Tudtátok, hogy a PRA minden fajtánál előforduló örökletes szembetegség?
Megint tanultam valamit.
En sem ennek tudataban, sem tudatanak hianyaban nem vennek ketes helyrol kutyat. Inkabb sporolok ra jonehany honapot, de a legjobb helyrol szerzem be.
Azt nem tudom, a tenyesztok vajon erre is szurik-e a tenyeszallataikat, vagy ez valami uj felfedezes.
Tenyleg, jo lenne tudni pontosan, hogy mikre szurik oket.
Az angol cocker spánielnél a legjellemzőbb, ennél a fajtánál van a prcd génnek a legnagyobb fontossága, ha nem akarsz 4-5 éves korára egy vak kutyával élni (két ismerősömnek is van PRA-s spánielje, egyiknek pedig az örökletes vesebetegségben /FN/ pusztult el fél éve, 1 évesen).
A PRA-nak vannak más génjei, ezek más fajtáknál jellemzők, ha jól tudom, ír szetternél is van. De nem minden kutyára jellemző genetikai betegség.
Egyébként én sem tudtam, hogy minden fajtára jellemző, a brit pásztorokról tudtam, meg egy-két fajtánál láttam ezt. De éppen el tudom képzelni, ha nem is mindnél, de elég sok fajtánál jelen lehet ez a betegség.
Egyébként rengeteg fajtánál vannak örökletes terheltségek, mégsem "divat" a szűrés mindnél, még nagy tenyésztők köreiben sem. Szomorú. Nem is tudom, hol láttam egy felsorolást, ahol csomó fajta örökletes betegségei fel vannak sorolva. Utánanéztem kennelek honlapjain, szűretnek-e, de egynél sem láttam. :S Jellemzően nagyobb testű kutyáknál veszik komolyan ezeket, a dp-t és különféle szembetegségeket, TNS-t. De ölebeknél nem láttam még, hogy bármire is szűretnének, pedig ott is vannak betegségek. :S
Igen, a PRA az egyik leggyakrabban előforduló szembetegség.
Kizárólag öröklődés útján terjed és gyógyíthatatlan. Szűrést már több helyen végeznek az országban, néhány fajtára már a genetikai szűrést is kidolgozták. Csak olyan helyről szabad kutyát venni, ahol fel tudják mutatni a szülők negatív szűrési eredményeit.
Sajnos én is így jártam, hogy nem figyeltem erre és 6 éves korára megvakult a kutyám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!