Kölyökkutya nagyon fél a többi kutyától. Mi lehet az oka?
Kutyám 4,5 hónapos malinois. Nálunk van 3 kutya rajta kívül. Már amikor hozzánk került, akkor is nagyon félt a saját kutyáinktól, amikor csak elment az egyik mellette, már sírt, mintha ölnék. Aztán lassan megbarátkozott velük, ma már hatalmasakat játszanak. Kisebb a siker azonban idegen kutyákkal. Tanyán lakunk, itt nincs sok lehetőség szocializációra, de hetente kijárunk a városba, hogy szokja. Ilyenkor mindig keressük a lehetőséget arra, hogy kutyákkal találkozzunk. Volt, hogy 6 órán át kint ültem vele a futtatón, hogy feloldódjon, jártunk kutyakiállításon stb. Szóval nem arról van szó, hogy alig van kutyák között. Az elején teljesen pánikba esett, ha a távolban meglátott egy idegen kutyát. Nem figyelt semmire, nem hallgatott rám, csak menekülni akart. Most már sokkal jobb. Hagyja, hogy más kutyák megszaglásszák, gyakran ő megy oda ismerkedni. De még mindig nagyon bizonytalan, a farka a lábai között van és még soha nem játszott idegen kutyával. Ha egy kicsit hevesebb kutya jön szembe, akkor rögtön bújik hozzám. Ha olyan helyre megyünk, ahol sok a kutya, egy ideig fél, aztán feloldódik és szívesen klikkerezik meg labdázik velem, de ha odamegy hozzá egy kutya, megint fél.
Minden másban tök magabiztos, vagány. Úgy buszozik, mint egy született városi kutya, az embereket imádja, a zajok nem zavarják, elvan a lovak körül stb. Szóval nem idegrendszeri gondjai vannak. A tenyésztő ránk mutogat, hogy nálunk érte valami trauma, de ezt már csak azért sem hiszem, mert a saját kutyáinkkal nagyon jól kijön. Voltunk több kiképzőnél, akik azt mondták, hogy mindent jól csinálok, majd feloldódik, csak folytassam ugyanígy. De én már nem vagyok biztos abban, hogy normális mértékű ez a félelem és majd elmúlik. Egyik előző kutyámat az egyik első sétáján megtámadta 2 német juhász, úgy rázták, hogy azt hittem, ott marad. Neki ez nagy traumát okozott, de vittem kutyatársaságba és pár alkalom után úgy játszott mindenkivel, mintha mi sem történt volna, pedig akkor még teljesen kezdő voltam és az a kutya egy érzékeny mudi volt, akinek minden második dologtól fóbiája volt. És akkor most itt ez az amúgy teljesen normális mali kölyök, akit egyszerűen nem tudok leszoktatni a félelemről.
Sajnos nagyon sok malinál előfordul ez a jelenség.Fogadd el, hogy ezt a kutyát nagyon sokáig kell szoktatnod az idegen kutyák elfogadására.
Volt olyan is ismeretségi körömben, hogy a kutya sehol nem érezte magát jól, félt, farok bent, stb. Csak akkor nyílt ki, amikor a pályán dolgoznia lehetett.
"Csak akkor nyílt ki, amikor a pályán dolgoznia lehetett."
Ez annyira jellemző. :D Ha meglátja a labdát vagy a jutalomfalatot, rögtön elfelejti, hogy félni kell, ha pedig egy kutya elveszi a játékát, megy visszaszerezni, akármilyen nagy kutya a bűnös.
Viszont azért ez kicsit csalódás is, a legnépszerűbb szolgálati fajtának nem kéne kicsit bátrabbnak lennie?
" a legnépszerűbb szolgálati fajtának " különböző egyedei vannak. Ahogy minden fajtának . A fajtaleírás csak egy összegező, általános tartalom.
Még a "boltosnak" született almokból is kénytelenek selejtezni, mert nem mindegyik alkalmas az elvártaknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!