Miért a border collie terjedt el bemutatókon, versenyeken? A malinois-t miért használják szinte csak őrző-védőben?
Mostanában nézek rengeteg profi dog dancing és hasonló videót és szinte mind bc. Pedig rengeteg hasonlóan intelligens fajta van. Különösen a malin gondolkodtam, hogy ő miért nem terjedt el, mint bemutatós, trükkös kutya?
Volt már mudim, munkavonalú német juhászom. Mind nagyon okos volt, de a mostani malinois-holland juhász keverék kölyköm egy zseni. Ilyet még nem láttam. Olyan gyorsan tanul mindent, hogy alig lehet lépést tartani vele. Komplex trükköket, amiket pl a mudim 3-4 nap alatt tanult meg, ez a kölyök reggel még nem tudta, délután már tudja. Hatalmas ugrásokkal halad.
Mert az egy ismert és elterjedt fajta. Tesztek alapján is a legokosabb. Nagy a mozgásigénye, játékos, mindig figyel a gazdi jelzéseire. Ezek szorosan összefüggnek a juhászkutya mivoltával.
Ez általános(ítás). Ez nem azt jelenti, hogy más fajta nem lehet okos. Ha a tiéd zseni, rajta, tanítsd! Leljétek benne mindketten örömötöket!
a border sokkal fordulékonyabb, könnyebb felépítésű, gyors, precíz, de közbe nem dózerolja le a gazdáját mint a mali. sokkal finomabb, kevésbé pörög túl, viszont ugyanolyan gyors, lendületes. én erre tudok gondolni.
pl egyszer megkért egy malis egy versenyen h vegyem el tőle a labdád pálya(pályára lépés) előtt és a végén adjam oda. a végén odanyújtottam neki, a mali pedig meglátta a labdát és minden "elsötétült neki" a labda után vetette magát, így majdnem feldöntött engem és belerongyolt egy székbe(nem akart bántani, csak annyira koncentrált a labdájára :D )
borderes ismerőseimnek viszont már sokszor segítettem hasonló képen, ott viszont a kutya megvárta, míg odaadom a gazdninak a labdát, de még őt sem tarolta le, hanem csak "finoman" játszott vele(ugyanolyan lendületesen, viszont figyelt a környezetére is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!