Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Felnőtt kuvasz utó-szocializác...

Felnőtt kuvasz utó-szocializációja? Hogyan?

Figyelt kérdés

Hároméves szuka kuvaszom van. Falun lakunk, van egy másik kutyám is, rengeteget járok velük erdőre-mezőre, vagy csak úgy kószálni a faluban. Szépen közlekedik buszon, vonaton, a családdal szemben kezes bárány.

De, bevallom, az idegen kutyákkal való játék gyakorlatilag teljesen kimaradt az életéből. Mikor kölyök volt, elvittük kutyaoviba - ő volt a legkisebb a sok drabális kamasz boxer meg labrador között, jól megtaposták, alig tudtuk kivakarni a sarokból. Mikor nagyobb lett, voltam vele kutyaiskolában - akkor meg már ő volt a drabális a sok bichon meg tacskó között, senki nem akart vele játszani. Volt egy barátja, egy ismerősünk vizslája, vele jókat bunyóztak, de mikor a maga 40 kilójával a kuvaszom ismételten rászökdécselt a vizsla karcsú kis hátára, az már nem volt poén, a vizsla gazdája véget vetett a játéknak.

Azóta, ha egyszer-egyszer idegen kutyával találkozunk séta közben, mennek az összehörrenések meg a feszülés a pórázok végéről. Kevés a jól szocializált kutya a környékünkön, és bevallom, nem is nagyon merem már odaengedni más kutyához, mert félek, hogy sérülést okoz, akár csak a súlyával.

De ez igaz az idegen emberekre is. Félnek tőle, mert nagy és kuvasz, ezért inkább bezárom, ha vendég jön, ezért alig találkozik testközelből idegenekkel. Nem hagyja magát megérinteni idegeneknek - ami részben kuvasz-vonás, részben szocializációs hiányosság. Sokáig úgy voltam vele, hogy én magam se hagyom, hogy idegenek tapizzanak a buszon, akkor a kutyának miért kéne eltűrnie? De a múltkor egy fazon hátulról rányúlt a fejére a buszon, mire a kutya odavágott neki. Szerencsére szájkosár volt rajta, de ez így akkor sem pálya.

Már gondoltam rá, hogy beviszem a legközelebbi városba kutyafuttatóra, de amíg ennyire szociopata, nem merem. Nála kisebbekre zsákmányként tekint, a nagyobbaknál még félelmi agresszió is megjelenik.

A családdal, a család 2 kistestű kutyájával ugyanakkor teljesen jól elvan, néha kicsit böszmén játszik, de nem durván.

Tudom, megérzi az én feszültségemet, de tényleg nem akarok balesetet. A környékünkön a "kemény pitbullos" kutyások dominálnak, velük sem szívesen barátkoznék. A legtöbb kutya meg az udvaron éli le az életét, rosszabb esetben láncon.

Bocsánat, hosszú lett, de tanácstalan vagyok. Tudom, hogy eltoltam, jobban kellett volna erőltetni kölyökkorban a dolgot, de talán még nem késő helyrehozni. Olyan jó lenne elmenni úgy kirándulni vele, hogy nem kell megkötni, ahányszor feltűnik egy idegen kutya... :(

Hogy kezdjek hozzá? Mit tanácsoltok?

2016. jún. 8. 09:20
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Hú, elég összetett a dolog, úgyhogy csak néhányról magánvélemény:

Szerintem ha a családban még vannak más kutyák és azokkal jól elvan, akkor nem olyan gáz, hogy 'idegen' kutyákkal nem hozod össze játszani. A séta az más dolog, de én azt tapasztaltam, hogy ha az ember ismeri a kutyáját és tudja hogy adott szituációban mire számítson, akkor már jó. Nem tudom a pontos szitut, de ha feltűnik másik kutya és ő csak odamegy, akkor az a legegyszerűbb, ha te mész tovább és egyszerűen hívod magaddal, és továbbmentek. Nem kell feltétlenül leállni bandázni és hagyni hogy a feszkó kialakuljon. Nem hiszem hogy ottmaradna arcoskondi, ha te már továbbhaladtál. Viszont ha azonnal azzal indít, hogy a másikat letámadja, de ezt legalább tudod, akkor behívod és úgy mentek el mellettük. (igaz, nem megoldása, de legalább megelőzése a problémának)

A buszos témában pedig szerintem igazad van. Én szeretem a kutyákat, de soha eszembe nem jutna idegen kutyát elkezdeni tapizni kerítésen keresztül vagy a buszon. Aki ilyen agyatlan, hogy egy szájkosaras kuvaszt, ráadásul hátulról, megtapiz, az vessen magára és törődjön bele, hogy megcsapta a szájkosárral. Ha egy adott szituról tudod, hogy hogy fog alakulni, mert ismered a kutyát, akkor rá tudsz készülni - így viszont nem kell tőle befeszülni, hanem nyugodtan meg kell oldani. Ha befeszülsz, ő is átveszi, és rosszabb lesz a helyzet.

A vendégségbe jövőkkel meg ez van. Itt Magyarországon kb. az emberek fele betojik ha kutyát lát. Nekem németjuhászom van és mindenki fosik tőle (oké, nagy a hangja) de ha valakit én engedek be és ráadásul ott is vagyok akkor tuti semmit nem csinál. Mindegy, azért bezárjuk, mert félnek (másfél méteres kerítés mögé)Jön a kérdés: "nem fogja átugrani?" De persze, a kerítést meg csak agility pályának raktam oda... Az utcán életerős,felnőtt emberek átmennek a túloldalra a járdáról, ha véletlen szembe megyünk velük.

2016. jún. 8. 11:49
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Azt mondtad, hogy a családban vannak kutyák. Szerintem azokkal elég ha elvan. :) az én kutyámnak is vannak "barátai", de sok idegen kutyával ő is ellenséges.

Az meg nem baj, ha a kutya nem tűri, hogy idegenek taperolják. Az bőven elég ha te, a családtagjaid és az állatorvosa hozzá tud nyúlni. Az enyém sem tűri meg, hogy idegenek fogdossák, nem arra van. :)

Én is úgy szoktam vinni kirándulni, hogy elengedem, de ha jön valaki behívom és addig megfogom, aztán megint elengedem.

Nem a kutya a hibás, az embereknek kellene végre felfognia, hogy ha látunk egy kutyát akkor nem megyünk oda buzerálni, mert nem azért van, hogy minden hülye meg tudja simogatni.

2016. jún. 10. 11:23
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Arcoskodás főleg kankutyák között szokott lenni, kijönnek a mellékutcából, aztán nekifeszülnek és üvöltenek (nagytestűek), a gazdik igyekeznek visszafogni őket. Az enyém kisebb, de nem hagyja annyiban, ő is nekifeszül és ugat, de a Hagyd parancsszót érti és abbahagyja. Ezt a legnehezebb megtanítani, mert hiába járt kutyasuliba, az már régen volt. A két nagytestű gazdija meg sem próbálja, mert elesnélnek. Nevelés kérdése az egész.
2016. jún. 10. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!