Kölyök kutyákat lehet oltani herpesz ellen?
Mostanában olvastam a kutyák herpesz vírusáról, de nem egészen értem a cikkeket. Ha pl. van egy kutyám aki herpesz vírus hordozó, akkor ha szereznék még egy kutyát őt be lehetne oltani úgy hogy ne váljon hordozóvá, és ne betegedjen meg a másiktól? Mert mindenhol csak arról ír hogy a vemhes szukát be lehet oltani úgy hogy a kicsik ne legyenek hordozók.
Azt is olvastam hogy ha a nem vemhes állatok megfertőződnek a szervezetük ellenanyagot termel és a kicsik nem lesznek betegek. Most akkor ez hogy is van?
A fertőzés hatására a kifejlett egyedek szervezet ellenanyagot termel, amelyek a későbbi vemhesség során a méhlepényen át bejutnak a magzatok szervezetébe, illetve a kolosztrummal az újszülöttekébe is. Ezért az a tapasztalat, hogy a tenyészetben élő összes kutya lehet vírushordozó, az újszülöttek mégsem betegszenek meg. Ha CHV -fertőzés veszélye felmerül- például ha új kutya érkezik a tenyészetbe- akkor oltást kell beadni minden állatnak a tenyészetből. Az első oltás beadásának optimális időpontja az ivarzás vagy a fedezés utáni 7-10 napra esik. Az oltás megismétlése a várható ellés előtt 1-2 héttel szükséges.
Csak a tenyészteni kívánt nőstényeket kell oltatni, akik nem hordozók (a hordozók termelnek ellenanyagot - természetes aktív védekezés- és az utódokba is átjut) hímeket sem kell szerintem, de érdemes lenne egy orvost is megkérdezni, hogy ő mit tesz ilyen esetben. És persze csak a már fedeztetett nőstényeket kell oltani :D
Köszi, én is ezt olvastam de akkor (lehet hogy értelmezési problémáim vannak) ha egy kutya már régóta hordozó akkor a kölykei nem lesznek betegek?
És mi a helyzet akkor ha mondjuk tudom hogy az én kutyám hordozó, és akarok még egyet de nem akarom hogy elkapja?
Ha hordozó, akkor védett, ha elkapta mástól, akkor vemhesség esetén kell oltanod.
Tehát ha hordozó a kutyád, és az új nem, ergo elkapta, akkor miután befedeztetted kell kapnia szurit, amúgy meg nem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!