Törzskönyves kutyások kontra menhelyi örökbe fogadók. Kinek mit kéne változtatnia, hogy a másik oldalt megértsük és békében szót értsünk?
Szerintem a törzskönyveseknek nem kell változni, én még egy törzskönyvest sem hallottam siránkozni, hogy miért a menhelyről hoznak kutyát, ahelyett, hogy mások is vennének törzskönyveset.
Ellenben a menhelyeseknek a mániája, hogy akár kérdés nélkül is tukmálnák a menhelyes kutyákat.
"DE, ha tk-s kutyát vesz valaki olyan kutyát kap amilyet akart. "
"autót sem veszünk papírok nélkül, akkor kutyát miért?!"
Pff!Mintha egy tárgyról vagy árucikkről beszélnétek!:P
"Azok" is élőlények még ha jó sok ezresért is vettétek őket!
Ez szerintem is így van! A törzskönyvpártiak nem mondanak olyat, hogy ne menhelyről fogadj be, hanem vásárolj, fordítva nap mint nap hallom. Ezzel még nem is lenne baj. A baj azzal van, hogy ha nem örökbefogadok, akkor már sznob, önző alak vagyok egyesek szerint. A tenyésztőket nem szabad egy kalap alá venni a szaporítókkal. A bajom az ilyen cikkekkel van:
Idézet a cikkből:
"Legtöbb szaporító (az e célból üzemelő) tenyésztő szervezetek tagjai, akik kisállatokat nemesítés címén pároztatnak. Sznob céljaik után futkosva kiállításokra járkálnak díszes címekért és pároztatják az állatokat."
Ne értsetek félre, egyetértek a cikk mondanivalójával, tehát azzal, hogy a kóbor állatok számát csökkenteni kéne. De ez az idézet nagyon felidegesített. Mégis mit gondolnak, akik ezt írták, hová tűnnének a fajták, ha nem lennének, akik tervszerűen tenyésztenék, nemesítenék az állatokat? Értem, hogy nekik a keverék is jó, de másnak meg nem! Nem azért, mert sznob, csak mások az igényei. Például a terelőösztön is olyan speciális tulajdonság, ami csak az erre szelektált fajtákban van meg, ha nem figyelnek a megtartására, eltűnik. Arról nem is beszélve, hogy a kölyökkutyát inkább a maga igényei szerint formálhatja az ember, mint a felnőttet, akinek már kialakult tulajdonságai vannak, viszont keverék kölyköt örökbefogadni rizikós, mert nem lehet kiszámítani előre, hogy milyen lesz felnőttként. A törzskönyvezés és a tenyésztő szervezetek azért is fontosak, mert ha mindenki ellenőrzés nélkül pároztathaná a kutyákat, sokkal több lenne a kóbor állat. Ez legalább valamennyire szervezett keretet biztosít a tenyésztőknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!