Milyen kutyát válasszak sporttársnak?
Szeretnék magam mellé egy kutyát, de a fajtaválasztásnál megakadtam.
Alapvetően egy családbarát kutyát szeretnék, aki azért őrzi a házat - kertes ház. Olykor bejöhetne, ha mi is otthon vagyunk, hisz Ő is a család részét képezné.
Sokat mozgok, 10-20 km futás heti 3x, inkább erdei talajon, illetve kéthavonta túrázni is szoktam menni, kb. 50 km-t (télen-nyáron), így a -10°C-tól azesetenként a +30 fok is előfordul. Sajnos nőként eléggé tartok attól, hogy egyedül az erdőben összefutok valami rosszindulatú emberrel, így a kutya nagy biztonságérzetet adna.
Megjelenésre én szeretem a farkas-szerű kutyákat (hosszú orr, álló fülek).
Szeretném, hogy behívható legyen, tehát az erdő közepén ne hagyjon cserben, mert meglátott egy őzet, és elkezdi űzni...
Első körben ennyi jut eszembe.
Skót juhász, Border collie, Német juhász, Keeshond, Samoyed.
A felsoroltak közül az utolsó kettő meglehetősen makacs fajta, első kutyusnak semmiképp!
Német juhászkutyát ajánlom. Nekem a régi oktatás nélkül sehol ott nem hagyott, amikorkicsi voltam a szomszéd néni játszott velem, annyir megijedt a kutya, hogy szinte darabokra tépte,szó szerint. Pedig jól ismerte őt. Édesapám rászolt, egyből leállt a kutya, nagyon szófogadó volt.
Persze ez nagyon kutyafüggő. Most is németjuhászom van, igaz kicsit szemtelen, de nagyszerű barátja a családnak. Én csak ajánlani tudom.
Én a helyedben szétnéznék a németjuhász, dobi és (ha van) belga juhászmentésnél. Vagy keress fel tenyésztőket, ezekkel a fajtákkal kapcsolatban.
Esetleg még az agarak jutottak eszembe, bár azok nemigen fognak megvédeni
De menhelyen is biztosan sok ilyen kutya van, én a helyedben ott is szétnéznék.
Viszont az fontos, hogy a futáshoz, túrázáshoz fokozatosan szoktasd hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!