Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Papagájhoz, lakásba milyen...

Papagájhoz, lakásba milyen kutyát?

Figyelt kérdés

Tapasztalt állattartóktól és kutyásoktól kérdezném, hogy milyen kutyafajtát ajánlanátok egy fiatal párnak? Kb. 57nm-es földszinti lakásban lakunk lassan fél éve. A kutyák iránti szerelmem egész kiskorom óta tart és mivel már önálló vagyok, és nem szól bele senki, végre szeretnék egyet, csak a fajta kiválasztásával vannak gondjaim. Régi nagy vágyam volt egy Golden Retriever, de mérete miatt lebeszéltem magam a lakásban tartásáról. Jelenleg maradt a listán a Westie, a Bichon Havanese vagy pedig egy menhelyről származó eb. Két fő problémám a kutyák túlzott mozgásigénye, és a hullámos papagájokhoz való hozzáállása. Azaz a fent említett két fajta mennyire "energiabomba", el van-e napi 6-7 órát egyedül otthon, ill. hogy veszélyeztetheti-e két papagáj lelki és testi épségét?

Ha úgy ítélitek meg, hogy a két fajta közül egyik sem ideális nekem, akkor nyugodtan ajánlhattok másfélét is! "A kutya nem lakásba való"-felfogással pedig tudnék vitatkozni, de nem akarok, úgyhogy légyszi kíméljetek!

Köszönöm!

2010. márc. 30. 15:25
 1/8 anonim ***** válasza:
nekünk igaz, h nem 57 nm-es a lakásunk, és nem papagáj, hanem vadászgörény van a kutya melett, én a törpe/toy uszkárt javaslom neked! nagyon kedves, aranyos, szerethető kiskutya! IMÁDOM!!!!!
2010. márc. 30. 15:37
 2/8 anonim ***** válasza:

Én a Bichon Havanese-re szavazok. Olyan kutyát válassz akinek nincs vadászösztöne, és lehetőleg többet foglalkozz a kutyával. Különben bármelyik kutya féltékeny lesz a papagájra, azt fogja ugatni akár egész nap. Ha kevésbé energikus kutyára vágysz, akkor a mopszot vagy francia bulldogot tudnám javasolni.

A papagájt kiszoktad engedni a kalitkából, hogy szabadon repkedjen a lakásban?

2010. márc. 30. 15:38
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha papagájod van szerintem ne a westit válaszd vadászösztön miatt. A bichon akár szóba jöhet de azok meg nagyon féltékenyek ám :) Viszont mindkét fajta divat kutya szóval jól nézd meg honnan hozod el a kutyát! A mopsz és a francia bulldog pedig röfög nem jól tűrik a nagy hideget illetve meleget. Mivel nyomott a pofijuk nehézkes a légzésük, horkolnak is emiatt. Szóval evvel még lehetnek problémái. Ennek tudatában válaszd bármelyiket is!

Nekem például van egy pincsim. Egész nap alszik nagyon nagyon lusta. Ugatni egyáltalán nem szokott (na jó azért szilveszterkor voltak fennakadások :) csak ha felidegesítem játékból. Nekem van két hörcsögöm is rájuk mondjuk féltékeny ha forgácsot cserélek. (Persze amikor az egyik meghalt félóráig sírt az akvárium előtt hogy nem mozog a hörcsög... Még eltemetni is lejött velem) Igaz a pincsinek is nyomott a pofija, de nem annyira. A meleget inkább a bundája miatt nem bírja a havat meg egyenesen imádja :D Úgy rohangált benne mint egy ágyú golyó :) Én napi háromszor viszem le. Ebből egy kutyák közé. Egy sétán a tudását fejlesztem (Ő például csak este képes rám figyelni ha lent vagyunk. Lakásba szinte semmit mert rögtön fekszik le) Egy pedig a reggeli séta. Ja és tökéletesen kibír 6 vagy 7 órát egyedül. Amilyen lusta akár többet is. Persze ha szólok neki hogy megyünk le már rögtön az ajtóba van. Szeret ő lent lenni de az Istenért se szólna hogy menjünk le csak ha már nagyon kell neki.

Ha van még fajta amire gondoltál szívesen írok még jellemzőt. Remélem segítettem. :)

2010. márc. 30. 15:54
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszokat! :)

Az uszkár rajta volt a listán, mint lehetséges alternatíva, őt még meggondolom.

A mopsz és bulldog nem igazán az én stílusom. Igazából leginkább egészségügyi szempontokból is kéne a kutya, mert egyrészt jót tenne (orvosi vélemény alapján) a néha-néha előjövő depis időszakaimnak, illetve mozgás szempontjából is, mert azt nem viszem túlzásba, és egy kutya csak kényszerít, hogy vigyem le, mozogjak, stb. A nyugis kutyát úgy értettem, hogy a napi 3-szori séta alatt azért kifáradjon annyira, hogy utána ellegyen a köztes időben, ne forgassa fel a lakást, meg a szomszédokat és a madarakat se kóstolja meg... Ugyanakkor ha sétáról van szó, ne kelljen traktorral levontatni, mert egy lusta épp elég a családban. :)

A madarakra visszatérve pedig kb hetente-kéthetente engedem ki őket pár órára, pontosabban úgy kell kirakni őket, mert hiába van nyitva a kalitka ajtaja, oda se bagóznak, valahogy nem érdekeli őket a külvilág. Amikor pedig repkedhetnének, akkor is csak a függöny tetejéig jutnak el, oda felülnek, nézelődnek, csicseregnek és kb ennyi. Egyébként minden időt a zárt kalitkában töltik, kiengedéskor pedig csak a nagyszobában lehetnek, zárt ajtók és ablakok mellett. Ha lenne kutya, valószinüleg őt is kicsuknám arra a pár órára a nagyszobából.

2010. márc. 30. 16:25
 5/8 A kérdező kommentje:

3.válaszolónak: a pincsin bár gondolkodtam szintén, megmondom őszintén, hogy ők nekem mindig picit idegbetegnek tűnnek. Eddig 3-szor kerültem közelebbi kapcsolatba pincsikkel, ebből az első még kis kölyök volt, übercuki, de végülis melyik kölyök nem az? :) A második folyton el akarta magát üttetni az utcában közlekedő biciklisekkel, köztük velem is. A harmadik pedig pont a szomszédban lakik, kb a fél napot kinn tölti a lépcsőházban meg a társasház körüli kertben, ha meglát valakit, egyből odafut, morog, ugat, vicsorog, neki megy a lábunknak, de ha csak picit is fenyegetőleg lépünk fel, egyből behúzza fülét-farkát, nyüszít és hátrál, de ha hátat fordítunk neki, akkor újra kezdi az egészet. És már kicsit sem kölyök, sőt, öregnek mondható... Szóval nekem ők picit furák.

Na de itt a lista a fajtákról, amikre gondoltam: bishon havanese, westie, spániel, beagle, mudi, törpe pincser/pincser (őt annyira még nem ismerem), német spicc, jack russel terrier, foxterrier, tacskó keverék, uszkár, és persze a nagy álom: golden retriever, illetve párom fő vágya: német juhász (utóbbi kettőt nem tartom lakásba valónak, de párom szerint a német juhász jól ellenne nálunk, mivel hogy az ő nagymamájának is volt évtizedeken át és ő ebben a lakásban élt, amiben mi most. Magyarán ha 3 német juhász jól bírta, akkor a többi is bírná. Hát, nem tudom...)

2010. márc. 30. 16:44
 6/8 anonim ***** válasza:

Második vagyok. Ha végig olvastad az itteni "ajánljatok egy fajtát" típusú kérdéseket, akkor tudhatod, hogy lusta embernek nem szabad energikus kutyát venni ilyenek pl: juck russel, foxterrier stb. , mert szinte azonnal a fejedre nőnek és veszélyessé válnak a környezetük számára frusztráltságuk miatt. Cesar Millan szerint, ha a kutya energikusabb nálad, akkor a falka rangsorban automatikusan föléd kerül. Ez koránt sem jó :(

Szóval lusta emberhez lustább kutya illik, de ettől még le kell vinni sétálni. Úgy gondolom lakásba/társasházba pici,viszonylag csendes, feleslegesen nem ugató kutya az igazi. Nincs rosszabb a bosszankodó szomszédoknál, főleg ha már ellened (a kutyád ellen) gyűjtik az aláírást, mert a kutya egész nap ugat míg egyedül van.

2010. ápr. 1. 20:11
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia a pincsis vagyok.

Igen sajnos rengeteg ilyen pincsi van. Ez azért van, mert nem szocializálják a kutyájukat rendesen. Engem is szóltak már le, hogy a pincsi a legveszedelmesebb kutya fajta :) Végül is csak megemlítettem, mert enyém extra lusta.

Amiket Te felsoroltál abból nagyon sok pörgős kutya. Beagle panelba elég durva... Hihetetlenül rombol nem lusta kutya. A jack russel terrier és a foxi is ilyen stb.

Labradort panelba nem tudom milyen viszont nekem német juhászom volt panelba! Most már kertben van kint. Illetve ismerősöm is van akinek most panelba va. Tökéletesen elvolt persze lekell ám fárasztani. Szocializáció náluk is nagyon fontos. Hihetetlenül okos kutyák csak ajánlani tudom! Viszont az a napi 6-7óra egyedül... hááát necces. Ha hozzá van szokva menni fog de készülj fel hogy kölyökként rongálni fog ám!

Remélem segítettem :) Ha bármi kérdésed van írj. 16/l

2010. ápr. 2. 16:47
 8/8 anonim ***** válasza:

nekem is van westie m és papagájom is. felrakod a papagájt egy asztalra vagy szekrényre és kész. westie kém elkapná, sokszor nézi, de tudja h nem tud odáig felugrani:)

imádom a westie t, csak ajánlani tudom. kiskorában energiabomba volt, igaz még 1 éves sincs, de végigalszik egy egész délelőttöt. okos, értelmes, könnyen tanítható kutyuska.

2010. ápr. 3. 12:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!