Shar pei gazdik, mit érdemes tudni ennek a fajtának a tartásáról? Tapasztalatok?
Szia! Egy kék kan sharp nagyon büszke tulajdonosa vagyok. Lakásban él velem (1,5 szoba), szeretek vele élni. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy honnan van a kutya. A sok betegség a nem megfelelő helyről való vásárlás sajnálatos következménye. Jó tenyésztő egészségügyi garanciát vállal az eladott kiskutya után.
Nem tudom, hogy minden sharp olyan-e, mint Aramis, én azt tudom leírni, ő milyen.
Nem iszik úgy mint, minden kutya, mivel a legtöbbnél ez különbözik. A spániel pl. a fülét lógatja a tálba, ha nem nekik kifejlesztett itatója van. Nálunk van egy kis kendője és tudja, ha ivott, tartja a fejét és megtörlőm, hogy ne csöpögjön, de messze nem rendez uszodát.
Nagyon finom lelkűek, nem lehet mindenféle simogatással letámadni, egy sharp bújik, ha simit szeretne, de arrébb megy, ha nem szeretné. Nagyon kevés embernek engedi, hogy a fejéhez érjen, nem harap vagy morog, csak elhúzza a fejét.
Soha nem agresszív, szerinte minden 2 és 4 lábú egyén barát, mindenkivel játszana (leginkább fogócskát). Imádja a gyerekeket. Hosszú túrázást meghálálja 8-9 órányi intenzív mélyalvással.
Ha hazérek a kis háromszög füleit kipakolja oldalra és szerelmetes röfögésbe kezd.
A füleit (mivel tényleg ráncos belül is) rendszeresen tisztítani kell, de nem fülcseppel, hanem van 900 Ft-ért kb. 3 hónapra elég fülmosó folyadék. Sok köztük az allergiás (főként a csirkés motyókra), Aramiszom is az sajna. Mi a lazacos tápot eszünk, amiből a 15 kg-os kiszerelés elég 2 hónapra és 8300 Ft-ba kerül. Imádja a zöldséget (a paprikakajálás hatalmas show), a gyümölcsöt (hatalmas lila nyállufi tud kijönni a pofiján a szilvától pl.) és mindent, amit tőlem kap (mivel még soha nem vertem át. Minden hónapban megkapja Frontline spot-ont bolha és kullancs ellen.
Nagyon igényli a tisztaságot maga körül, sétánál tócsába, sárba nem lép, esőben nem sétál, viszont ha minimálisan is elázik a bundája, akkor hatalmas nagy hálával fogadja, ha megtörlöd.
Az egyik legmakacsabb kutya a világon. Aramis minden alapparancsot ismer, tud, csak éppen a saját szája íze szerint értelmezi. Ha az út széléhez érünk szépen leül, csak éppen az útnak háttal, hogy nehogy lemaradjon a háta mögött zajló eseményekről. Tudja, hogy ha nyílik az ajtó le kell ülni, ha nem tetszik neki, hogy otthon kell maradnia, akkor nemes egyszerűséggel hanyat vágja magát, ha megkéred, hogy üljön le.
Renegeteget tudnék még írni, de könnyebb lenne, konkrét kérdésekre válaszolni. Ha tudok, segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!