Milyen fajta kutyam legyen? Fontos, hogy nagytestü sportos legyen, de ne legyen tul draga sem!
Melyiket vàlasztanatok es miert?
nemet juhasz
berni pasztor
amstaff
husky
alaszkai malamut
magyar agar
ezekrol a kutyafajtakrol mar tajekozodtam!:)
Menhely.
A fajtatiszta kutya drága, ez van. De egy örökbefogadott keverék ugyan úgy kutya, ugyan úgy tud szeretni.
Mit jelent a nem túl drága?
Az a felsoroltak közül az amstaffot választanám, mert nekem alapvetően a rövid szőrű, pörgős kutyák tetszenek, és a jelleme is szimpatikus. Jelenleg egy nem fajtatiszta (fajtajellegű) menhelyi staffom van. Nagyon jó fej kutya.
Német juhász: okos, értelmes, jól nevelhető, de ezek miatt igényli is a rendszeres agyi fárasztást, a munkát is (munkakutya). Kutyaiskola javasolt, mégpedig munkakutyás szemléletű. Ideális tartása kinti-benti.
Berni pásztor: nem annyira sportos kutya. Drága fajta, talán a felsoroltak közül a legdrágább.
Amstaff: fentebb írtam róla. Sportos, ámbár nem nagy, inkább közepes testű. Rövid szőre miatt kint nem tartható. Határozott gazdát kíván, kiskortól lényeges más kutyákkal szocializálni!
Husky, malamut: sportolni, főleg futni jók, gyönyörűek is, de nekem a jellemük nem annyira szimpatikus, nekem nem kellenének. Nagyon nem kezdőknek való kutyák.
Agár: tetszik küllemre :) Csak lakásban tartható. Jelleme szintén nem az én világom, ezért nem tartanék.
Azt gondold át, mi a célod a kutyával. Milyen sportot űznél vele? Hol tartanád? Mennyi időt tudsz naponta rászánni? Kutyaiskolába, képzésre, tréningre járnál-e vele rendszeresen?
Így könnyebb választani.
A fajtatiszta kutyák ára 100 ezer Ft felett kezdődik, felső határ a csillagos ég.
Felsorolt fajtákból talán az agár, német juhász és az amstaff az olcsóbbak, a bernit tudom, hogy nagyon drága. A szánhúzókat nem tudom, mennyibe kerülnek, de 100-150 ezer minimum biztosan.
Szerintem nem igazán tájékozódtál. Mert ha tényleg utánaolvastál volna, akkor tudnád, hogy ezek a fajták nagyon nem hasonlítanak. Mit szeretnél? Egy tartózkodó agarat, ami a vadászaton kívül más sportra nem alkalmas? Egy makacs, önálló husky-t? Egy szolgálatkész német juhászt? Egy lusta, nagy maci bernit? Oké, hogy egy agár és egy amstaff is sportos, csak éppen nagyon nem ugyanaz a jellem és teljesen máshogy sportosak, más foglalkozást igényelnek.
A másik az ár. Egy nagytestű kutya drága. Nem a vételára, mert örökbefogadni is lehet, hanem a tartása. A német juhászom 3 hét alatt megeszik 15 kg minőségi tápot, ami 10-15 ezer forint körül van, márkától függően. És akkor még nem voltunk suliban, nem tettünk félre orvosra stb. Szóval gondold át ezt a dolgot, hogy mit is akarsz pontosan és utána gyere vissza kérdezni, ha még nem világos valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!