Megalapozott a pitbullokkal szembeni sztereotípia?
Igazából nem vagyok érdekelt a témában (kutyám sincs) és szerencsére nem is volt rossz tapasztalatom, csak néhány kérdést olvastam itt a gyk-n ezzel kapcsolatban és megnéztem egy két kutyás videót, viszont nekem kívülállóként is az tűnik fel mindig (az utcán sétálva), hogy azért a kutyák mindig az adott gazda személyiségét testesítik meg. Elhiszem, hogy a pitbull békés, gyermekszerető kutya, aki a lénynek sem ártana, csak akkor mi az oka annak, hogy mindig csak izomagyú (legalábbis jó fizikumú) fickókat látok ilyen kutyákkal. Pl.: https://www.youtube.com/watch?v=W4V6HYiuIns
Legalábbis én még sosem láttam, hogy egy 30 kilós kisfiú vagy egy 50 kilós törékeny nő sétáltatott volna pitbullt. Mielőtt valaki lehülyézne, elmondom tényleg laikus vagyok, csupán arra vagyok kíváncsi, hogy ha az utcán találkozok egy ilyen állattal, akkor mit várjak tőle? Inkább megforduljak és egy másik utcán menjek végig, vagy ugyanúgy vegyem tudomásul a jelenlétét, mintha egy csivava lenne?
Igen is, meg nem is. Eredetileg harcra tenyésztett,mszelektált kutyák, akik hozzáértő gazdi kezében nem ártanak senkinek. Csak sajnos a hozzáértő gazdi ritka, mint a fehér holló. Én is tartok tőlük (kistestű kutyám van) devha sikerül a gazdival beszélgetni, és kiderül, hogy normális, akkor tőlem játszhathak együtt.
A csivavatámadás azért nincs ahírekben, mert más a következménye, mint egy pitbull támadásnak. Ha egy csivava megtámadja a kutyámat, azt ekrendezik egymás között, szinte biztos, hogy nem lesz következménye. Ha egy pitbull támadja meg, akkor nem sok marad belőle.
Nem érdemes törődni velük. Illetve igen, ha magabiztos vagy, akkor érdemes befogni őket és chipet olvastatni rajtuk egy állatorvosnál, hátha megvan a gazda.
De amúgy kertvárosi részen ritkán támadnak a kóbor kutyák. A nagyjuk az emberek közeledtével inkább megijed és elszalad.
Ha mégis agresszívnak tűnik, (bár ez nagyon ritka) akkor semmiképpen sem szabad menekülni előlük. Egy kutyát úgy sem tud lefutni egy ember.
Érdemesebb felvenni egy botot, vagy egy követ a földről. Rendszerint már ez is megrémíti őket.
A kóbor kutyák általában csak falkába verődve jelentenek veszélyt, de leggyakrabban még így sem (:
Az utcánkban lakott egy alacsony vékony kis csaj, és amikor kutyát sétáltatam, sokszor összefutottam vele. Mindig állt valahol a pit mellett.
A puli keverék kutyám fiatal volt és odarohant hozzá, játszani akart, körbeugrálta, az meg így állt és nézett csak nagy komolyan és kb meg se moccant. A lány meg mindig mondogatta neki, hogy nyugi, szépen - amikor nagy lassan megindult, és így erősen tartotta a pórázát, visszafogta mindig a kutyáját.
Nem árt tisztázni néhány dolgot. Egy igazi apbt nem falkakutya. Teljesen normális ha menne minden állatra. Így lettek szelektálva, így kell őket szeretni.
Viszont az utcán szembejövő kutyáknak közük nincs egy apbt-hez. Csak a Józsi aszonta rá hogy pibbú és akkor már azt hiszik hogy az.
Magyarországon igenis vannak papíros adba pit bullok, viszonylag szép számban.
És azt ne mondja senki hogy minden nevelés kérdése. A genetikát felülírni nem lehet, max valamilyen szinten elnyomni. Ha minden a nevelésen múlna, akkor simán lehetne rendőrkutya labrador, vagy terápiás kutya egy kaukázusi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!