Komondorról kinek mi a véleménye?
Szerintem ez jól összefoglalja, ezek alapján szimpatikus, személyes tapasztalatom sajnos nincs.
A neme nem változtat az általános jellemvonásokon és tulajdonságokon olyan éretelemben, ahogy te érted. Ha esetleg nem ivartalanítod a kutyád, lehet, hogy a kannal többször kell tudatnod a falkasorrendet, de alapvetően az ivartalanított és nem ivartalanított kutya annyiban különbözik, hogy az egyikneknem lehet kölyke, a másiknak meg még lehet és az utóbbi hevesebb lehet. Szóval az ivarosság a játékosságon, őrzőösztönön stb. nem változtat.
Az őrzőösztön nem a nemétől függ, ez egyénileg változhat a kutyáknál. Mivel ez kölyökkorban annyira nem megfigyelhető jól, ezért szoktak olyan szülőktől kölyköt vásárolni, melyek bizonyítottan erős őrzőösztönnell rendelkeznek.
Mielőtt vennél egy komondort menj el a kiszemelt tenyésztőhöz, hogy testközelből találkozz ilyen fajtájú kutyákkal, és érdemes kikérni a tenyésztő véleményét is, illetve tőle érdeklődni a fajta milyenségéről. Egyébként én mindenhonnan azt hallom milyen csodásak a gyerekekkel.
https://www.youtube.com/watch?v=UmNgRa6gGmc
Egy kutya arra az emberre hallgat, aki határozottan és myugodtan, magabiztosan kezeli és kijelöli számára a határokat, melyeket következetesen be is tartat vele. Ha ez egy öttagú családból két emberre jellemző, nyilván arra a két családtagra fog hallgatni, de, ha mind az ötükre, ermészetesen mind az öt emberre hallgat majd. Csak tőletek függ!
Plusz ezt érdemes megnéned szerintem, ha igazán elköteleződsz:
Bocs elírtam:
Szóval sz egyiknek lehet kölyke a másiknak meg már nem.
Nekem csak pozitív tapasztalatom van velük. :)
Egyszer kirándultam a kutyámmal, aki egy 5kg-is csivava keverék kan kutya. Ekkor szembe jön velünk egy komondor (szabadon, póráz nélkül, a gazdáit még nem láttam, mert kanyar volt). Tudtam, hogy a kutyám eléggé domináns (szóval szeret kötekedni), ezért kicsit elgondolkodtam, hogy ölbe veszem, de szépen közeledett a komondor, úgyhogy hagytam ismerkedni. Nagyon szépen viselkedett mindkét kutya. A komi egyáltalán nem volt agresszív vagy erőszakos, nem lett belőle semmi gond. Utána (meglepődtem, de örültem neki) oda jött hozzám is a komondor. Megszagolt, aztán megsimogattam, gyönyörűen tűrte, pedig nem ismert. Remekül megtudják ítélni az ember szándékát. Kutyakiállításon is ezt tapasztaltam, pedig ott csak néző voltam, de mentem ismerkedni a komondorokhoz. Eddig mindegyik rám nézett (szinte a szemembe), felmérik az embert, de utána (ha jó szándékú) rendkívül kedvesek tudnak lenni. Persze nem mindenki mehet oda hozzájuk, csak akiket a bizalmukba fogadtak. Én szerencsés voltam. :) (Első pásztorkutyának inkább szukát ajánlok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!