Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem neznek hulyenek az emberek...

Nem neznek hulyenek az emberek ha a kutyatokhoz beszeltek az utcan?

Figyelt kérdés
Ez az elegge erdekes kerdes a reggeli setaltatasnal jutott eszembe. 1honapja van nalunk a kiskutyank es ma reggel mikozben setaltattam eszre vettem h folyamatosan beszelek hozza. Nyilvan nem az eletemet beszelem meg vele az utcan csak mondjuk azt h "gyere most erre megyunk" "vigyazz auto" "elfaradtal?" "gyere mostmar haza megyunk" "most beszaladok a boltba, varj meg itt, sietek" es ehhez hasonlok meg a becezgetesek mennek es mindekozben arra lettem figyelmes h az emberek elegge hulyen neznek ram. Csak en viszem tulzasba a kommunikaciot a kutyammal vagy masokra is igy neznek az emberek? Persze nem mintha erdekelne az emberek velemenye csak kivancsi vagyok h masok is talasztaltak-e ezt? Vagy csak en viszem tulzasba a beszedet
2016. ápr. 15. 09:56
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
88%
Nem hiszem. Ha magadban beszélnél kutya nélkül sokkal gázabb lenne. A kutyatulajok általában beszélnek a kutyához. Irányítják (gyere ide), megállapításokat tesznek (elfáradtál), rácsodálkoznak, stb..
2016. ápr. 15. 10:02
 2/19 anonim ***** válasza:
50%
Ilyeneket én is mondok neki. Egy idő után megtanulja és akkor az
2016. ápr. 15. 10:03
 3/19 anonim ***** válasza:
50%
*akkor az emberek majd csodálják, hogy milyen okos.
2016. ápr. 15. 10:03
 4/19 anonim ***** válasza:
53%

Nem csak te viszed túlzásba, de ettől még tényleg túlzásba viszed. Ha olyan dolgokat magyarázol a kutyának, amiket nem ért, nincs jelentése a számára, akkor előbb-utóbb a hangod háttérzaj lesz a számára, akkor is, amikor azt szeretnéd, hogy odafigyeljen rád.

Meg kívülről ez kb. olyan, mintha egy óvodásnak magyaráznád az atomfizikát. Nyilván nem érti és szarik rá, semmi értelme, te meg nem veszed észre és mégis csinálod, kicsit tényleg furcsa. Öreg nénik szokták ezt csinálni, akiknek nincs kihez szólniuk, nekik elnézi az ember, de fiatalabb korban azért inkább élj szociális életet, ne a kutyát használd arra, hogy hallasd a saját hangodat. Vele úgy kommunikálj, hogy annak, amit mondasz, legyen üzenete, legyen jelentése. Nyilván nem 100%-ban, én is magyarázok néha hülyeséget a kutyának, de fontos, hogy ne juss el odáig, hogy hozzászólsz és nem érdekli, mert a mondandód 90%-a értelmetlen rizsa számára. Ha hozzá beszélsz, nézzen fel, érdekelje, hogy mit akarsz, annak meg nyilván előfeltétele, hogy akarj valamit tőle.

Például a "most beszaladok a boltba, varj meg itt, sietek" normális esetben a úgy hangzik el, hogy "marad", ami azt jelenti a képzett kutyának, hogy "te itt maradsz, én meg majd jövök". Ennyit kell tudnia, azt nem érti, és nem is fogja soha, hogy mi az, hogy bolt, meg sietek. Egyes szavakhoz, szóösszetételekhez tudnak a kutyák jelentést társítani, összetett mondatokhoz nem, és soha nem is fognak tudni.

Az "elfáradtál?"-nak meg azért nincs semmi értelme, mert nyilván nem fog a kutya válaszolni. A kérdő hangsúlyból esetleg megértheti, hogy akarsz valamit tőle, de lövése sincs, hogy mit, és ez összezavarja.

Gondolj bele, ha van egy ember, mondjuk kínai, aki beszél pár szót magyarul, de mégis kínaiul magyaráz neked, és nem érted - mit fogsz tenni, ha együtt élsz vele? Egy idő után szarsz rá, ha megszólal. Na, a kutya pontosan így érez, amikor "beszélgetős" gazdája van. És gondolom, nem az a célod, hogy szarjon a fejedre. Szóval figyelj oda magadra, és kommunikálj a kutyával, ne csak beszélj a vakvilágba.

2016. ápr. 15. 10:15
 5/19 anonim ***** válasza:
63%
Szóval röviden: nem az a baj, ha a többi ember hülyének néz, hanem az, ha a kutyád is... :))
2016. ápr. 15. 10:19
 6/19 anonim ***** válasza:
90%

Lehet hogy engem hülyének néznek, de nem érdekel.

Én minden családtagomhoz beszélek! ez a válaszom.

2016. ápr. 15. 11:40
 7/19 anonim ***** válasza:

Én az ilyenre magasról tojok. Ha a kutyám mellettem van, mindig beszélek hozzá. Nem érdekel, ha mások furán néznek, az ő dolguk.

Hihetetlenül értelmessé válnak attól (is), ha sokat beszélünk hozzájuk.

Ne foglalkozz vele mit gondolnak erről mások, aki kutyás, az pontosan érti ezt, aki nem, annak mindig is fura lesz, de nem számít.

2016. ápr. 15. 11:53
 8/19 anonim ***** válasza:
70%

4. Ezt hol olvastad, hogy háttér zaj lesz számára?

Amiket a kérdező írt, általános szituk, és ha mindig elmondja ugyanabban a helyzetben, érteni fogja egy idő után. Az én kutyáim is a gyakran elhangzó mondatokat "értik". Azért tettem idézőjelbe, mert nyilván nem szó szerint értik, hanem össze tudják párosítani a hangsúlyt a tettel.

Ilyenekre gondolok, hogy valaki hív elefonon, hogy jön, én meg mondom, hogy "ok megyek nyitom a kaput" akkor már rohannak a kapu felé, pedig még oda sem ért az illető.

Vagy ha a hátsó szomszédnak mondom, hogy "otthon vagy? akkor most átmegyek" akkor meg a hátsó kapu felé rohannak. A kutyáknak a gazdi hangja sosem lesz háttérzaj, mert még akkor is a figyelmük rajtunk van, amikor látszólag úgy néznek ki, mint akik oda sem bagóznak. Az én példáim azt igazolják, hogy akkor is figyelnek, amikor úgy tűnik ,csak henyélnek.

Az is érdekes, hogy a "jössz kifelé onnan!!" felszólítást is hogy megértik. Mert ha a lakásba megy be és így szólok rá akkor is kijön, de ha a veteményesbe a sorok közé megy be akkor is kijön a sorok közül.

Szóval egyáltalán nem hülyeség ilyen szinten beszélni hozzájuk. Nyilván nem Kölcsey verseket kell nekik felolvasni, de a gyakran ismétlődő mondatoknak van foganatja. Aki ezért hülyének néz, annak biztosan nincs kutyája, és azt hiszi magányos vagy, de ezzel ne törődj.

2016. ápr. 15. 11:57
 9/19 anonim ***** válasza:
78%
8. voltam., na jó, mondjuk az "elfáradtál" kérdésnek tényleg nem sok értelme van. Az tényleg kicsit öregasszonyos. :-)Kérdést felesleges feltenni kutyának, de a különböző helyzetekben való utasításik hasznosak lehetnek.
2016. ápr. 15. 12:04
 10/19 anonim ***** válasza:
75%

Nem olvastam; látom, kutyasuliban oktatok. Amikor a gazda lóg a kutyán, az sose jó. Márpedig aki szükségét érzi, hogy akkor is beszélgessen a kutyával, amikor valójában nem akar vele közölni semmit, az a kutyán lógás.

És ebből lesz az, hogy az ember is megszokja, hogy szól a kutyához és nincs reakció, meg a kutya is megszokja, és ez árt a kapcsolatnak.

Én sem csak vezényszavakkal kommunikálok amúgy a kutyáimmal (bár azt látványosan jobban értik), sokszor pusztán a hangsúlynak van üzenete. De van üzenet. Nem azért beszélek, hogy beszéljek, és nem bonyolítom túl. Ha kedvesen szólok hozzá, az dicséret, ha változatos módokon küldöm el az anyjába, az szidás. Ha monoton mondom a magamét, az meg lóf***.

És igen, a rendszeresen előforduló szituációknál mondott mondatokat megjegyzik és megtanulják a kutyák, hogy számukra az mit jelent. Csak ahhoz tudni kell, hogy például mindig ugyanúgy kell mondani, nem magyarázom ötféleképpen ugyanazt, nem cserélgetem a szavakat, nem változtatok a hangsúlyon, meg főleg nem várom el, hogy a kutya tényleg értse.

Anyósoméknál pl. van a "dolgozni megyek, nem jössz", de valójában ebből is csak a "dolgozni" szó az, ami lényeges, mert néha elkezdik beszélgetősen elmondani, nem adja fel a kutya, elismétlik neki hangsúlyosan, hogy "dolgozni", és úgy érti. Mármint azt érti, hogy ő most nem jön. Lövése sincs arról, mi az, hogy dolgozni menni.

Ezekkel érdemes tisztában lenni.

2016. ápr. 15. 12:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!