Milyen nyugodt, inkább "méltóságteljes" mintsem játékos kutyafajták vannak? Tehát nem a tipikus családi Labrador/Golden Retriever fajtára gondolok, meg nem is a macskaméretű ölebekre.
Egy közép-ázsiai juhász pl. elég méltóságteljes. :) Ennek ellenére nem családi kutya, nem is való akárkinek, nagy hozzáértést igényel. De ez igaz általában a nagyobb testű pásztorkutyákra: komondor, kuvasz, kaukázusi, pireneusi hegyikutya stb.
Persze ők is tudnak bohóckodni (ami még viccesebb, mint egy kisebb kutyánál), de főleg fiatalabb korban, később igyekeznek megőrizni a méltóságteljességnek legalább a látszatát.
Aztán: ide sorolnám még talán a skót juhászt. Ahány collie-t én ismertem, mind arisztokratikus lenézéssel szemlélte a világot, kényesen kerülgette a pocsolyákat, és csak akkor adta jelét bármiféle érzelemnek, ha a gazdára vetettek egy-egy imádattal teli pillantást.
Egyet értek az utolsó hozzászólóval! :)
Skót juhász nagyon méltóságteljes, nekem is az van, de mellette rengeteget játszunk és borzasztóan igényli a mozgást, agylefárasztást.
Aztán ha eláradt, akkor már nagyon méltóságteljesen tud jönni mellettem :)
Egyetértek az előttem szólókkal... pásztorkutyák elég nyugodtak, bár a méltóságteljességük nagyon gyorsan barbarisztikus viselkedéssé válhat hozzá nem értő gazda kezében.
Egyébként szerintem a legarisztokratikusabb kutyák az agarak, különösen az afgán agár.
Minden kutya fejében "ugyan az az agy van". Legfeljebb akkor méltóságteljes, ha már kijátszotta, kifutotta magát.
Szerintem agár és vizsla (futás után)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!