, akkor nincs mit javasolni, hiszen Nálad jobban soha senki nem fogja tudni eldönteni, hogy alkalmas-e az idő és a körülmények a tartásra. Ha ilyen felelősen gondolkozol és kalkulász az esetleges rizikófaktorokkal is, nem lesz gond, sajnos, ahogy említetted, ez nem egy elterjedt szemlélet.
2016. nov. 18. 11:43
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

"mert nem tudom hogy mire számíthatok, ha egy ottani kutyát fogadnék be. Én az általam tartott kutyáról szeretnék a lehető legtöbbet megtudni, hogy minél megfelelőbb gondozásban tudjam részesíteni. "

Pont ezért jó a menhely. Ott a dolgozók pontosan tudják, hogy melyik kutyának milyen a jelleme. Egy felnőtt kutyánál sokkal jobban lehet tudni, mire számíthasz, mint egy kölyöknél, még ha az a kölyök fajtatiszta is. Ráadásul a gondozók érdeke is az, hogy hozzád illő kutyát adjanak.

2016. nov. 18. 13:01
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Végre egy normálisan gondolkodó kérdező :)

Fajták: bordeaux-i dog, bullmasztiff, általában a masztiff-félék nem túl nagy mozgásigényűek és jó fejek.

Ettől függetlenül a menhelyen is lehet ismerkedni. Ahol én önkénteskedem, kapásból tudnék számodra kutyát ajánlani: nyugodt, kedves, gyönyörűen sétál pórázon, olyan, mintha nem is lenne kutya a póráz végén, nem húz abszolút.

Mielőtt teljesen elvetnéd a menhelyeket, látogass meg egy párat, és mondd el elképzeléseidet a gondozóknak. Ha tudnak ajánlani ilyen természetű ebet, akkor vidd ki sétálni, ismerkedni vele. Ez még nem kötelez téged semmire, de én azt gondolom, hogy nagy valószínűséggel találnál társat magad mellé.

Ha mégsem alakul ki egy kutyával sem szimpátia, még mindig vehetsz egy fajtatisztát.

2016. nov. 18. 13:04
 18/23 A kérdező kommentje:

# 16

A felnőtt kutyáknál az a baj hogy már nehezen lehet őket tanítani, idomítani. Pl. ha én az udvarban szabadon akarnám hagyni a kutyát amíg nem vagyok otthon, a kutyának tudnia kell hogy ne ássa föl a kertet, a dolgát a kijelölt helyre végezze, vagy a viselkedésével ne okozzon problémát a gazdáinak. Egy felnőtt kutyát nehéz az ilyen dolgokra megtanítani és még akkor sem biztos hogy úgy is fog csinálni. Ez pedig extra időt és energiát igényel. Ha pedig a gazdi alapból túlterhelt, akkor nem hiszem hogy ezt is be tudná vállalni a kutya szükségleteinek a kielégítésén túl.

2016. nov. 18. 13:09
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem nehéz a felnőtt kutyát sem tanítani, a kölyökkel sokkal több a macera. Mindegyiknek meg kell majd tanulnia az alapokat. Az, hogy ne ásson, nem nevelés kérdése, egyetlen egy kutya sem fogja felszántani az egész kertet szívjóságból(oké, vannak kototrékebek akik egy részét igen), ha le van fársztva fizikailag és agyilag is. Az unatkozó kutya ás, az édesmindegy ebből a szempontból, hogy kölyökként avagy felnőttként kerül oda. Egy felnőttnek már kialakult a jelleme, temperamentuma, tudhatod mire számíts, ez is előny lehet. Mindenre megtanítható ugyanúgy egy kifejlett, korosabb kutya is, mint a kölyök, sem kötődésben, sem más szempontból nem lesz releváns különbség, ha jól csinálod. Ami pedig a dolgát illeti, sok kutya eleve kerttiszta lesz, ha kap lehetőséget, hogy a területén kívül üríthessen és ez nagyjából rendszeres időben történik. Az én blökijeim is ilyenek, sosem tanítottam rá őket, de csak pisilnek telken belül, a nagydolgukat séta alatt végzik, kivétel az az évi 1-2 alkalom, amikor valami meghajtja valamelyiket, vagy esetleg betegek.
2016. nov. 18. 13:30
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Bármelyik kölyök nagy cirkusszal jár :)

Azt azért érdemes tudni, hogy a kert nem lesz többé a régi, ha van egy kutya.

Természetesen sok dologra meg lehet tanítani a kölyköt, de amíg egyedül van, lesznek ötletei.

Nálunk az egyik ás (ha valamit érez a föld alatt, akkor azt meg akarja keresni), a másik meg mindent meg akar ízlelni, szóval most már rend van a kertben, mert néhány locsoló és kerti cipő árán rendet tanultuk.

Ha kész vagy arra, hogy kicsit nagyobb lesz a rumli körülötted és bent is többet kell majd takarítani, akkor nyugodtan vállald be a kutyát.

A kinti-benti kutyáknál egyszerűbb a szobatisztaságra szoktatás, hiszen nem kell emeleteket rohangálnod éjszakánként egy-egy pisiltetésnél.

Fajtákat már írtak előttem, én csak az enyémeket ismerem jól, de ők nem felelnek meg az általad leírt követelményeknek.

Hajrá, jó gazdi leszel!

2016. nov. 18. 13:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!