Miért nem akarja a kutyus lent intézni a dolgát?
Hogyan próbáltad az elején? 2-3 óránként levitted, hátha csinál valamit? Kutyapelenkát nem használtál? Azzal azt tanulják meg a kutyák, hogy lehet bent is, az tök mindegy nekik, hogy a pelenkára, vagy máshova. Evés, alvás után mindig le kell vinni, és nagyon megdícsérni, ha kint pisil, különben nem fog rájönni, hogy jó amit csinált. Jutalomfalattal is lehet jutalmazni.
Leszidni NEM szabad, ezzel jót nem érsz el.
Leszidni nem érdemes, mert azzal maximum azt éred el, hogy félni fog, rosszabb esetben a lakásban megpróbál elbújni a dolgát elvégezni, és/vagy megeszi a végterméket, hogy eltüntesse.
Meg kellene próbálni hétvégén (vagy amikor egész nap ráérsz) kint lenni vele egész nap. Tehát valahogy elérni, hogy ne tudja visszatartani, és kénytelen legyen kint pisilni.
Én is azt mondom, amit az utolsó. Hosszabb időre levinni, hogy már ne bírja tartani és muszáj legyen kint elvégezni a dolgát.
Illetve a kutyák emésztése evés után szinte azonnal beindul, akkor is érdemes hosszabb időre levinni. Evés után csak arra figyelj, hogy ne rohangáljon nagyon az első 1,5 órában, mert az tele gyomrának nem jó.
13 hetes a kutyus és reggeltől-estig kibírta? Háááát, ez elég érdekes. Ezek a picurkák még a 3 órát sem bírják ki mindig, illetve baromira nem egészséges.
Illetve az sem utolsó dolog, hogy miért fél ennyire a kutyus a lenti pisitől, mi történhetett vele?
A legfontosabb hogy helyretedd magadban: a kutyát sohase szidd le azért, mert elvégezte a dolgát bent, az ugyanis nem az ő hibája. Egyrészt mert még túl kicsi - egy csecsemőt se fogsz azért szidalmazni vagy bántani, mert ennyi idősen még nem szól, ha kell neki, ugye? -, másrészt mert csak a félelemmel, büntetéssel köti össze magában azt a folyamatot, ami természetes és nem tehet róla. Nem írtad honnan, hogyan került hozzád a kutya, de valószínűleg már ott se kezdték el helyesen a szobatisztaságra szoktatást, ezért van ahhoz szokva, hogy bent kell végezni a dolgát. Szóval adj tiszta lapot a kiskutyának, és légy tisztában azzal, hogy sokkal több idő és sokkal több türelem kell a szobatisztasághoz.
Kora reggel, még mielőtt ő ébredne, kelj fel és azonnal vidd ki. Biztos hogy kell neki pisilni, tehát addig maradj vele lent, amíg el nem végzi. Fél óra, egy óra, amennyi kell. Amint sikerül, nagyon-nagyon látványosan örülj és dicsérd meg, adj neki jutalomfalatot is. Innentől kezdve pedig átlag 2-3 óránként, de alapvetően minden alvás, evés, játék után csináld ezt meg. Tudom milyen fárasztó, én is végigcsináltam, még éjjel 2-kor is felkeltem és levittem, aztán hajnali 5-kor megint. Ez van, ez jár egy kölyökkutyával, viszont 15-16 hetes korára szobatiszta lett és már jelezte, ha a szokásos időn kívül akadt dolga. Figyeld a kutyát napközben, egy idő után látni fogod mik azok a jelek, amikor pisilni vagy kakilni készül, ilyenkor kell gyorsnak lenned. Nem mindig sikerül, de akkor szó nélkül takaríts fel, ne a kutyát hibáztasd. A dicsérettel kösse össze a dolga végzését, ne a büntetéssel, mert akkor csak egy idegbeteg, félős kutyát fogsz felnevelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!