Mozgásigény, de mekkora?
hát szerintem az átlagos:
napi 3szori séta minimum 20 perc mindegyik, illetve heti egy nap egy tényleg lefárasztó több órás
nagy: napi 4szeri séta minimum30 percesek és heti 2 lefárasztó többórás séta
nagyon-nagy: a kutyát napi 4 órát mozgatni kell, és heti többször nagyobb távokra elvinni.
ezt most ahhoz hozzágondolva hogy a kutya valami kisebb udvarba vagy lakásba lakik. mert ha a kutya egész nap egy hektárnyi területen lakik az más.
mozgásigény ?
a kutya falkaállat , ergó reggel és este mozog-vadászik a természetben.a nap nagy részében pihen-alszik-rág-játszik -ürít.
de 2 × naponta megy-fut-rohan ,stb.
kell a mozgás ( nem a séta ).
egy husky napi 10-20 km-t is símán lefut, és alig fárad el.
egy angol buldog, nem fut sokat, de ha mozog eleget,sokkal egészségesebb , mint a keveset mozgatott társai !!
1 mozgatni-fárasztani a kutyát naponta.
2 foglalkozni vele, tanítani,játszani naponta ( nem egyenlő a mozgatással )
3 etetni- szükségleteit kielégíteni ( wc-stb )
4 szeretgetni-kényeztetni.
fontos a helyes sorrend betartása !!!!
mert kutya , és nem más !!
hosszabb lábú kutyáknál, jót tesz a bicikli melletti futtatás.
kis testűeknél, a napi 2 × séta-futás-más kutyákkal .
sokkal jobban elfáradnak egy 20 perces játékban egymással , mint 2 óra sétában pórázon láb mellett a járdán !!
kell a séta , de fontosabb a kötetlen szabad mozgatás .
szerintem ezt úgy tudod meg, hogy látod, hogy a kutya a séta után mikor fáradt el (már nem futkározik, csak szagolgat, szépen jön láb mellett, nem akar kiugrani) amikor hazaértek, akkor csak lefekszik és alszik... na, akkor kielégítetted a mozgásigényét, és akkor tudod, hogy az mennyi volt... az se mindegy, hogy mennyi idős, a kölyök rövidebb ideig bírja szusszal, aztán az idős kutya is fokozatosan kevesebbet bír.
Egy közepes igényű kutyánál egy óra folyamatos kötetlen mozgás póráz nélkül szerintem elég kell, hogy legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!