Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szeretném ivartalaníttatni a...

Szeretném ivartalaníttatni a 6 éves kan kutyusom, de nagyon féltem! Milyen és mennyi idő a lábadozás stb?

Figyelt kérdés

Kutyusokra ráugrik és mindig "molesztálja" őket! Tudom h ez a dominancia jele, de velem szemben és emberekkel szemben sem domináns és a kutyákkal sem agresszív csak ezt a rájuk ugrálást csinálja. Szót fogad, ha nem lát őrülten keres, imádja az embereket stb. Még is szeretném ivartalanítani mert hallottam h ezzel betegségeket lehet megelőzni és lehet ez a ráugrálós dolog is csökkenne. Viszont nagyon féltem! Még sose volt altatva és rettegek h vmi komplikáció lép fel! :( Az ivartalanításkor szeretném a fogkövét is leszedetni. Ez így nem lesz túl sok egyszerre? Bár szerintem jobb ha egyszer van altatva és egyszerre letudva, mint újra altatni és akkor leszedetni a fogkövét később. Milyen a lábadozás? Gazdik tapasztalatai érdekelnének. Mire kell figyelni utána? Tudom h a doki is ad majd tájékoztatást, de szeretnék előre informálódni!

Köszi a válaszokat!

2010. ápr. 24. 20:13
 1/9 anonim ***** válasza:

Egy hónapja ivartalanították egy éves kutyusomat, s azzal egy időben a köldöksérvét is megműtötték. Kb másfél ótán át tartott a műtét, plusz előtte az altatás. Ez két komoly műtét volt egy idő alatt, hogyha az állatorvosnak nincsen kifogása a fogkőleszedés és az ivartalanítás együttes elvégzésével kapcsolatban, akkor te se aggódj :)

A műtét után pedig kb 2 napig volt kicsit aluszékony, mi is aggódtunk rettentően, de szerencsére semmi baj nem lett :)

A kérdés csak az, hogy a dominanciáját nem tudnád-e valahogy nevelni, hogy ne legyen szükségi ilyen drasztikus beavatkozásra?

2010. ápr. 24. 20:20
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! Ha ezt csinálja egyből rászólok, ha nem hagyja abba akkor megfogom a grabancát és megrázom, ha abból se ért akkor leteperem a földre. Tudja h nem szabad mert ha rászólok abbahagyja, de dolgoznak benne a hormonok. :S Meg nem csak emiatt akarom, hanem a betegségek megelőzése végett! :) De ugye már nem fiatal és aggódok! :(
2010. ápr. 24. 20:24
 3/9 anonim ***** válasza:

A 6 év nem kor. Jó, egy boxernál vagy egy német dognál öregnek számít, de amúgy nem. A vizslák pl. 16-18 évig is élhetnek.

Gondolom nem egy légcsőszűkületes, gyenge szívű francia bulldogról van szó. Mert ott én is elgondolkoznék erősen az altatáson...

Ha egészséges, jó karban van, akkor tuti, nem lesz baj. Minden altatás jár némi minimális kockázattal, de ezt vállalni kell.

Műtét után csak arra kell odafigyelni, hogy ne nyalja szét a sebét. Ha nem tudsz rá ügyelni, akkor a dokitól kérj majd gallért (tölcsért).

2010. ápr. 24. 20:33
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi! :) Egy spániel a kis szívem.
2010. ápr. 24. 20:41
 5/9 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Nekünk mopszunk van és ezért is féltem, de semmi gond nem volt. :)

Ha a műtét mellett döntötök és kérsz rá olyan "kalapot" :)

akkor nyakörvet mindenképp vigyetetk (mi ezt nem tudtuk és nem is használtunk nyakörvet (kert, hám, stb), ezért ott akkor gyorsan szereznünk kellett egyet. Viszont kb 2 napig volt rajta, valahogy lerágta :D

2010. ápr. 24. 20:46
 6/9 anonim ***** válasza:
Nekem puli kutyosomat 11éves korában műtötték daganat miatt. Az ivartalanítás hiányával hozták összefüggésbe a daganatot. Mindenképpen ivartalaníttasd. Sajnos rengeteg a rákos kutyus, és 6 évesnél még nagyon kicsi az esélye, hogy baja lenne az altatásból. Bár tudom, hogy ez nem vigasz, de az állatdokim szerint nagy valószínűséggel altatásnál csak olyan kutyukkal lehet gond, akik amúgy is nagyon betegek. Én utólag bánom, hogy nem hamarabb ivartalaníttattam, szerintem minden képpen tedd meg. A fogkövét is szedesd le, egyszerre jobb, nem olyan megterhelő. Ébredezésnél jó ha lakásban lehet, ha nem , ügyelj rá, hogy meleg helyen legyen, mert ébredezéskor fázósabb lesz. Ne adj neki vizet, míg magához nem tér, mert félrenyelheti. Enni is csak minél később kapjon, mert az altatónak általában hányingerkeltő hatása van. Ergo ha túl hamar eteted, lehet hogy hányi fog. Nagyon vigyázz, hogy ne nyalja szét a sebet, gallér viselése kifejezetten ajánlott/kötelező. Nézegesd a sebet, nehogy elfertőződjön. A műtét után kapjon antibiotikumot. Az elején inkább te se piszkáld a sebet, de egy pár nap múlva kenegetheted neki aloe verás géllel vagy sebhintőporral. Simogasd, hogy érezze ott vagy :) A műtét előtt adhatsz neki kutya béres cseppet, vagy ilyen vitaminokat, hogy feltuningold a szervezetét. Sok sikert.
2010. ápr. 26. 00:00
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Kedves utolsó, neked külön köszönöm a tartalmas választ! :)
2010. ápr. 26. 08:36
 8/9 Akiteki ***** válasza:

Szia!

Azon kívül, amit az orvos úgyis el fog mondani (gyógyszerek, varratszedés, stb)

Volt kutyám, akit gázzal altattak, ő már a hazaérkezéskor saját lábán ugrott ki a kocsiból.

Akit injekcióval altatnak, kicsit tovább ébredezik. Aznap ne kapjon enni, ha inni kér, azt lehet.

Én nem szeretem a gallért, nagyon zavarja a kutyát.

Első ivartalanításnál én is rátettem, aztán egész éjjel nem aludtunk. A kutya azért, mert nem tudta rendesen letenni a fejét, én meg azért, mert a kutyát figyeltem, hogy mit csinál. Hajnalban levettem róla és végre aludhattunk.

Azóta még 4 kutyámat ivartalanítottuk. Az a tapasztalatom, hogy az első néhány napban, nem is nagyon akarnak a sebhez nyúlni, az is fájdalmas, ha piszkálja. Akkor szokták nyalogatni, ha már gyógyul a seb és viszket a varrat alatt. Akkor meg már nem szokott nagy kárt csinálni, lehet vinni varratszedésre.

A műtét utáni másnap már éli a megszokott életét, eszik-iszik és mehet sétálni.

A hormonoknak kell legalább 2 hónap, hogy kiürüljön a szervezetükből, addigra lenyugszanak és nem molesztálják a többi kutyát. A kanok sokkal barátságosabbak lesznek más kanokkal is.

6 éves korban erős, egészséges a kutyusod, biztosan nem lesz baj az altatásnál.

2010. ápr. 26. 22:28
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, h megosztottad a tapasztalataid! :) Szerencsére nem beteges a kutyus! :)
2010. ápr. 27. 09:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!