A kutyások miért mindig azt hibáztatják, akit megtámad a kutya?
Mielőtt azzal jönnétek, hogy én sem tudok semmit a kutyákról, már volt kutyánk, és úgy általában kedvelem őket (néhány fajta kivételével).
Feltűnt nekem, hogy ha kutyatámadásról van szó, ezen az oldalon mindig azt hibáztatják, akit megtámad a kutya, mert hogy nincs tisztában a kutyák viselkedésével, stb.
Ez odáig igaz is, hogy a kutyákat az ösztöneik vezérlik, aki jól ismeri őket és tudja, hogy mit kell tenni kutyatámadás esetén/annak a megelőzése érdekében, azt sokkal kisebb eséllyel támadják meg.
De milyen alapon várják el a kutyások, hogy mindenki tisztában legyen ezekkel a dolgokkal? Nem mindenkit érdekelnek a kutyák, az emberek nagy része nem fog szabad idejében a kutyák viselkedéséről olvasgatni.
Én úgy gondolom, hogy a gazdák felelőssége az, hogy úgy sétáltassák a kutyájukat, hogy az ne támadhasson meg senkit (azokat az embereket se, akik nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével), ezért találták fel a pórázt, szájkosarat. Ha meg póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat, az ő felelősségük megnevelni a kutyát úgy, hogy akkor se támadjon, ha valamivel arra ingerlik (pl. elfutnak mellette/elsuhannak mellette biciklivel).
És ne mondjátok már, hogy ok nélkül egy kutya sem támad, csak ha idegesítik, már engem is támadott meg olyan (yorkie-szerű) kutya, amitől kb. 20-30 méterre mentem el gyalog (természetesen póráz nélkül sétáltatták). Biztos megvolt az oka a támadásának (nem volt rendesen megnevelve, agresszív volt), de semmi olyat nem csináltam, amiért egy normális kutya támadna.
Ha provokálnak, cukkolnak egy állatot, na akkor hibás az ember.
Egyébként meg a gazda felelőssége.
Én speicel mindig a felelőst hibáztatom, aki vagy a gazda, vagy az, aki csesztette a kutyát. És a többség így van vele, nem tudom, hol látod te, hogy mindenki az áldozatot hibáztatja.
A kutya védelméről van szó elsősorban, mert minden kutyát lehet úgy nevelni és/vagy tartani, hogy ne legyen veszélyes. Ő csak egy kutya, nem rajta múlnak ezek, felelős gazdánál legalábbis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!