Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Gyűlöli a nyakörvet! Mit tegyek?

Gyűlöli a nyakörvet! Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Van egy 3hónapos szuka staffim. Élénk, vidám, gyorsan tanul, bármit megtesz amit mondok neki pl.: első szóra oda jön hozzám, ül, játék közben elereszti az adott dolgot, ha mondom neki.. stb. Viszont felmerült egy kis probléma, méghozzá : 2 és félhónapos korában adtuk rá első nyakörvét.(textil, nem szoros) Ezek után viszont mintha teljesen kicserélték volna, nem fogadott szót,nem jött oda,ha szóltam neki,nem érdekelte semmi, nem játszott, csak és kizárólag a nyakörvvel volt elfoglalva és annak levételével. Egyfolytában kaparászta a nyakát és mindennek nekidörgölőzött. Ezért levettük, azzal a címszóval, hát ha túl korán adtuk rá. Onnantól kezdve megint a régi volt, vidám, szófogadó. Most múlt 3hónapos megint megpróbáltuk,de ugyan az a mese, mint azelőtt, nem törődik semmivel, nem jön oda csak kaparássza magát. Nem értem a reakcióját mivel a most 1éves kan staffinkkal ugyan ilyen idős korban semmi probléma nem volt!! Ezért kérném a segítségeteket , tanácsotokat mit tehetnék,hogy elfogadja és NE foglalkozzon vele és a tudtára adni,hogy ettől még nem áll meg a világ. Mert a későbbiekben ez így nem lesz jó, mivel már vinném sétáltatni, de nem tehetem, mert nem fogad szót. És a pórázt is csak rángatná…:S
2010. ápr. 29. 13:01
 1/9 anonim ***** válasza:
6%
Próbáld meg a hámot, van nagytestű kutyáknak is. Azt talán majd nem akarja leszedni magáról.
2010. ápr. 29. 13:04
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell túldramatizálni. Rárakod és nem foglalkozol vele amíg meg nem szokja. Előbb utóbb meg fogja, olyan nincs hogy nem. Ne lazán rakd rá, úgy kell hogy kb 2 ujjad beférjen a nyaka és a nyakörv közé.
2010. ápr. 29. 13:05
 3/9 A kérdező kommentje:
Természetesen nem annyira laza a nyakörv,hogy lóg rajta, ezt csak azért írtam,hogy ne hogy valaki félreértse és azt higgye,hogy folytja. És túl dramatizálni se akarom,csak egyszerűen rohadt idegesítő,hogy az eddig vidám szófogadó kutya egy ilyen miatt magába forduljon. Vagy esetleg csak akkor adjam rá,hogy ha elmegyünk sétálni és mikor itthon vagyunk,akkor meg leveszem?!
2010. ápr. 29. 13:15
 4/9 anonim ***** válasza:

Amennyiben a kölyökkutyán még nem volt korábban nyakörv vagy hám, akkor érdemes azonnal, már az első nap elkezdeni a szoktatást. Erre a célra az olcsóbb kivitelű felszerelések közül olyat érdemes választani, amelyiket könnyen és gyorsan lehet be- és kikapcsolni. Az esetek nagy részében néhány hónap múlva egyébként is kinövi a kutya a nyakörvet vagy pórázt, és nagyobbra, végleges méretűre kell azt cserélni. Ebben az életfázisban játékkal vagy jutalomfalattal történő pozitív megerősítéses gyakorlatokkal, amelyek elsősorban a figyelemelterelést kell szolgálják, viszonylag gyorsan el lehet érni a kívánt célt, hogy a kicsiny kutyakölyök ne tiltakozzék a testére csatolt idegen tárgy ellen.

A póráz fölcsatolása csak akkor következzék, ha a kutya a nyakörvet vagy hámot már jól viseli magán. Kölyökkutya esetében a legmegfelelőbb a hajlékony, könnyű, 1?3 méter hosszúságú póráz, amelynek anyaga ellenáll az időjárás viszontagságainak, és könnyen tisztántartható. Ügyelni kell rá, hogy a fenti felszerelések fémalkatrészei ne legyenek túl nagyok és nehezek, de erősségük megfeleljen a kutya 2?6 hónapos kora közötti testsúlyának. A bőrből készült felszerelés inkább a felnőtt kutyák esetében lehet hasznos, kölyökkutyáknak jobban megfelelnek a különböző műszálas szövetekből gyártott modellek. A kihúzhatós póráz közel sem jelent akkora előnyt a kölyökkutya sétáltatásánál, mint ahogy azt a tapasztalatlan kutyatartó gondolja, a laza pórázon való közlekedés megtanulásánál és még néhány fontos kutyanevelési gyakorlatnál pedig kifejezetten hátrányos és káros. A kutyatréner kollégák és saját tapasztalataim alapján a pórázon viselkedési problémákat mutató kutyák több mint 90%-ánál a gazdik több-kevesebb ideig próbálkoztak a kihúzhatós pórázok valamilyen változatával.

Sok kutyás ember nem tudja, hogy a laza pórázon való követés az egyik legalapvetőbb tanítási, szoktatási feladat, amelynek rendkívüli fontossága van a kutya és a gazdi további életében. Ezért az első hetekben, hónapokban, hibás módon, nem tesznek nyakörvet a kutyára, és nem kezdik el a pórázon követés helyes tanulását, gyakorlását. Minél később kerül napirendre ennek a fontos dolognak a szükségszerűsége, annál nehezebb feladat elé állítja a kutyát, a gazdit és sok esetben később a kutyaiskola személyzetét egyaránt. A laza pórázon való közlekedést időben és helyesen megtanult kutyák stresszmentesebben élnek, és kapcsolatuk a gazdival sokkal szorosabb, mint a pórázt húzó társaiké. Nem beszélve arról, hogy amikor a gazdi már úgy érzi, hogy az egyik karja pár centiméterrel meghosszabbodott a másikhoz képest, akkor a kutyával való közös séták már az ember számára sem a kikapcsolódást, a lazítást és boldog együttlétet jelentik.

2010. ápr. 29. 13:19
 5/9 anonim ***** válasza:

Az enyem is teljesen bepanikolt, mikor ratettem. En ugy oldottam meg, hogy jutalomfalatokkal eltereltem a figyelmet. Amikor nem a nyakorvvel foglalkoztt, akkor megjutalmaztam. Feladatokat is adtam neki, foglalkoztam vele, szoval eltereltem a figyelmet. En siman csak rajthagytam, nem szedtem le rola, mikor hisztizett, viszont simogattam, meg amiket fent leirtam. Szerintem egy oranal tobbe nem kerult, mire megszokta.

A dolog kulcsa az, hogy ha hisztizik, nem szabad levenni rola, mert megtanulja, hogy ezzel elerheti a celjat. Viszont amig zavarja, hogy rajta van, meg kell nyugtatni, hogy nyakorvben is szep lehet az elet, mert akkor sok jutifalat jon meg sok simogatas, meg seta!!! Es persze a jatekok!

2010. ápr. 29. 13:49
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerűen csak rakd rá sé tedd a dolgod. Ő meg majd kiegyezik addig vele.
2010. ápr. 29. 14:05
 7/9 A kérdező kommentje:
Szerintem én is épp úgy bepánikoltam,mint ő:D és lehet ezzel a hozzáállással rontottam el eddig, mert biztos vagyok benne,hogy érezte rajtam. Én is sokkal feszültebb voltam vele mikor kimentem hozzá, mivel idegesített a reakciója(és meg voltam ijedve),mert még egyik kutyánknál sem tapasztaltam ilyet. De megfogadtam a tanácsaitokat és nem rég kimentem hozzá,de már sokkal jobb hozzáállással és finomabb jutalomfalatokkal;)! Sok simogatás, jutifalat,ha oda jön hozzám és már egy kicsit tudtam is vele játszani:) Javult valamelyest a hozzáállása, csak türelemmel kell lennem belátom, mert úgy látszik ő ilyen téren lesz egy kicsit "keményebb dió". Már már csodálkoztam is volna,ha ő ilyen könnyen kezelhető lett volna,hisz muszáj volt,hogy legyen valami kis stiklije neki is.:D És akkor a sétáltatást,csak akkor ajánljátok,ha már teljesen elfogadta a nyakörvet?(!)
2010. ápr. 29. 14:43
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne pánikolj, az a nyakörv nem kínozza őt, csak egy szokatlan, új dolog a testén, ami ellen megpróbál ellenkezni.

Rakd rá, és hagyd békén, tedd a dolgod. Ne tutujgasd, mert azzal megerősíted az ellenkezését. Majd megküzd ő a nyakörvvel, 1-2 nap alatt megszokja magától.

Ha már megszokta, akkor rákapcsolhatod a pórázt. A 2 egyszerre túl sok lenne neki.

Nem egy porcelánbaba, nem fog belehalni abba, hogy nyakörv kerül rá. :)

2010. ápr. 29. 15:19
 9/9 A kérdező kommentje:
Okhéjs!:D Köszönöm szépen a tanácsokat!:) Aztán,majd írok,hogy hogyan haladok vele.:)
2010. ápr. 29. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!