Van egy szuka kutyusom. Ha pár évig fogamzásgátlót kapna, majd hagynám lefialni és úgy köttettetném el, akkor úgy jó lenne?
Sokat agyalok ezen,még kölyök,de lassan eljön az idő hogy tüzelni fog.
Arra gondoltam,hogy 2-3 évig fogamzásgátlót adatnék,majd fedeztetném,a kiskutyáit elajándékoznám vagy megtartanék egy szintén szukát,vagy ivartalanított kant mellé,majd őt is elköttettetném. Mindezt azért,mert nem szeretném ha mindenféle kóborkutyákkal lenne tele az udvarunk állandóan,viszont szeretném ha legalább egyszer megtapasztalná az anyaság élményét. Ez így működhet? Egyáltalán,hogyan szokták ezt?
Nem jó.
Egyrészt, a fogamzásgátló elég káros a szervezetére. Lehet, hogy semmi baja nem lesz, de az is lehet, hogy komolyan tönkreteszi a hormonháztartását. Ezt pedig előre nem tudhatod.
Másrészt, nem kell fedeztetni, és újabb kiskutyákat gyártani. Mi történik, ha nem tudod elajándékozni őket? Ha a nyakadon marad 6-8 kölyök? El tudnád tartani őket?
A szuka akár bele is halhat az ellésbe, szélsőséges esetben.
A legegyszerűbb, legjobb megoldás az ivartalanítás. Beszélj meg az állatorvossal időpontot. Ha netán korábban tüzelne, akkor el kell zárni arra a három hétre biztonságosan, és csak felügyelettel mozgatni kint. De ha mégis vemhes lenne, akkor félidőben megcsinálják a műtétet.
A kölyköket eltudnám ajándékozni,németjuhászom van,a megyénkben már ellés előtt "elkelnek" a kiskutyák,törzskönyv nélkül, 30.000 ft-ért,amiben csak 1 oltás van,néhol 2. Ahhoz képest én teljesen ingyen odaajándékoznám,pedig az enyém törzskönyves.
Azt gondoltam,hogy jót tennék vele :(
Mindenképppen beszélek az állatorvossal,de ha fennt áll a lehetősége hogy a fogamzásgátló károsan is hathat,akkor semmiképp sem adatok neki. Köszönöm,hogy válaszoltatok.
Inkább ivartalaníts! A németjuhászok ilyen szempontból ugyanis elég kényesek. A tied szűrve van könyök és csípő diszpláziára? Sajnos a szaporított kutyák nagy része nem szűrt és elég nagy esélyel lesznek diszpláziásak:/ Egyszer mi is beleszaladtunk a szüleim vettek mellém egy fekete németjuhászt (1 éves voltam) szuper rendőrkutya apa és egy kevésbé jó tanyasi anyakutya (ismerős ajánlotta) 6 éves korára olyan súlyos diszplázia alakult ki nála, hogy állandó fájdalmai voltak és el kellett altatni:( akkor voltam 7 éves szerinted hogy éreztem? Kérlek ne tedd ezt, ha szereted a kutyád és a fajtát ne gyárts felesleges (valószínű) beteges kiskutyákat, amire a gazdi a 30.000 ft sokszorosát kell hogy költse. (a mi feketénknek a dp mellett súlyos rüh és bolhaallergiája is volt, ami azt jelentette, hogy évi 2x véresre vakarta magát amit drága gyógyszerekkel kellett kezelni)
Ráadásul a szukádnak se jó, akár bele is halhat:(
Jelenleg egy törzskönyves 4 hónapjos németjuhászom van nekem is. A tenyésztője szeretné ha egy almot lehoznánk, mert nagyon ígéretes kiskutya (papírjait, szűréseit természetesen megcsinálnánk és ő választana hozzá egy jó kant), DE én ebbe nem szeretnék belemenni, mert egyszerűen jobban szeretem a kutyámat annál, hogy kockáztassam az egészségét, életét. TE se tedd:)
Az anyaság nem èlmény, hanem egy kellemetlen dolog neki. Eleve tüzelésnél a hormonok kikészítik, majd összezárják egy kannal, utána ki kell hordania 6-12 kölyköt, jön a fialás, amibe bele is pusztulhat, majd még 8 hétig szipolyozzák a kölykök szó szerint, akiket nevelnie is kell.
Ez neki nem élmény, hanem hatalmas teher.
Mit gondolsz,mit csinálna a sok tapló paraszt a kiskutyákkal falun?Nagy részük rohadhatna láncon egész életében,mert szökik,csirkét eszik stb.
Szerinted ezért érdemes?Nem kell bedőlni a "jó helyre"meg "gyerek mellé"mesének.Attól a pillanattól,hogy elvitte a kutyát,semmit nem tudsz tenni érte.
Meggyőztetek :)
Köszönöm!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!