Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tanítsam meg a kutyám...

Hogyan tanítsam meg a kutyám sétálni?

Figyelt kérdés

Egy nagyon kedves és aranyos golden retrieverem van (júniusban lesz 5 éves), imád mindenkit kivétel nélkül, különösen engem. Szót fogad általában, mégis úgy érzem, elrontottam a nevelését... Mikor még egész kicsi volt elkezdtem sétáltatni, de még túl nagy volt rá a nyakörv és mindig elszaladt. Kicsi volt még és féltem, hogy nem jön vissza. Ma már ezzel nincs gond, hátul nincs forgalom és gyakran kiengedem futni egyet, ha hívom, szalad vissza az udvarba.

Viszont mikor meg akarom próbálni pórázra rakni, lefekszik elém fájdalmas ábrázattal és nem mozdul. Esetleg, ha mégis sikerül ráraknom, elszalad.

Hogyan tudnám megtanítani rá, hogy sétáljon velem? Nagytestű kutya és már könnyedén elránt, ha akar. De mégis a legjobban nem attól félek, hogy nekem bajom esne az utcán, hanem hogy elszökne, vagy fájdalmat okoznék neki. Ha próbálkozom, úgy látszik, mintha félne a nyakörvtől és a póráztól, pedig semmilyen kellemetlen emléke nem fűződik hozzá korábbról.

Kérlek, segítsetek! Lehet, hogy már késő, mégis szeretnék próbálkozni!

Egy 16 éves lány

2010. ápr. 8. 18:27
 1/5 anonim ***** válasza:

Egyedul nem biztos, hogy sikerulni fog, foleg az itt kapott tanacsok alapjan. Ehhez kikepzonek kell ám lenni.

Itt nem is lehet jol leirni, foleg, hogy minden kutya mas szemelyiseg, mas problemaval, mas reakcioval, tehat ide nem lehet olyan pontos leirast adni, ami 100%ig hatni fog a te kutyadra.

A legfontosabb az, hogy a kutya nem szereti a nyakorvet es\vagy a porazt, ezert fut el mindig. Eppen ezert ezt egy kellemes elmennye kell tenni szamara, hogy kedve legyen felvenni a porazt. Kezdheted mondjuk azzal, hogy keszitesz olyan jutalomfalatkakat, amik picik, konnyen lenyelhetok es megorul ertuk a kutya.

Adj neki kostoloba, hogy rakapjon az izere. Aztan vedd elo a porazt es adj neki ismet jutalomfalatot. A lenyeg az, hogy rajojjon a kutya, hogy amikor a poraz ott van, akkor neki szallingoznak a jutalomfalatok, tehat porazt latni jo dolog.(felteve, hogy a kutya mar attol ideges szokott lenni, mikor eloveszed a porazt).

Ha csak akkor ideges, mikor ra probalod tenni a nyakorvet, akkor meg ugy csinalnam, hogy elkezdenem ratenni a nyakara, de nem csatolnam ossze, hanem csak egy masodpercre hozzafognam a nyakahoz. Aztan azonnal jarna egy jutifalat es utana elvennem a nyakatol. Ezutan megint a nyakahoz fognam egy masodpercre, majd megint jutifalat. Kesobb meg lehet probalkozni egyre hosszabb ideig osszefogni a nyakorvet. Megint kesobb pedig osszecsatolni es rajtahagyni.

Ha a nyakorvet megszokta, akkor mar csak a porazt kell rakapcsolni. Ha ideges ettol is, akkor engedd el a porazt, hadd, hogy a foldon huzza magaval, de csak bent a hazban, vagy az udvaron. Ekkor is adhatsz neki jutifalatokat. Megint kesobb mar megprobalhatod felvenni a porazt a kezedbe es ugy is zaporozzon a jutifalat.

Nagyon fontos, hogy ugy tanuljon meg a kutya porazzal setalni, hogy kozben ne huzzeon, de ez mar megint egy masik tema es leirni nagyon bonyolult. En a helyedben kutyakikepzohoz vinnem, mert errol a forumrol soha nem fogod tudni megtanulni a kutyakikepzest, marpedig a te problemadra az kell.

Plussz meg ezeket tudom meg ajanlani, sajnos kb egy ora, mire lejon egy resz, de sokat lehet belole tanulni!En az osszeset megneztem, nem birtam abbahagyni. Csupan 3 nap alatt. :)

[link]

2010. ápr. 8. 19:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Bocsi a betuzesi es a gepelesi hibakert :) Csak most vettem eszre
2010. ápr. 8. 19:56
 3/5 anonim válasza:
49%
próbáld meg hámmal! nálunk az vált be. ha rohan, vagy gyorsan megy és húz előre, te meg rántanád vissza, nem sérted meg a nyakát. és lehet hogy a hámot jobban viselné :)
2010. ápr. 8. 20:08
 4/5 anonim ***** válasza:
49%

jah a hám az jó lehet

vagy finoman szoktads hzzá adj neki jutalom falatot nyugatsd dícsérd mikor lassan felrakod a nyakorvet miután megszagoltattad vele legyen rajta pár percig addi gjátszatok aztán vedd le-dícséret jutifalat

így tovább fokozatosan noveld az időtartamot amíg rajta van a nyakörv lényeg h pozitív élmeényei legyenek vele kapcsolatba remélet tudtams segíteni

ügyesen

2010. ápr. 8. 20:21
 5/5 anonim ***** válasza:
szöges nyaklánc.. nekünk németjuhászunk van :D 15 percig sirt utána már birt jönni szépen láb mellett :D
2010. ápr. 9. 10:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!