7 hónapos kistestű szuka kutyusom az utóbbi hetekben félelmi agresszió jeleit mutatja. Mit tehetnék? (Bővebben lent. )
Minden egyes séta alkalmával már távolról megugat minden kutyát, azokat is, akikkel minden nap együtt futkározik és játszik. Mintha távolról nem ismerné fel őket. Az emberekkel maradéktalanul barátságos, és a kutyákkal sem agresszív, ha már "rájön", hogy a kutya akit eddig 30 méterről agresszíven ugatott, közelebbről megszagolja. Soha nem harapott a kutyák felé, csak ugat. De veszettül. Nem érte semmi trauma, nincs olyan kiváltó ok, amiért ezt kéne csinálnia. A másik kutyámmal semmi baj nincs, rászólok, és csöndben marad. De a kicsi egyszerűen megmakacsolja magát.Mit tehetnék? Érdemes egyedül fegyelmeznem, vagy forduljak viselkedés szakértőhöz? Pl. Tósoki Heléna
U.i. A kutyusokról néhány adat pluszban: A nagyobbik 4,8 kg, 2 éves lesz, a kicsi 7 hónapos múlt, 3,8 kg. Mindkettő naponta minimum 2-2,5 órát sétál/szaladgál.(Ezt csak azért írtam, hátha az a baj, hogy nem fárasztom le őket eléggé, ez is lehet baj?)
Előre is köszönöm a segítséget!
Ezert szokas szerint szet leszek minuszolva, de erdemes elgondolkodnod rajta.
Elofordulhat, hogy a kutyad a fonok otthon? Bizonyos esetekben, ha a kutya fonoknek kepzeli magat, mivel o a falkavezer ezert magara veszi a csapat iranyitasat. Viszont o az emberi vilagban nem tud ervenyesulni a kutya mivolta miatt, ezert folyamatos bizonytalansagban van. Mivel nem tud mit kezdeni a helyzettel, egyetlen lehetosege marad, idoben elzavarni mindenkit, nehogy a falkanak bantodassa essen. A leirasod alapjan nekem inkabb bizonytalansagbol fakad es nem agressziobol a kutyad viselkedese (ha agresszibol fakadna, nem hagyna magat szaglaszni szinte instant neki ugrana a masiknak).
Nem feltetlen allitom, hogy ez a pontos diagnozis, valoban erdemes hozzaertot keresni.
Első három válaszadó, köszönöm hogy írtatok. Szívesen veszem a negatív kritikát is, ha valamit rosszul csinálok, nem besértődök hanem megpróbálom megoldani. Nyugodtan szidjatok le, ha valamit rosszul csinálok, igyekszem kijavítani a hibáimat. Akkor a teljes őszinte, kendőzetlen előzmény.
A nagyobbikat tavaly fogadtam örökbe. Mikor hozzám került nagyon alultáplált volt, amit tetőzött a nálunk töltött első heti fosós vírus. Abból hamar kigyógyult, de 1-2 hétre rá túlzottan elkezdet domborodni a hasa. Kiderült, hogy olyan 35-40 napos vemhes. Láttuk a 2 picit uh-n, úgy döntöttünk, szűk családon belül megoldjuk. Sajnos csak 1 pici maradt életben, de a császár miatt nem volt tej, én voltam otthon vele az első 3 hétben, és anyja helyett anyja voltam, fecsivel és cumival etettem. A mama nem igazán gondozta. Tesó híján a kicsi az anyját nyúzta pici kora óta. Gondolom innen is ered a hiányos szocializáció. Amint megkapta az oltásait a kicsi, vittem kutyaközösségbe. Nem is volt gond, egészen 5 hónapos koráig, amikor is a fentebb említett probléma fel nem lépett. Egymással itthon nincs baj, és külön a naggyal sem, ő hívószóra jön, szót fogad (császárnál ivartalanítva lett.) A kicsi most ősszel lesz ivartalanítva.
Ő nem megmakacsolja magát, hanem csak elmegy addig, amíg te engeded. Vagyis ha nem állítod le egyértelműen, hogy hagyja abba, ő nyilván nem fogja abba hagyni. Itt valószínűleg nem kapja meg a kellő erősségű választ arra, hogy hagyja abba ezt a viselkedést.
Ha azt akarod, hogy maradjon csöndben, akkor egyrészt ne közeledjetek addig a másik kutyához míg őrjöng. Másrészt az első rászólás után egyből érd el, hogy csöndben maradjon. Ez lehet olyan erős pórázrántás, lehet egy jól irányzott oldalba bökés, bármi, amire a kutya úgy dönt, hogy megéri inkább rád hallgatni.
Ha csak próbálod győzködni, magyarázol neki és ő tovább folytathatja, azzal te neveled makaccsá. Ha olyan erősségű kizökkentést használsz, máris tízszer meggondolja, hogy ugasson-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!