Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyások miért mindig azt...

A kutyások miért mindig azt hibáztatják, akit megtámad a kutya?

Figyelt kérdés

Mielőtt azzal jönnétek, hogy én sem tudok semmit a kutyákról, már volt kutyánk, és úgy általában kedvelem őket (néhány fajta kivételével).

Feltűnt nekem, hogy ha kutyatámadásról van szó, ezen az oldalon mindig azt hibáztatják, akit megtámad a kutya, mert hogy nincs tisztában a kutyák viselkedésével, stb.

Ez odáig igaz is, hogy a kutyákat az ösztöneik vezérlik, aki jól ismeri őket és tudja, hogy mit kell tenni kutyatámadás esetén/annak a megelőzése érdekében, azt sokkal kisebb eséllyel támadják meg.

De milyen alapon várják el a kutyások, hogy mindenki tisztában legyen ezekkel a dolgokkal? Nem mindenkit érdekelnek a kutyák, az emberek nagy része nem fog szabad idejében a kutyák viselkedéséről olvasgatni.

Én úgy gondolom, hogy a gazdák felelőssége az, hogy úgy sétáltassák a kutyájukat, hogy az ne támadhasson meg senkit (azokat az embereket se, akik nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével), ezért találták fel a pórázt, szájkosarat. Ha meg póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat, az ő felelősségük megnevelni a kutyát úgy, hogy akkor se támadjon, ha valamivel arra ingerlik (pl. elfutnak mellette/elsuhannak mellette biciklivel).

És ne mondjátok már, hogy ok nélkül egy kutya sem támad, csak ha idegesítik, már engem is támadott meg olyan (yorkie-szerű) kutya, amitől kb. 20-30 méterre mentem el gyalog (természetesen póráz nélkül sétáltatták). Biztos megvolt az oka a támadásának (nem volt rendesen megnevelve, agresszív volt), de semmi olyat nem csináltam, amiért egy normális kutya támadna.

2016. ápr. 19. 11:10
 1/7 anonim ***** válasza:
58%
Sajnos, ezekben a helyzetekben is igaz az, hogy inkább a másikat okoljuk, mint beismerjük a saját hibánkat. A gazdáknak ismerniük kellene a kutyájukat, tudniuk kellene, hogy mi az ami ingerli őket, és ennek megfelelően kellene közösségbe vinni a kutyákat. Sajnos a rossz szocializáció és a nem megfelelő nevelés áll a legtöbb kutyatámadás hátterében.
2016. ápr. 19. 11:28
 2/7 anonim ***** válasza:
Nem minden esetben a megtámadott a hibás. Igenis vannak olyan kutyák akiket a gazdájuk b%szik megnevelni már bocsánat. DE a kutyatámadások dönrő hányada nem nem olyan esetekben van amikor a gazda sétáltatja a kutyáját, inkább kóborkutyák szoktak rátámadni gyanútlan emberekre... Én nagy kutyabolond vagyok, DE egy olyan szituban amikor 3-4 felbőszült utcakutya nekemrontana bevallom és se nagyon tudom, hogy mit csináljak. ne értsetek félre alapjáraton tudom, hogy mit kell csinálni, nem a szemébe nézni nem elfutni, megadóan viselkedni stb. De na az utcán élő kóbor ebek ösztönei torzulhattak, ill. ki tudja milyen helyről szöktek meg ne adj isten olyanról, hogy az ember elleni agresszió nemlett kinevelve belőle, akkor bizony teljesen mind1, h egy helyben állsz, v futsz megtámad... Minden kutyatámadás más, nem szabad általánosíítani. Van olyan, hogy a kutya a hibás, vagy a gazda, de olyan is bizony, hogy maga az áldozat. Ezt mind 2 odalnak el kell fogadnia!
2016. ápr. 19. 11:41
 3/7 anonim ***** válasza:
42%
Azert, mert a kutya ok nelkul nem tamad. Vagy veszelyben erzi magat, vagy a teruletere leptel mint idegen, vagy a gazdajat erezte veszelyben, stb stb stb. A kutyat az osztonei iranyitjak, nem az esze. A kutya szemelyisege, viselkedese, reakcioja dolgokra nagyon kicsi reszben a gazdi nevelesenek az eredmenye, genetikailag kodoltan van bennuk, egyedenkent eltero.
2016. ápr. 19. 11:41
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy te milyen oldalt olvasol, mert nekem ez éppen hogy nem tűnt fel. Sokkal inkább azt látom hogy kutyatámadás esetén a kutyások a kutya gazdáját szokták hibáztatni.
2016. ápr. 19. 11:57
 5/7 anonim ***** válasza:
78%
Szerintem hibás a gazda és a megtámadott személy is. Pl ha tudja a gazda hogy az ő kutyája harapós lehet bizonyos helyzetekben,akkor kötelessége tájékoztatni erről a többi személyt illetve erre találták fel a szájkosarat. De ha tudja valaki hogy az a kutya harap,ha pl meghúzod a farkát akkor nem kell kötekedni vele,stb. Minden helyzetben más és más dolog van, de egyébként ha valakivel normálisan nő fel egy kutya, nem igazán kellene támadnia, csak úgy. Nyilván más ha megtámadják a gazdát pl. Nekem két kutyám van, mindkettő velem nőtt fel. Az egyik egy kicsi keverék a másik egy amstaff jellegű keverék. A kicsi parás helyzetben elmenekül vagy legfeljebb ad egy pacsit,a staff meg igenis meg tudna védeni ha olyan helyzet lenne. Mindkettő egyébként kenyérre kenhető, az amstaff ugat bentről minden idegent, aztán kinyitom a kaput, kezet fogok vele vagy megpuszilom.. bejön az idegen, onnantól kezdve nem tudja magáról a kutyak puszijait levakarni:D de egyik sem kellemetlenül bátortalan vagy bátor, csak más tipusúak.
2016. ápr. 19. 12:19
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha provokálnak, cukkolnak egy állatot, na akkor hibás az ember.

Egyébként meg a gazda felelőssége.

2016. ápr. 19. 12:35
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Én speicel mindig a felelőst hibáztatom, aki vagy a gazda, vagy az, aki csesztette a kutyát. És a többség így van vele, nem tudom, hol látod te, hogy mindenki az áldozatot hibáztatja.

A kutya védelméről van szó elsősorban, mert minden kutyát lehet úgy nevelni és/vagy tartani, hogy ne legyen veszélyes. Ő csak egy kutya, nem rajta múlnak ezek, felelős gazdánál legalábbis.

2016. ápr. 19. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!