Agresszív más kutyákkal, mit tegyek?
Póráz nélkül is ugyanígy viselkedik?
Szerintem bizonytalan és fél a nagyobbaktól és ugye a legjobb védekezés a támadás.
Enyém is csinálta ezt (bár ő em olyan kicsi), mikor itt a városban először látott argentin dogot, baucheront, masztiffot meg német dogot. A megoldás annyi, hogy a nem tetsző viselkedést tiltod (egy-két határozott nem, ha nem reagál szembe állsz vele,nyakörvét/hámját megfogod hogy ne izegjen mozogjon és újra rászólsz). Addig nem mentek el nagyobb kutyák mellett, amíg le nem nyugszik.
Ha pórázon ismerkednek a kutyák, eleve jóval feszültebbek, szóval én ezt em erőltetném egyelőre. Nyugisabb nagytestű kutyával viszont póráz nélkül gyakorolhatnátok. Ha a tied odakap, ráugat, tiltod. Ha normálisan közeledik felé (fenékszaglászás, szájszaglászás), arra rádicsérsz. Segít az is, ha ilyenkor te is a közelben vagy és leguggolsz melléjük, így a kutyád is érzékeli, hogy egyrészt támogatod az őt, az ismerkedést, másrészt nincs mitől félni elvégre a gazdi is laza.
Igazából tényleg az a kulcsa a dolognak, hogy megismerkedjen nagyobb testű kutyákkal is és rájöjjön, hogy azok is ugyanolyan kutyák.És e engedd, hogy rossz élményei legyenek, ha egy nagyobb kutya durvul vele, letapossa, akkor lépj közbe. Enyém eleinte hisztizett, őrjöngött, ha az argentin dog követte és szaglászta, most már simán eljátszanak együtt. :)
Póráz nélkül is így viselkedik. Ha jön egy nagy kutya, akkor egyböl megkötöm, mert kétszer jártam úgy, hogy rohant nagyobb kutyuk felé, és ha a másik gazdi nem lett volna jó erőben, akkor bizony elkapta volna a kis vakarcsot.
Köszönöm a válaszokat, és megfogadom a tanácsokat :)
Ha póráz nélkül is ilyen, akkor az azt jelenti, hogy szocializációs problémája van (ha csak pórázon lenne ilyen, akkor az lehetne csak sima feszültség/nagyobb arc a póráz miatt).
Meg kell tanítani, hogy normálisan viselkedjen nagyobb kutyák társaságában is, de ennek tényleg az a kulcsa, hogy több nagyobb testű, NYUGIS kutyával szerezzen jó tapasztalatot. :)
Ez általában jellemző a kistestű kutyákra. Nekem nagytestűm van, és mindig, amikor megyünk sétálni, kivétel nélkül csak a kisebb testűek lépnek fel támadólag. Persze az enyém nem tud vele mit kezdeni... :D
Elsősorban fontos, hogy te nyugodt maradj! Ha a kutyusod megérzi, hogy feszült kezdesz lenni, amint meglátsz egy nagyobb kutyát, ő is ugyanígy fog viselkedni. Egyébként meg nem kell feleslegesen kutyaiskolára költeni, ott sem tanulhat meg mindent, sőt! Fontos, hogy Te mondd el neki, hogy nincs semmi baj. Akár milliószor is, ha kell, és előbb-utóbb meg fogja tanulni.
Az enyém is kiskorában ugatta az utcán elhaladókat, amikor a kerítésen belül volt, de ezerszer is elmondtam neki, hogy nincs gond, ők ugyanúgy sétálnak, mint amikor mi szoktunk, és mára már megtanulta és senkit nem ugat meg.
Mikor elengedem labdázni, akkor is éberen figyelek, hogy ha kell, akkor jöjjön a póráz. Lehet, hogy azért csinálja, mert azt hiszi, hogy én félek, és engem kell védeni...
Köszönöm a tanácsokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!