Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen kutyafajtát ajánlottok...

Kovács Gergő SkyrOo kérdése:

Milyen kutyafajtát ajánlottok nekem?

Figyelt kérdés
Panleben lakom. Minden este nagy sétákra mennénk. Én a ChowChow, Husky,Boxer, Collie Rough, Angol Ckocker Spaniel és a Németjuhászra gondoltam. Ezek mind közepes már inkább nagy fajták közé tartoznak, de nem szeretnék egy olyan kutyát amihez nem lehetne hozzábújni. Jelenleg Chow Chow es a Husky kozott vacilálok. Első kutyám lenne, szóval segítséget kérek.

2016. szept. 2. 11:38
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Szerintem félreértettetek a setával. Reggel, délben, este fele, majd este le tudnám vinni. Estefele pedig lenne egy nagyobb séta. Másfelől naggyából minden hétvégén lemegyünk falura, ahol ottlenne, szaladgálhatna, játszhatnánk, stb... A panelhez közel pedig van egy nagy tér, ahol rengeteg kutyás van, ugy nagy, ugy kissebb fajták. Ott annyira porazrol nem engednem el, de arra gondoltam, hogy fognám a biciklimet, majd mennénk vele. Akkor a másik, hogy nem nézek utánna a kutyafajták között. Youtuben, neten naggyabol 1 hete nézelődök. Naggyabol tisztaban vagyok vele. A Beagle, vagy e nagysagu kutyakat tudnatok ajanlani?
2016. szept. 2. 12:59
 12/20 anonim ***** válasza:
90%
Beagle aztán főleg nem való. Nem a nagysága miatt.
2016. szept. 2. 13:06
 13/20 A kérdező kommentje:
Negatív kommenteket offoljátok. Köszi. Normálus válaszokra van szükségem.
2016. szept. 2. 13:10
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Normális válasz, hogy a beagle nem való 1. kutyának és főleg nem panelba. Hiába nem nagy.
2016. szept. 2. 13:15
 15/20 anonim ***** válasza:
A kutya tár odalátogató nézz körül :)
2016. szept. 2. 13:30
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Első kutyának olyat érdemes választani, amelyik gazda centrikus és simulékony, amelyik együtt akar működni veled, nem tőled elfelé akar menni. Aminek a nevelése nem okoz akkora kihívást. Amelyik jó esélyjel nem fogja vadászni a többi kutyát, nem fog elrohanni még egy madár után is 2 órára, és egy gyengébb kezű gazda is le tudja tiltani olyanokról, mint talált étel felevése vagy fölösleges ugatás és őrjöngés.

A beagle-t arra találták ki, hogy menjen falkában a vad után, nem arra, hogy a gazdájára figyeljen és őt kövesse. A huskyt arra, hogy húzza a szánt jórészt önállóan, nem arra, hogy a gazda rezdüléseit figyelje. Ezekkel a kutyákkal még kutyaiskola mellett is meggyűl a gazdák baja, kutyaiskola nélkül pedig komoly veszély lehet. Mit teszel, ha a beagle elrohan tőled egy macska után? Ha szökik? Vagy ha a husky nekimegy egy másik kutyának, esetleg elkezdi levadászni a kisebb kutyákat? Ha bevédi tőled az ételét, fekhelyét? Persze nem szokták az emberek elhinni, de ahhoz, hogy ilyen kutyákat tudj kontrollálni, értened kell a kommunikációját, a gondolkodását, a "működését", tudnod kell azonnal megfelelően reagálnod a felmerülő helyzetekre. Elég következetesnek és keménynek lenned vele. Ezt ha mellette akarod megtanulni, akkor minimum 2-3 éves lesz a kutya, mire megfelelően tudod kezelni a helyzeteket. Persze csak akkor, ha valóban tanulsz, utána olvasol, eljársz szakemberekhez, előadásokra. De eddigre jellemzően már annyira nem tiszteli a kutya a gazdáját, hogy még kb. ugyan ennyi idő, mire kellő tekintélyt szerzel vele szemben. És nagyon gyakran látni olyat is sajnos, hogy az emberben nincs meg eléggé a ráérzés a kutyával való kommunikációra, és a kutya annyira felnő a gazda gyengekezű vezetésében, hogy hiába erősödik a gazda, akkor sem lesz elég hiteles vezető. Igazán nem tudja megoldani a már kialakult viselkedési problémákat.

A lemozgatás különösen ennél a két fajtánál, de még a többinél is szabadon történhet. A pórázos séta semmi. Ott a kutya nem tud rohanni, nem tud igazából mozogni, nem tudja az energiáit levezetni, csak lassan baktatni a gazda mellett. A csak pórázos séták vezetnek odáig, hogy a kutya frusztrált lesz, emiatt agresszív, szökős, kontrollálhatatlan lesz. Egy beagle-t vagy huskyt kb. 4-5 órás intenzív futtatás tud lefárasztani, de minimum 2-3 óra kell neki. És mint ahogy fentebb is írtam, ez futtatás, mozgatás, nem pórázos séta!

Nem véletlenül ajánlunk első kutyának nyugisabb, kevésbé ösztönerős kutyákat. A collie jó választás lehet, még egy nyugisabb boxer vagy spániel is, ott is vannak kevésbé aktív és domináns egyedek.

2016. szept. 2. 13:35
 17/20 A kérdező kommentje:
Egy skót juhaszkutyat hol tudnak beszerezni?
2016. szept. 2. 13:45
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Tenyésztőnél leginkább. Kereshetsz fajtamentést is, ebben a két esetben gyúrj rá, hogy nagyon megnézik hova is kerül a kutya. Menhely is szóba jöhet, gyepi, meg kell nézni, valamelyikben biztosan akad skót juhász jellegű keverék.
2016. szept. 2. 14:11
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Ne felejtsd el: egy fajtatiszta kutya ara 100-150.000Ft körül kezdődik...
2016. szept. 2. 14:20
 20/20 anonim ***** válasza:
Lett kutyid?
2020. aug. 14. 22:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!