Szerintetek érdemes beoltani egy idén 18 éves kutyát veszettség ellen vagy nem?
Attól függ, hogy milyen körülmények között tartjátok a kutyust, meg hogy milyen természetű.
Ha nagyon vigyáztok rá, hogy ne szökdössön ki, és nem is harapós fajta, akkor nem lesz belőle gond, ha nem oltatjátok be. Valóban kötelező lenne évente, de nagyon sokan abszolút nem veszik komolyan, nem egy tulajdonossal találkoztam már, akinek még sosem volt oltatva a kutyája, ami azért elég szomorú.
Bár szerintem az erre vonatkozó törvény sem teljesen helytálló, ugyanis a veszettség előfordulására majdnem minden városban 1 százaléknál is minimálisabb az esély, illetve ha a betegség jelen is van valahol, az elsősorban nem a kutyákat, hanem a macskákat és a rágcsálókat támadja majd, hiszen azok jóval fogékonyabbak a veszettséget okozó vírusra, és ráadásul sokkal könnyebben kapcsolatba kerülnek a vírus leggyakoribb hordozóival, a rókákkal (tekintve hogy pl. a macskák a kijárósak, aki elkóborolnak és bármit összeszedhetnek, nem a kutyák).
Több állatorvos is azon a véleményen van, hogy a városokban nincs veszettség, persze azért oltani kell, a jogszabályi előírások miatt.
De én mondjuk, személy szerint még sosem hallottam volna, hogy valakit megbüntetnének "csak úgy", mert nem volt oltva a kutyája 1 évben. Természetesen, vannak helyek- pl. nyilvános események- ahova csak aktuális oltással rendelkező kutyát vihetsz be, de tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy valószínűleg senki sem fog felkeresni titeket az otthonotokban, hogy követelje a kutya oltásait igazoló papírjait. Persze, ha a kutya megharapott valakit, az megint más tészta- de gondolom vigyáztok rá, hogy ilyesmi ne történhessen- elvégre csak megérte valahogy azt a 18 évet. :)
Összességében véve tehát ha beoltatod, az nyilván pénz, de legalább betartod a szabályt, ha viszont nem oltatod be, akkor meg vállalod a szabálytalankodás kockázatát, viszont a kutyádat emiatt nem fogja baj érni, ha tényleg vigyáztok rá, max. téged, ha megbüntetnek, de mint mondtam, erre még kisebb az esély, mint a veszettség előfordulására a városokban.
Köszönöm az értelmes válaszokat!
Nem fog elszökni, már nem is lát szegény, a hallása sem a legjobb.Harapós igazán meg sosem volt, nagyon békés kutya :)Csak az udvarban mászkál,szaglászik és sokat alszik. Faluban élünk Bp közelében.
Egyébként eddig mindig be volt minden évben, még chipet is raktak bele pedig már akkor sem volt fiatal. Jobbnak látom beoltani azért, de max. megkérdezem az állatorvost ő mit gondol. Köszönöm még egyszer, csak arra voltam kíváncsi másnak esetleg mit mondtak mennyire szükséges ilyen korban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!