Skót juhász ŐV-re?
Persze eredményeket nem akarok vele elérni, csak mint sport érdekel.
Próbáltam utánanézni, hogy van-e aki skóttal űzi ezt a sportot, de nem találtam egyet se, csak néhány bordert, egy mudit és egy tacsit.
Mennyire találjátok életképesnek ezt az ötletet?
A rough collie-kat már csak küllemre tenyésztik, az ösztöneik, idegrendszerük nem a legjobb. Már nincs olyan skót, amelyik elég zsákmányos és védős lenne ahhoz, hogy ténylegesen őv-zhess vele. Kergeti esetleg a zsákmányt, rá is fog, akár még párnára is, de ez csak játék, nem őv, akkor sem, ha segéddel csinálja. A terhelési szakaszokat nem fogja elbírni, nem fog tudni megfelelően ösztönt váltani, nem lesznek jók a fogásai és a formai részeket sem valószínű, hogy meg fogja csinálni. A civiles őv pedig nyilván szóba sem jöhet.
Esetleg egy munkás kennelből származó smooth collie-val tovább tudsz menni. De ha őv-zni akarsz, miért nem őv fajtát választasz?
Mert kislány korom óta álomfajtám a skót juhász. Nem szeretnék azért lemondani róla, mert érdekel egy sport hobby szinten, amit eddig sose űztem.
Ha bejön a dolog, és el akarok mélyedni benne, akkor persze veszek egy malit vagy bocit a skót mellé.
Persze, ha nagyon reménytelenek leszünk, vagy a kutya nem élvezi, akkor nem fogom ráerőltetni.
Akkor persze vegyél skótot! Próbáld meg nyugodtan! Mint írtam szerencsére vannak munkás vonalak a skótban is, a rövid szőrű változatban, velük több eredmény várható. Persze jellemzően az emberek a habos-babos kutyára gondolnak, ha a collie szóba kerül.
Én azért a többiekkel ellentétben a segéddel történőjátékot még nem nevezném őv-nek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!