Tricolor Aussie-ban lehet merle gén?
Egy tricolor színezetű kutya lábain jelenlévő fekete és cser foltok a merle gén meglétét jelentik? Elsősorban Aussie (Ausztrál Juhászkutya) fajtáról lenne szó.
Láttam fotókat tricolor kutyusokról, akik lábain ilyen foltok voltak jelen, és mivel a minap beleástam magam e témába, de erről nem találtam infót, gondoltam itt megérdeklődöm, hátha valaki tudna érdemben hozzászólni! :) Előre is köszönöm!
nem teljesen értem amit írsz, de megpróbálok válaszolni.
egy kutya lehet egyszerre merle és tricolor is, teljesen más gének. a legtöbb aussie tricolor (cser jegyek) és ezen felül lehet fekete és fekete merlével (blue merle) vagy barna és barna merlével (red merle). (tudtommal munkavonalú ausztráloknál elfogadják a fehér jegy és a tricolor jegyek nélküli kutyákat is, a dilute (kék vagy lilac) színeket viszont nem, de ebben tévedhetek, nem ez a fő fajtám:) )
azt nem tudom értelmezni, hogy mit értesz azon, hogy egy tricolor kutya lábán fekete és cser foltok vannak, esetleg nem tudod belinkelni a képet? akkor tudnék segíteni :)
egyébként egy első ránézésre merlének nem tűnő kutya is lehet merle, rejtett merlének hívják őket. van, hogy csak egy apró "higított" folt árulja el őket, a kék szem is jelezheti, de nem minden esetben (lehet merle nem kékszemű és nem merle kékszemű is ugye). biztosat csak a genetikai vizsgálat tud mondani.
Köszönöm, hogy készségesen válaszoltatok! A csoport ajánlóért is hálás vagyok :)
Első válaszoló: Nos, én úgy értettem, hogy a kutya színezete hivatalosan tricolor, mint itt:
vagy itt
és itt is
mégis a lábaikon foltok láthatóak :), tehát így ki lehet jelenteni, hogy a kutya hordozója a merle génnek? Vagy ennek ellenére is szimpla tricolor?
Igen, én is olvastam, hogy léteznek ún. fantom merlék, ahol nem egyértelműen van jelen, árulkodó vonások mégis az általad leírtak, plusz a lepke orr is.
Igazából imádom ezt a színezetet, egy merle aussie az álmom, elképesztően csodásnak és különlegesnek tartom, de érdekelt mégis hogyan kapják ezt a merle színezetet, illetve mikor beszélünk arról, hogy egy aussieban ott a merle gén vagy sem.
Az első kettő ugyanaz, én lennék :D
Na így már értem mire gondolsz :) azok csak sima foltok, pöttyösség - mottled-nek hívják angolul "hivatalosan". Aussieban nem tudom mennyire gyakori, bordereknél többször van, öröklődik. Nem utal merleségre :) viszint irtó cuki!
(A kérdés miatt regisztráltam fel, szóval totál amatőr módon kezelem ezt a felületet :D)
Áháá, NA, így teljesen világos, érthető! :) Most már nincsenek megválaszolatlan kérdéseim (azthiszem) :D Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál a megválaszolására!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!