Miért ajánlja mindenki, hogy a kutyát kutyasuliba vigyem?
"Ott olyan dolgokat tanítanak, amit egy gazdi egyedül képtelen lenne megtanítani a kutyájának?"
Nem. Ott azokat a gazdákat tanítják, akik egyedül nem tudják megtanítani a kutyájuknak, amit szeretnének. Akinek minden megy otthon, annak értelemszerűen nem kell. Autószerelőhöz is csak az megy, akinek elromlott az autója, és nem tudja saját maga megcsinálni. Ha te tudsz otthon gyertyát cserélni, nosza, csináld. De ha nem, akkor irány a szerelő. Kutyánál ugyanez. Ha meg tudod nevelni, tudod képezni egyedül a céljaidnak megfelelően, akkor csináld. De ha problémáid vannak vele, akkor érdemes suliba menni, mert segítenek. Erre valók. :)
Persze, hogy nem kell a kutyaiskola. Ha boldogulsz a kutyáddal, minek? Ha más kutyák és emberek felé barátságos vagy legalább közömbös, de ok nélkül sosem agresszív vagy félős, ha az alap dolgokat tudja, ha kontrollálható mindig, ha behívható mindig, teljesen fölösleges a kutyasuli. De akkor is fölösleges, ha csak a kertben tartod, esetleg láncon is, vagy ha neked megfelel, hogy a kutyád agresszív, kezelhetetlen, veszélyes a környezetére nézve vagy épp látszik rajta, hogy számtalan, napi rendszerességgel felmerülő szituációban ő nem érzi jól magát, fél, ideges, stb.
A kutyasuli azoknak kell, akik bizonyos szituációkban nem tudják, hogy mit csináljanak, akik nem tudják megnevelni a kutyájukat és nem tudnak megfelelően kommunikálni a saját kutyájukkal. Vagy ha magasabb szintű kapcsolatot akarnak, dolgozni akarnak vele.
A kutyasulik nagy szazalekaval az a baj, hogy van egy kaptafa amit rahuznak minden kutyara es nem erdekli oket a fajtajelleg. Mi is elmentunk "megvizsgaltak" a kutyat majd hiaba kivant egeszen mas modszereket a kutya ugyanazt kellett csinalnunk mint a masik 10 gazdinak segiteni nem nagyon tudtak. Jo esetben a fajtat fel ismertek, de segiteni erdemben nem tudtak, mivel eloben eletukben nem talalkoztak hasonloval. Itt jon be az is, hogy 10 gazda mellett megis mennyi ido jut rad? Mi az amit specifikusan a TE kutyaddal a TE problemaddal tudnak foglalkozni? Persze be dobhatod a kozosbe, de attol, hogy atbeszelitek esetleg meg tanacsot is kapsz, de nincs ido ra, hogy valoban kivesezzetek a dolgot (pl. a problema gyokerere nyuljatok) es alkalmaznak egy "tuneti" kezelest a viselkedesre. Nalunk volt olyan, mikor porazfegyelmet tanitottak egy latvanyosan tulporgott Labinak, ahelyett, hogy elmondtak volna, hogy ez egy "superhighenergy"-s kutya akivel napi 25 orat kell futni, elkezdte a "jol bevalt" modszerrel forogni vele osssze-vissza...Aztan visszaadtak a kutyat a gazdanak, hogy ezt bizony rehabilitalni kell mert viselkedes zavaros, pedig szerencsetlen keptelen volt "elegetni" a felgyulemlett energiait.
Egyszeruen a kutyasuli "tomegtermeles" es mint ilyen annyit is er. 20x elmondjak, hogy hivd be a kutyad (aztan ha epp az nem mukodik, akkor szetteszik a kezuk megint), de pl. arrol egy arva szot sem tanitanak, mi van ha epp felrenyel a kutyad (minimalis kutya EÜ) ami szerintem sokkal fontosabb mint az, hogy 6 honapos koraban a kutya ismerje a klikkert (amit a sulisok 80% az eletben tobbet nem hasznal). Persze megtanitjak ulni, fekudni, labnal kovetni, de azert ez szerintem nem valami nagy kihivas, hogy ezert sulyos 10 ezrekkel roviditsek meg az embereket. Talan ez a legnagyobb baj, hogy pofatlan arakert kinalnak olyan tudast, ami gyakorlatilag ingyen fellelheto es elerheto mindenki szamara. Persze akkor a semmirekellok ehenhalnak, persze, hogy nem fogjak azt mondani menj fel a YT-re ott nagyon sok megoldast talalsz erre es erre. Koklerek.
A masik a szocializacio, aminek pont az lenne a lenyege, hogy minel tobb variacioval talalkozzanak mind ember, mind allat reszrol. Azert mert osszeeresztesz 10-12 kolykot maximum jol szorakoznak(ami tok jo), de szocalizaciorol szo sincs. Ha kinn setalsz a kutyaddal es megismer kistestu-nagytestu, idos-fiatal, hiperaktiv-total belassult, agressziv-bekes, dominans-behodolo, rofogo-morgo-ugato, (es akkor meg ott vannak az emberek: gyerek, szakallas, oreg, bottal jaro, futo, kiabalo) stb. variansokat azzal keszited fel arra, hogy minden helyzetet megfeleloen tudjon kezelni. Ezt egy iskolaban NEM tudod megkapni.
Szemely szerint ugy velem, ha atlagos hobbi kutyas vagy a legtobb tudas internet szerte, onkepzo anyagokbol fel lehet szedni csak ugye idot kell ra szanni. A szocializaciot a helyi popularis kutyafuttato helyen meg lehet szerezni es meg nemi tudas is ragad rad a tobbiektol (ugyis lesz egy gyoker onjelolt okoska aki kioktat ez 100%), nagyon hamar rajossz, hogy a kutyasuliknak a reklamjuk jo, elertek, hogy azt hidd enelkul a kutyad semmit nem er. Az onkepzest javaslom erosen, illetve az egyeni kutyatrainert aki az ido alatt csak veled es a kutyaddal foglalkozik, elesben tudja bemutatni a dolgokat, van ideje foglalkozni a problemakkal (ha vannak) es semmivel nem dragabb mint egy kutyaiskola. Nekem kifejezett sikerelmeny volt, mikor (es a kutyaiskolaban azt mondtak sajnos o ilyen el kell fogadni...magyarul torodjek bele) honapok utanajarasa, probalgatasa, sajat megoldasok behozatala utan vegre celt ertem es ha nem is 100%-osan, hihetelten erzes volt, hogy magukat szakembernek(2 honapos oklevellel) mondott emberek velemenye ellenere sikert ertem ott ahol ok "feladtak"(vagy mint irtam fentebb nem volt erdekuk vagy nem is erdekelte oket, hogy megoldast talaljanak, csak fizessek mint a kiskatona).
A felelosegvallalas teljes hianya. Kerdezem en ha mondjuk egy kutya serulest okoz a tiednek, barmilyen feleloseget vallalnak? Nem. Ha epp rosszul nyulnak a kutyadhoz es emiatt esetleg egy eletre megnyomoritjak lelkileg szerencsetlen vallanak barmilyen feleloseget? Szolok nem. Minden a sajat felelosegedre tortenik es ha barmi baja lesz a kutyadnak leszarjak. Esetleg a penzed visszadjak, de nem garancia. Nekem a kutya csaladtag, megvan a helye a csaladban, ahogy a gyereket sem bizom kokler "gyermek megorzokre" a kutyat sem.
Tudom szet leszek minuszolva, mert en nem osztom a mar-mar szekta szinten mukodo kutyaiskolasok velemenyet, de en igy gondolom aztan mindenki eldonti maga.
Utolsó, valamilyen szinten igazad van, tényleg sok a kókler, de nem igaz, hogy a sulik nagy része haszontalan. Igenis van sok jó, ahol a kutya hasznos dolgokat tanulhat.
Illetve ha annyira igaz, hogy a legtöbb gazdi meg tudja nevelni a kutyáját, csak el kell olvasnia pár könyvet, akkor miért van annyi neveletlen kutya?
Mert nem veszik a faradtsagot arra, hogy valoban elsajatitsak a tudast. Ezeken az embereken a kutyaiskola sem sokat segit, tehat innen nezve haszontalan, csak atejtik az embereket es elveszik a kinkeservesen megkeresett penzuket. Aki akar az fog tanulni, ezt a tudast megszerezheti iskolakban sulyos 10k Hufokert, vagy vesz nehany temaba vago tanulmanyt (nem feltetlen konyv, pl. menhelyen az onkentesektol lehet az egyik legtobbet tanulni a fajrol) es autodidakta modon felszippantja a szamara fontos tudast. Fozni is erdemes megtanulni erdekes modon megsicsenek gomba mod elszaporodva a fozoiskolak...Felcsapod anyad szakacskonyvet, nezel 8 tv paprika adast, gyakorolsz egy picit es tulajdonkeppen hobbi szinten remek szakacs vagy. Nem Chef, de amit kell meg tudsz csinalni.
Ha ennel komolyabban szeretned csinalni ott mar nyilvanvaloan KELL a szakertelem, de tapasztalatom (illetve mas ismerosok/baratok/kozos kutyapartnerek beszamoloi alapjan) a kutyasulik donto tobbsegeben hianyos a tudasuk. Biztos vagyok benne van olyan, ahol ez nincs igy (magam is ismerek Vakvezeto kutyakkal foglalkozo trainert es bizony az o szava es tudasa nekem arany), de ritka mint a feher hollo.
Tovabbra is tartom en vagy az onerore vagy a szemelyi "edzore" teszem le a voksom.
Amugy nagyon kivancsi lennek mi az a hasznos dolog, amit szerinted otthon nem tudsz megtanitani a kutyadnak csak kutyasuliban? Mi lehet az a tudas, amit kiemelnel?
Van nalunk kozepkoru holgy egy bull-terrierrel. Jar vele kutyaiskolaba mondhatni eleg ismertbe, minden hetvegen, csinalja(probalja) amit kell, buszken mesel minden apro sikerrol amit a kutyaval eler. Kozben kulso szemmel mi azt latjuk, hogy "Geza" a kutya olyan szinten letojja a gazdajat, hogy csak na, semmi tekintelye nincs nala azt csinal amit akar. A masodik turnust jarja vegig es hasztalan, viszont az a kitartas amivel ez a no rendelkezik szamomra melyen tiszteletre melto. Nem adja fel, csinalja csak epp a suliban nyomatjak neki a Labikra kifejlesztett "tudast" es sehova nem tart emiatt es latom rajta egyre rendszeresebben megtorik a kutya miatt. En nem szolok bele az o dolga, de miert fogadjak el a penzet, ha nem tudnak neki segiteni? Mondjak azt, hogy ehhez ok kevesek, javasoljanak neki masik iskolat, egyeni foglalkozast, barmit! Ehelyett nyelik el a penzet, holott lehet egy egyeni szemelyre szabott traininggel sokkal tovabb juthatott/juthat volna.
Amugy nagyon kivancsi lennek mi az a hasznos dolog, amit szerinted otthon nem tudsz megtanitani a kutyadnak csak kutyasuliban? Mi lehet az a tudas, amit kiemelnel?
Nincs ilyen. Akár világbajnok sportkutyát is nevelhetsz otthon a kertben, ha megvan a tudásod. Csak a legtöbb embernek nincs. Ez olyan, mint hogy pl angolul is megtanulhatsz otthon a netről, ha megvannak a megfelelő módszertani ismereteid, csak a legtöbb embernek nincsenek és leragadnak ott, hogy jaj, túl sok az igeidő és nekem egyébként sincs nyelvérzékem. Egyébként tényleg jobb az egyéni kiképző, de ezek általában drágábbak (na nem a tükörmódszernél és hasonló lehúzásoknál, de az átlag sulinál). Nem mindenki engedheti meg magának. Akkor inkább vigye suliba.
Idézet tőled:
"Nekem kifejezett sikerelmeny volt, mikor (es a kutyaiskolaban azt mondtak sajnos o ilyen el kell fogadni...magyarul torodjek bele) honapok utanajarasa, probalgatasa, sajat megoldasok behozatala utan vegre celt ertem es ha nem is 100%-osan, hihetelten erzes volt, hogy magukat szakembernek(2 honapos oklevellel) mondott emberek velemenye ellenere sikert ertem ott ahol ok "feladtak"(vagy mint irtam fentebb nem volt erdekuk vagy nem is erdekelte oket, hogy megoldast talaljanak, csak fizessek mint a kiskatona)."
Miért nem olvastál el pár könyvet és oldottad meg trainer nélkül, ha szerinted ez ilyen egyszerű? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!