Ez kezdődő epilepszia lenne?
10hetes a kiskutyam és előbb aludt és elkezdett rázkódni és szemei is fent akadtak.
Ez kezdődő epilepszia lenne?
Tegnap est is ez volt , de nem ilyen durván.
Igen, ez valószínű az lesz. Egyik ismerősöm tacskója is mindig a mély alvási fázisban kapott rohamot, illetve az embereknél is van olyan epilepszia teszt, amit alvás közben végeznek.
Miután lezajlott a roham, nézted a szemét? Fókuszálás rendben volt? Vagy felébredt és ide-oda dülöngélt?
Ha absence vagy petit mal rohama volt, akkor ezeknek a tüneteknek nem muszáj fennállniuk, de ha grand mal volt, akkor általában támolyogni szoktak és nem tudnak fókuszálni egy kb 5-10 percig.
Felebresztettem, vagy magától ébredt fel nem tudom. Felült és nézett előre, rám nézett.. Mert előtte ültem , de nem a szememben. Csak bámult maga elé. Aztán 20-15mp múlva vissza feküdt aludni.
Azóta alszik.
Hetfon elviszem orvoshoz, de ha addig ilyen van mit csináljak? Ébresszem fel ?,Vagy hagyjam és állítsam úgy a kis testet, hogy ne nyelhesse le a nyelvet?
Igen ilyenkor fel kell ébreszteni, de ha roham van amúgy is fel fog riadni.
Egyébként nagy tévhit, hogy le tudja nyelni - akár ember, akár kutya - a nyelvét, az egy rögzített, izmos szerv, nem lehet lenyelni, maximum ha elveszíti az eszméletét hátracsúszik és a lágyszájpadhoz tapadva elzárja a légutat - embernél legalábbis -, a kutyáknak általában kifittyen a szájából oldalra.
Szóval, csak tartsd olyan pozícióban, hogy ne tudja összeverni magát a földön - ha kis kutya, picit fel is lehet emelni, úgy kevésbé vágja magát oda bármihez is.
Ha lezajlott a roham pedig vigyázz rá, mert a roham alatt nem kap oxigént megfelelő mértékben az agya, és nehezen "térnek észhez", ilyenkor támolyognak, akár neki is mehetnek a környező tárgyaknak.
Az a kisebb baj, ha felsír álmából, így legalább nem alszik mélyen, és nem kap rohamot - legalábbis kisebb az esélye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!