Terelő kutyák terelő munkája milyen mértékben irányított munka és milyen mértékben önálló, ösztönszerű?
Világ életemben csodáltam a border collie-kat, rengeteg videót is néztem róluk (meg mellette már terelő kutyákról is), viszont folyton visszatérő kérdésem: látom, hogy a beengedett 4-5-6... kutya szinte parancs nélkül tartja egy csoportban a nyájat és tereli őket a kijelölt útvonalon, viszont a juhász nem sok instrukciót ad nekik. Valóban ennyire önállóan, ösztönből jön náluk (nyilván ez kölyökkortól meg van alapozva gondolom), vagy csak videóvágások mutatják róluk ezt a képet? Gondolok itt arra, hogy ők maguk veszik észre, ha leszakad egy-két egyed a nyájtól, maguk tudják, hogy mikor elegendő csak "terelőbójaként" határt húzni a nyáj mellett és mikor kell beavatkozniuk a nyáj mozgatásába? Sajnos élőben nincs lehetőségem hasonlót látni, így csak ezek a videók maradnak. Neten sok írást nem találtam, csupán annyit, hogy a terelés ösztönből jön, de ez nem válasz a kérdéseimre.
Köszi előre is a választ! :)
Kicsi koruktól van ösztön, de tanítani kell őket :)
Meg kell tanítani, mit hogyan merre
Köszönöm szépen a válaszokat, ment a zöld mindenkinek!
engem teljesen elvarázsol ezeknek a kutyáknak az intelligenciája, remélem egyszer majd élőben is láthatok minél többet munka közben! :) Viszont azt nem is tudtam, hogy ebből verseny is van. Itt, Magyarországon is? Tudnátok mondani pár helyet, főként a dunántúli területeken? Szívesen meglátogatnék egyet. :)
Az ösztön az, hogy a kutya egyben tartsa a nyájat és hajtsa. A francia típusú pásztoroknál az az elsődleges ösztön, hogy összeszedjék, az ember felé hajtsák a nyájat. A bordereknél maga a hajtás okozza az ösztönkielégülést. Tanítani minden mást kell. A nyáj megállítását, fordítását, szétválasztását, lassítását, gyorsítását.
Kölyök korban nem szokták megalapozni ezt, inkább csak magát az ösztönt fejlesztik, a szabályokat építgetik. De mivel kényszerrel történik itt minden tanítás, ezért csak kamasz kor közepétől kezdődik el komolyabban a munka.
Egyébként a magyarok közt is vannak nagyon ügyesek, Szarvas Petra talán a legeredményesebb hazai versenyzőnk, aki egyre több nemzetközi versenyen áll fel a dobogóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!