Pórázrántásnál megsérülhet a kutya nyaka?
Igazából pont az eszközön múlik sok minden, ha komoly erőkülönbség van a kutya és a gazda között.
A jó pórázrántás olyan, hogy nem tépi le a kutya fejét, de észreveszi, felnéz, hogy "ja, te is itt vagy, akarsz valamit"? Sokan olyan szolidan csinálják, hogy a kutyát nem is igazán zavarja a dolog, akkor persze, hogy káros egy idő után, mert eredmény nincs, csak a folyamatos csesztetés. Ha meg felfigyel rá, de vadállat módjára kell megrántani hozzá, akkor érdemes egy olyan eszközre váltani, amit kisebb rántással is megérez a kutya (lánc fojtó, szövet fojtó, mikor melyik praktikusabb), mindenkinek jobb az. Igen, a nyakának is.
Plusz a másik probléma, hogy sokan nem tudnak pórázt rántani, hanem húzogatják vele a kutyát, megemelik, hátrateszik, amit egyrészt szintén nem érez meg az állat, másrészt meg megintcsak felesleges csesztetés a nyakának, folyamatosan feszül neki a póráz, vagy azért, mert ő húz, vagy azért, mert gazdi húz. A rántás egy nagyon rövid inger, éppen csak egy pillanatig érzi a kutya, de akkor nagyon. Sokkal kevésbé káros, mint a folyamaos nyomkodás.
Én végig"rángattam" két menhely kutyáit, meg másfél éve tanítok így pórázfegyelmet a sulin, és soha nem volt gond. Pár olyan kutyánk volt csak, akit nem lehetett rendesen megrántani, mert eleve légcsőproblémásak voltak, de egy kivétellel nekik sem kellett amúgy hám, elég volt egy szélesebb nyakörv.
Egy tényleg aktív, hebrencs kutyát hámban pórázfegyelemre tanítani horror. Azt egyszerűen nem veszi észre, akármit csinálsz vele, hiszen arra való, hogy eloszlassa a terhelést a kutya testén, hogy kényelmes legyen húzni benne. Megoldható nyilván, de sokkal egyszerűbb két olyat belerántani egy megfelelő nyakörvvel, hogy észrevegye a kutya, hogy annak a hülyének a póráz végén vannak elvárásai.
Megfelelő technikával a pórázrántás nem veszélyes, ez tény. Ez lehet cseszni, nyilván, mindent el lehet cseszni, és akkor lehet káros. Ha ilyen helyzet áll fenn, akkor érdemes szakember tanácsát kikérni, egy magánóra azért nem a világ vége anyagilag sem, viszont úgy meg lehet találni egy hatékony és biztonságos megoldást, akár légcsőproblémás kutyának is.
Mindenkinek köszönöm a gyors válaszát :)
Megnyugodtam.
Próbáltam hámmal is de akkor olyan lett mint egy gőzmozdony, ja és nem sok különbség van kilóban köztem meg a kutyám között. Szerencsére nem kell végig rántanom séta közben sőt egyre kevesebbet tudom már bebuktatni, de ha macska jön vagy egy kutya ugat a kerítés mögül akkor igen erőteljesen kell visszafordulnom.
Járunk kutyasuliba de ott hiába sétálunk tökéletesen a sulin kívül a körforgalomban ott nincs annyi inger.
Ja és bőrnyakörve van, próbáltam már a fojtót is de mivel nem tudtam megfelelően használni inkább lemondtam róla, mert még jobban belefeszült és húzott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!