BARF? Sok kérdésem van.
Mit is jelent pontosan? Mármint tudom,hogy hússal etetés de ez elég tág fogalom. Mit lehet adni? Mit ajánlatos adni a kutyának és te mit adsz? Mennyit? Viszonyításképp: Mennyit eszik a kutyád? Milyen fajtájú? Mennyire adsz változatosan,vagy jobb,ha ugyanazt kapja?
Előre is Köszi:) (nekem nincs kutyusom,de tervezek örökbefogadni,menhelyről)
Szia!
Nyúl, szarvas,szárnyas, ló, marha, hal (szálkamentes pl.sprotni, heti 1x).
Disznó, vaddisznó TILOS!
Nyers tojás, lazacolaj, kókuszzsír, répa, kolbasztök, cukkini, zeller, alma, narancs (ritkán), barack...stb. nagyon sok mindent ehet. A kajájában legyen belsősèg is ès csontos hús is. A patás állatok csontját ne add neki, mert üreges!
Igyekszem változatosan etetni, egyik nap nyúl, aztán pl.szarvas és váltogatom a zöldségeket is. Ma pl.nyúl volt sprotnival ès cukkinivel. Holnap szarvas lesz cukkinivel és répával.
Fontos háromhavonta féreghajtani!
Egyèbként nèmet juhaszom van, de kutyája válogatja hogy mennyit eszik. :)
Facebook-on van egy jó barfos csoport, keress rá.
Egyébként röviden a lényege: hús és csontos hús, belsőségek, hal megfelelő arányban, bizonyos zöldségekkel, gyümölcsökkel és étrend-kiegészítőkkel. A zöldség-gyümölcs nem feltétlenül szükséges.
Mindent nyersen, kivétel a disznó és vaddisznó, ezeket nem szabad nyersen adni, mert halálos betegséget kaphat tőlük.
Kaphat mindenféle baromfit: csirke, pulyka, kacsa, liba, kaphat nyuszit, marhát, birkát, kecskét szarvast, halat. Ezeknek szinte minden "alkatrészét".
Eleinte jobb, ha egy ideig ugyanazt kapja, általában csirkével szokás kezdeni, vagy ha netán csirkeallergiás, akkor nyúllal, aztán fokozatosan bevezetni az újabb húsféléket.
BARF = Biologically Appropriate Raw Food, azaz biológiailag megfelelő nyers étel.
Nyers hússal és csontos hússal, valamint nyers belsőséggel való etetés, amihez kiegészítőként zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényeket is lehet adni. Disznó - legyen az házi vagy vad - nyersen való etetése tilos, bármilyen részéé, az Aujeszky nevű vírus (álveszettség) fertőzés elkerülése érdekében.
Ezen kívül minden fajta állat húsa etethető, etetés előtt van ajánlott fagyasztási idő, ami alatt a húsban levő esetleges férgek elpusztulnak. A háromhavonta amúgy is végzett féregtelenítés mellett ez sem okoz így gondot.
Ajánlom neked Facebookon a "Barf - a nyersetetés - Fórum" nevű csoportot. Vannak benne olyan dokumentumok, amelyben le van írva nagyon sok információ erről az etetésről. Pl. hogyan érdemes elkezdeni, milyen arányokra kell ügyelni, stb.
Két éve etetek nyersen két skót juhászt, a testsúlyuk 2%-ával, ami kb. 40 dkg, de már régóta inkább szemre adom, nem méricskélem. Igyekszem változatosan etetni, csirke, pulyka, kacsa, liba, nyúl, marha, kecske, hal, ezeket ettek már.
Fontos, hogy minden kutya egyedi, ki kell tapasztalni, hogy pontosan mi a legjobb neki, például nekem az egyik hasmenésre, a másik szorulásra hajlamos alapból, nyilván eszerint az előző több csontost kap, mint a második.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!