Normális, ha "Monk szindrómás" egy kutya? Mit lehet tenni ellene?
Biztos emlékeztek Monkra , a flúgos nyomozóra. A sorozat elején még csak néhány fóbiája volt, aztàn folyamatosan újabbak lettek.
Pont ilyen a kutyám is. Eleinte csak az égzengéstől félt, ez azért gyakori a kutyáknál. Azonnal beengedtem, ha rátört a para.
Sorolom, azóta mik jöttek még:
Ostorcsapás hangja, lövés, nyíló esernyõ, fejszecsapás hangja, kompresszor, szódásszifon, eső, tompán puffanó hangok, pl leejtett autógumi, kerékkulcs racsnis hangja.
Ha ezeket meghallha, rohan be a házba az asztal alá. Ha csukva az ajtó, körömmel tépi, de a szúnyoghálót is kinyírta már.
A kutya 4 éves, nálunk nőtt fel, 50 kiló fölött van, újfi-labrador keverék.
Szerintetek ezek valós parák, vagy hisztizik?
Nem normális. Ideggyenge a kutya. Ez lehet veleszületett dolog, de kialakulhat rossz körülmények hatására is. Nehéz ezt kezelni, szerintem javasolt szakemberhez fordulni, ha van rá lehetőség.
Köszi a válaszokat.
2-esnek írom, hogy igen, bejöhet szinte bármikor, ha kedve tartja.
A paráin kívül nincs is vele gond, szót fogad, barátságos,jàtszik a gyerekeinkkel, a nála jóval kisebb másik kutyánkkal, a macsekkal. Az idegeneket viszont nem szívleli. Nagyon szűk kör az, akit beenged a portára, nem könnyū elnyerni a bizalmát.
Ami még érdekes, hogy a gyerekvisítás és a felettünk elhúzó katonai repülõgépek hidegen hagyják.
Tanyán élünk, 100x100 méter a porta. Nagycsalád vagyunk, inger éri bőven.
Konkrét séta napi 1 alkalom, vagy a nagyfian viszi erdei sétára, vagy a lányom futni.
Időpont ma 09:04
Akkor sanszos, hogy idegrendszeri probléma.
Mit csináltok, mikor parázik, azon kívül, hogy beengeditek? Mert ha ilyenkor tutujgatjátok, nyugtatni próbáljátok, azzal pont megerősítitek a félelmét.
Vagy békén kell hagyni és úgy viselkedni, mintha semmi különös nem lenne, vagy megpróbálni elterelni a figyelmét játékkal, ha van valami olyan, amiért különben megőrül. Vagy ha tud trükköket vagy engedelmességi gyakorlatokat vezényszóra, azt is meg lehet próbálni, és akkor szigorúan a feladatra jutalomként kaphat valami jutifalatot is. Nekem az utóbbi bevált a kisebb kutyámnál, aki szintén elég parás. Nála egyébként van egy öröklött gyógyszerérzékenység, és bizonyos gyógyszerek erősítik a félősségét. Ezen is elgondolkozhattok, hogy milyen gyógyszereket kapott a kutya, amikor rosszabbodni kezdett a viselkedése, ha volt ilyen.
Egyébként problémás esetekhez értő, jó kutyakiképző sokat segíthet a problémátokon, de ha tanyán éltek, nem tudom, hogyan juttok ilyenhez... esetleg meg lehet próbálni olyat keresni, aki házhoz jön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!