Erkölcsi dilemma? Szájkosarat kellett volna adnom rá?
A három éves kuvaszunkkal meg a másik kutyánkkal bementünk egy étterem teraszára ebédelni. Megkérdeztük, hogy bevihetjük-e a kutyákat, a többi asztaltól távolabb ültünk le, és a kutyák jól nevelten ültek/feküdtek a székünk mellett.
Egyszer csak odajött egy idősebb nő. Annyit mondott, hogy "Nekem is kuvaszom volt", és odanyúlt a kuvasz fejére. Az felpattant, befeszült - természeténél fogva bizalmatlan, óvatos és elég territoriális. A férjem elkapta a kutya nyakörvét és udvariasan rászólt a nőre, hogy "Kérem, ne simogassa, nem túl barátságos." A nő továbbra is nyomta bele a kezét a kutya képébe, annak meg már furán villant a szeme. Én is beleszóltam, eggyel élesebben, hogy "Legyen szíves, ne piszkálja a kutyát, nem szereti az idegeneket". Semmi hatás. Harmadik felszólításra a hölgy távozott.
Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ha a férjem nem tartja határozottan, a kutya nem kapott volna oda.
A nő neveletlen volt, de vajon mi hibáztunk-e? A kutyánk a járkáló embereket, de még a pincért is ignorálja, max. szemmel tartja, de nem támadna ki. Simán lehet vele közlekedni városban, buszon stb. (Nyilván ahol kötelező, ott szájkosárban.)
Jogilag én lettem volna a felelős, ha megharapja a nyanyát, ez tény, de erkölcsi oldalról mennyire kell váratlan helyzetekre készülni? Mindenhova szájkosárban vigyem, hátha egy ilyen agyhalott többszöri felszólítás ellenére belemászik a kutya privát szférájába, vagy mondjuk rálép a lábára és a kutya önvédelemből odakap?
nekem szerencsére nincs ilyen problémám a kutyáimmal és soha nem is volt, remélem a jövőbe sem lesz.
egy kicsit azért szerintem te is hibás lennél, ha megharapná a kutyád a nénit. a társadalmunkban valamilyen szinten elvárás, hogy ha egy idegen belerúg a kutyába, akkor az inkább meneküljön, de semmi képen se forduljon rá az idegenre. ez persze egy elég durva példa volt, de ha jobban belegondolsz, a békés együttélés szempontjából eléggé szimpatikus.
persze, ha egy felnőtt akarja megsimogatni a kutyámat, nagyon lekezelően tudok ám én is ránézni :)
viszont a szívem szorul össze, amikor látom, hogy egy kisgyerek az apja mögé bújik mikor szembe megyünk a járdán. nagyon szomorú, mikor már a gyerekekbe belenevelik az állatoktól való félelmet és ők egyszer majd felnőnek, de a félelem nem tűnik el, sőt majd miattuk leszünk mi, kutyások mindenhonnan kitiltva, mert minden kutya kiszámíthatatlan és félelmet kelt bennük.
és épp ezért nyílik ki mindig a bicska a zsebembe, mikor valaki elhúzza a gyerekét a jack russellemtől, mert ők harapósak.
viszont semmi bajom nincs azokkal a gyerekekkel akik kérdés nélkül elkezdik simogatni a kutyáimat vagy csak azután kérdezik meg a szüleik, h lehet-e miután már megsimogatták őket :) ha sok ilyen gyerek lenne, 20-30 év múlva már talán verseny után útba ejthetnék egy tescot és elintézhetném a nagy bevásárlást, nem kéne rögtön hazamenni, mert a kutyák is velem vannak.->még több időt tölthetnék a kutyáimmal.
sok idős sajnos "meghülül" valakinél ez úgy csapódik le h ül az ablakban és számolja a forgalmat, valaki pedig boldog-boldogtalan kutyáját megsimogatja. olyan mint egy gyerek, csak a gyerek mögött ott vannak a szülei, akik nevelik őket.
de bevallom, hogy én könnyen beszélek, mert nem volt még ilyen kutyám.
Szerintem is nonszensz, hogy emberek kérdezés nélkül odanyúlnak idegen kutyához. Ez egy ultimate parasztság, és nagyjából tanítani kéne, mert hihetetlen mekkora a tudatlanság. Én heti rendszerességgel vagyok kénytelen rászólni idegenekre, hogy ne nyúljanak a kutyámhoz, én se fogdosom őket. Ilyenkor rendszerint még ők vannak megsértődve...
Ez egy olyan kérdés, amire sajnos nincs megnyugtató válasz. Egyfelől igen, igazad van, morálisan mindenképp, másrészről viszont ha baj történik, és a kuvaszod megharap egy ilyen idióta nőt, annak rátok nézve (is) nagyon negatív következményei lehetnek. Az a baj, hogy a társadalom nem elég tájékozott, hogyan kell bánni a kutyákkal. A mindenféle szankciók (kutyák kitiltása helyekről, stb) helyett inkább tanítani kéne, ismeretet terjeszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!