Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan neveljem hogy ne...

Hogyan neveljem hogy ne legyen ilyen bitang?

Figyelt kérdés
Van egy Huskym aki most volt 7 honapos es nagyon engedetlen pici kora ota amiota haza hoztam.Ugral,nagyon harap es lokdosodik.Setltatni nemis tudom mert egeszen idaig nem akart,de azert is oriasi nagy nehez kuszkodessel raadtam a porazt es elvittem de nemjutottunk messze csak az utca vegeig mert megbolondul ha mas kutyat lat.Nagyon szeretem es nemtudom mit kellene csinalni.Pedig szigoru voltam vele megis buntettem meg minden de ha rakiabaltam meg agresszivabb lett.
2016. jan. 13. 19:18
1 2
 11/12 anonim válasza:

Hú.

Először is, falkavezérség. Valóban az étel az elsőszámú dolog, amivel el tudod érni, hogy te legyél a falkavezér. Mindig tőled kapjon ételt. Először fogd meg a kaját, ültesd le, figyelj rá, tedd le elé a tálat, de ne engedd, hogy beleegyen, mondd neki, hogy marad. Aztán mondd neki,hogy "Tiéd", mutass rá a tálra, egy kicsit hagyd enni, aztán vedd el tőle. A cél az, hogy ha elveszed tőle a kaját, miközben eszik, nem szabad morognia, csak várni a "Tiéd" parancsszóra, hogy újra ehessen.

Ahogy az előttem lévők is írták, a kutya szarik rád, és úgy gondolja ő a vezető. Sajnos minél idősebb a kutya, annál nehezebb lesz elérni, hogy elfogadjon Téged falkavezérként. Azért engedetlen, mert nincs kifárasztva és eddig nem kapott tőled egyértelmű utasításokat és kellő szigort. És a szigor nem merül ki abban, hogy kiabálsz vele.

Először is: eddig nem tudtad sétáltatni. Nem hinném, hogy van olyan nagy mozgásigényű kutya, aki nem akarna sétálni, szerintem az történhetett, hogy többször előfordult a séták elején, hogy elindultál vele sétálni, meglátott egy másik kutyát, elkezdett ugatni, húzni stb, te pedig inkább szépen visszafordultál vele, mivel nem bírsz a kutyáddal, és nem tudod biztonságosan megfogni, kiabáltál vele, és hazamentél. Mit von le ebből egy kutya? Azt, hogy a séta valami rossz dolog, hiszen csak azt tapasztalta meg belőle, hogy úgyis hazaviszed és kiabálsz vele. Vagyis séta=büntetés.

Szóval első körben a lakásban kell gyakorolni vele a pórázon való sétálást, jutalomfalatokkal, a "Mellettem!" és a "Lábhoz!" parancsot tanítsd meg neki. Először többször mutasd meg neki, hogy mit kell csinálnia, közben mondogasd a parancsszót. Aztán ha megcsinálja (teljesen,nem csak nagyjából!!) akkor jutalomfalattal jutalmazd meg. Textil-fojtónyakörvet érdemes venni, mivel ezzel könnyebben meg fogja tanulni, hogyha rángat, az rossz neki.

Naponta legalább 2 nagy sétára el kell vinni, kutyafuttatóra, kutyák és emberek közé, hogy szocializálódjon és kimozogja magát. Minél többet van új kutyák, emberek között, annál könnyebben kezelhető lesz pórázon való sétáltatásnál.

Ha az utcán vagytok, és elkezd ugatni egy kutyát, rángatni stb,akkor nem tovább sétálsz, meg nem indulsz el a másik irányba és húzod szerencsétlen kutyát magad után, hanem szépen leülteted (ha kell, lenyomod a fenekét a földre) és óvatosan, az oldalán belecsípsz egy kicsit. Fel fog sírni, nem kell megijedni, nem okozol vele neki különösebb fájdalmat, inkább csak meglepődik ezen (kb, mintha egy másik embert megcsípsz, nem fáj, de nem is kellemes), ülve marad melletted a kutya, és végignézi,ahogy a másik kutya elhalad. Ezek után adsz neki egy jutalomfalatot és megdicséred, így összepárosítja előbb-utóbb, hogy ha ugat, akkor büntetés jár érte, ha leül nyugodtan, akkor pedig jutalom.

Kutyaiskolába minél előbb menj el vele, egyrészt, hogy szocializálódjon, másrészt hogy megtanítsák neked a kutyanevelés alapjait.

Legközelebb pedig ha kutyát vállalsz, nézz utána, hogy mivel jár, mikor mire kell megtanítani és hogyan.

2016. jan. 17. 03:19
 12/12 A kérdező kommentje:
teljes mertekben utana neztem a kutya fajtajanak es ajandekba kaptam.pici koratol tanitom es probaltam ezeket csinalni nem htott ra semmi.nem morog ram ha elveszem a talat de leultetni lehetetlen.annyit tanult meg a ropi segitsegevel nagy nehezen hogy fekudj es akkor kap.de amugy nagyon makacs
2016. jan. 17. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!