Miért van az hogy Magyarországon a csapból is az ivartalanítás folyik, Németországban pedig nem ajánlják az orvosok?
Kutyusommal voltunk dokinál. Megkérdeztem mennyi az ivartalanítás. A válasza az volt hogy csak akkor kell ha kan van mellette vagy sportol. A másik hogy csak 7 hónapos kor után csinálják és 400 euro ami nagyon sok. Hogyab lehet ekkora eltérés? Németország az állatszeretetéről is ismert, nem? Nem hinném hogy itt veszik ilyen könnnyen azt a sok betegséget... talán Magyarországon van eltúlozva az egész?
(6 hónapos szukám van, ezzel mi le is mondtunk az ivartalanításról)
Mert Magyarországon nincs felelős állattartás, mert itt sz@r kerítések mögül kiszökött kutyák össze-vissza szaporodnak. Mert sok a szaporító a nyerészkedésvágyból gazdagodó meg a tudatlan kutyatartó. Mondjam még?
Németországban nem véletlen üresek a menhelyek, itthon meg nincs hely.
Ez nem ijesztgetés, hanem tény és ezt német cikkek is leírják:
Kastration schützt vor Krankheiten
Az, hogy most 1db. orvos mit mond, az egy dolog. Mo.-on is találsz olyan dokit, aki ellen van.
Ettől függetlenül tényleg nagyobb az esélye, hogy ivartalanítás után nem lesz hererákja, méhgyulladása...stb.
Szia!
Azzal egyet értek, hogy az ivartalanítással kiküszöbölhető az álvemhesség, a méhgyulladás és a daganatok. Ha belegondolsz tulajdonképpen a tüzelés is egy "szenvedés" a kutyának.
Én végigcsináltam a kutyámmal 12 évesen egy gennyes méhgyulladást, mert nem volt ivartalanítva, bár ő sosem szült szerencsére, mindig vigyáztam rá.
Szóval èn inkább csak mellette tudok érveket felhozni.
Talán itt azért erőltetik ennyire a dolgot, mert az itteni állattartók nem tudnak felelősségteljesen gondolkodni és folyamatosan gyártják a menhelyre meg az utcára a kiskutyákat. Sajnos a magyar emberek többsége nem ér fel észben ès állattartási kultúrában pl.a németekhez, akiknèl tényleg üresek a menhelyek. Ott ha nem is ivartalanítanak akkor sem elletik évente 2x az állatokat.
Ráadásul a németek is visznek magyar menhelyekről kutyákat, hogy ezzel segítsenek. Az más kérdés, hogy csak bizonyos százalèkuk segít valóban, a másik fele meg ki tudja hova ès mire viszi őket.
Ha meg tudod oldani, hogy ne szüljön akkor ne ivartalanítsd.
Nincs szerintem eltúlozva a dolog, tekintve hogy nem kevès munkája van az állatvédőknek. Ha rend lenne a fejekben ezen a téren is akkor talan nem kellene ennyire erőszakosan kampányolni az ivartalanítás mellett. De ez maximum 100 év múlva fog bekövetkezni ebben az országban.
Én pl. tök egyszerű oknál fogva ivartalaníttatom a szuka kutyámat.
Sokat járunk kutya közösségbe, kutya napközibe és nyáron kutya panzióba is be szoktuk adni 1-2 alkalommal.
Panzióba, napközibe tüzelés alatt be sem veszik, sétáltatásnál meg nem akarom, hogy folyamatosan a kanokat kelljen róla leszedni. Így is mindig stresszre vágja magát, ha közelítenek a fenekéhez. Minek tegyem ki ilyennek, ha nem akarok kiskutyákat? Jobb lesz neki is és nekem is.
Én úgy tudom, Németországban az ivaros kutyák után magasabb adót kell fizetni, sokkal komolyabban veszik a szabályok betartását, mint nálunk, ahol a kutyák jelentős részében még mindig nincs az évek óta kötelező chip, és a kötelező oltást se kapják meg, nemhogy kombináltat, vagy bármilyen orvosi ellátást. Ha elhullik, majd lesz másik, a szomszédé úgyis most ellett már megint, legalább annyival kevesebbet kell vízbe fojtani vagy ásóval agyonverni. Hát ez a különbség a két ország és a két nép között, ezért szorgalmazza minden normális állatszerető a kutyák-macskák ivartalanítását.
Hogy az eü. kockázatokat nem veszed komolyan, az a te döntésed, egyben a te felelősséged. Én végigcsináltam az előző kutyámmal egy méhgyulladást, és az azt követő sorozatosan kiújuló emlődaganatok miatti műtéteket. Számomra nem volt kérdéses, hogy ha a következő kutyámnak nagyobb esélye van a hosszú, egészséges életre ivartalanul, akkor inkább egy műtéten legyünk túl idejében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!