Jó házörzőt keresek! (Többi lent) (? )
En csak annyit szeretnek megjegyezni, hogy kutyat ezelott 100 evvel tartottak hazorzesre.
Ha a biztonsag a fontos, akkor szereljetek fol riasztot, kamerat, akar a rendorsegre bekotve. Manapsag aki tenyleg be akar torni, az percek alatt kiiktat akarhany, akarmilyen kutyat. :( Egy kutya max arra jo, hogy elriasszon egy 6 eves purdet, aki cseresznyet akar lopni.
Ugyhogy a "hazorzes" ne legyen egy fo szempont a kutya valasztasanal.
Minden jot! :)
Kezdő kutyásnak általában nem való házőrző fajta, de a te döntésed, mindenképpen alaposan olvass a kiválasztott fajta után. :)
A legjobb házőrzők a pásztorkutyák. Közülük ajánlom a kuvaszt, komondort, moszkvai őrkutyát és a sárhegyit is.
A másik csoport, akik még jók erre a célra a szolgálati kutyák (munkakutyák). Közülük én leginkább a rottweilert javaslom, de van még a németjuhász (munkavonalú), a bullmasztiff és a dobermann is, bár utóbbi eléggé fázós.
Mindegyik felsorolt fajtához tapasztalt, határozott és "erős kezű", de higgadt gazda kell! Én inkább először egy jelzőkutyát vennék, aztán szereznék be mellé egy nagytestű őrzőt. Remek jelzőkutyák pl. puli, mudi, sheltie stb. Ők első kutyának is valók, könnyebben kezelhetők, mint nagytestű "rokonaik".
Sok sikert! :)
Még annyit hozzátennék az előző kommentemhez, hogy nem feltétlenül kell fajtatiszta kutya. Én már menhelyről is hoztam német dog szerű keveréket, és minden szempontból eddigi legjobb kutyám volt. Szép volt, imádta a gyerekeket, szófogadó volt, és kiváló házőrző is volt. A menhelyes kutyák nagyon hálásak tudnak lenni, ha egy szerető családba kerülnek.
Érdemes szétnézned a környező menhelyeken. ;)
Házőrzésre a nagytestű pásztorkutyák valók leginkább (komondor, kaukázusi juhász, kuvasz stb.), de azért hozzájuk szükséges egy karakán gazdi is. Nagyon határozott, higgadt gazdát igényel. Kicsi kortól hozzá kell őket szoktatni a napi sétához, autóhoz, más állatokhoz.
Esetleg céljaidnak megfelel még a roti is, de fontos lenne a kiskori szocializáció, kutyaovi, suli, hogy később is kezelhető legyen.
Rövidebb szőrű kutyákat nem tartunk kint, mert nemcsak fáznak, hanem tönkremegy az egészségük, ízületeik is. Tehát ha csak kertben tartanád, akkor a rövidszőrű kitételt felejtsd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!