Kötelező a kombinált oltás?
Kaukázusi juhászkutyám most másfél éves, és körülbelül 1 hónapja kapta meg a második veszettség elleni oltását. Akkor a doktornő mondta, hogy két héten belül kell a kombinált is. Meglepődtem, mert azt hittem, hogy az csak kiskorában kell, meg sokak szerint egyébként se használ sokat.
Mindig többet vártunk vele, mint két hét, mert eléggé meg szokta viselni a kombinált oltás a szervezetét.
Szerintetek érdemes megint beadatni, vagy felesleges?
Most a nyugaton dívó álláspont szerint nem szükséges évente a kombinált, de 2-3 évente tanácsos megismételtetni. Ha olyan helyen jársz a kutyával gyakran, ahol fokozott lehet a fertőzésveszély, mert pl. sok idegen kutya megfordul, akkor viszont tanácsos lehet évente beadatni megelőzésképpen.
A veszettség oltás után a két hét a minimum különbség, de nyugodtan várhatsz vele többet is.
Köszönöm a gyors válaszokat!
Igen, én is úgy tudom, hogy most sok változás történt az EU-s előírásoknak megfelelően, éppen azért, mert csak adták egymás után az oltásokat, a kutya szervezete meg nem bírta.
Az, hogy fertőzöttségre hajlamos helyen jár-e az relatív. Kertvárosi részen lakunk, sokszor megyek el vele futni meg sétáltatom. Egyedül viszont nem hagyom bóklászni.
Egyszer nem oltottam be a kutyámat kombinált oltással, parvós is lett,majdnem elpusztult. Doki az oltási könyvbe látta is,hogy nem volt abban az évben be oltva kombival,mondta,hogy ő erősen ajánlott,nem kötelező mint a veszettség elleni. De ajánlott!
Na én soha többet nem kísérletezem évente kibírom az oltásra a 9500 ft-ot.
Itt nem az oltás áráról van szó, már megint ne forgassátok ki a szavaimat!
Egyszerűen csak azt kérdeztem, hogy nagy gond-e ha tovább várok vele, meg szerettem volna tudni, hogy tényleg hatásos-e mert az enyém utána mindig kótyagos lesz másfél napig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!